KLjUČEVI od stana sve su bliže Nikoli Petroviću (19) i njegovim sestrama Neveni (14) i Nikolini (10) iz Ugrinovaca. Zahvaljujući tome što su odbornici Skupštine grada u petak usvojili izmene odluke o socijalnoj zaštiti, osim Petrovića, još 20 porodica koje su u istoj situaciji kao oni, biće skućeno do osamostaljivanja i imaće mesečne prihode.

Inicijativa je potekla od Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, a posle akcije koju su pokrenule "Novosti".

- Prema evidenciji Centra za socijalni rad, u Beogradu ima 20 porodica dece čiji su roditelji preminuli i kojima je jedan od braće ili sestara staratelj - rekla je Nataša Stanisavljević, sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada. - Njima je potrebna podrška Grada Beograda u prevazilaženju životnih situacija u kojima se nalaze. Zato smo i predložili da Beograd dodeljuje stanove na korišćenje. I ne samo to, već i novčanu pomoć u iznosu 50 odsto od prosečne zarade u Beogradu za staratelja i po 25 odsto za svako dete o kojem vodi računa.


PROČITAJTE JOŠ - Živeo je i uz sveću, pozajmljivao da preživi. Roditelji su mu preminuli pred očima: Nikola (19) pohađa srednju školu, sestrama je i otac i majka, a sve troje strepe šta će biti sutra


O mukama porodice Petrović ne bi se ni saznalo da naš list nije objavio priču o hrabrom Nikoli. Posle nedavne smrti oca, ostao je sam sa dve maloletne sestre, živeći u teškim uslovima i sa neizvesnom budućnošću. Značaj ove priče prepoznao je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Ovo je primer kako mediji mogu da pomognu. Kada su "Večernje novosti" objavile priču i kada sam je pročitao, pozvao sam sekretarku Natašu Stanisavljević i pitao šta može da se uradi - rekao je Vesić. - Rekla mi je da zakonski okvir ne postoji i usaglasili smo se da to hitno mora da se promeni. Našli smo rešenje za manje od 24 časa.


Odbornici na sednici Foto P. Mitić

Za samo dve nedelje, Nikolin, Nevenin i Nikolinin život potpuno se preokrenuo. Nabolje. Samo jedan dan od prve objavljene priče, pomoć ovoj tročlanoj porodici stizala je sa svih strana. Uskoro će imati krov nad glavom, topli dom i lakši život. Osim sigurnog smeštaja, Nikola je 19. decembra izvojevao najvažniju bitku - zvanično je postao staratelj sestrama.


NOVI DOM OD NOVE GODINE

PORODICA Petrović će, po svemu sudeći, ključeve nameštenog stana dobiti tokom predstojećih praznika. Ipak, jedan od uslova koji je Nikola morao da ispuni da bi dobio starateljstvo bilo je plaćanje nekoliko kirija unapred za stan u kome trenutno žive. Tako će odluka o trenutku preseljenja u komotniji dom biti ostavljena njima.