MISTERIJA FOTOGRAFIJE SA SVETE GORE: Ako nijedna žena ne sme tu da kroči, ko je onda ovo?! Monah Gavrilo uslikao čudo u ruskom manastiru? (VIDEO)

Novosti online

26. 10. 2019. u 17:36

МИСТЕРИЈА ФОТОГРАФИЈЕ СА СВЕТЕ ГОРЕ: Ако ниједна жена не сме ту да крочи, ко је онда ово?! Монах Гаврило усликао чудо у руском манастиру? (ВИДЕО)

FOTO: B.Subašić

Fotografija je napravljena 3. septembra 1903. a arhiv svetogorskog manastira Sveti Pantelejmon izneo ju je u javnost 1997.
Fotografija je napravljena 3. septembra 1903. a arhiv svetogorskog manastira Sveti Pantelejmon izneo ju je u javnost 1997. Nastala je kao uspomena na jedan stari običaj: davanje milostinje ruskog manastira siromašnim monasima - keliotima.

Uprava manastira je tada bila odlučila da se milostinja više ne daje pošto su se manastirske zalihe na izmaku. Moguće da je ovome doprinela loša situacija u Rusiji usled koje je sve manje priloga pristizalo samom manastiru.

Monah Gavrilo trebalo je da fotografiše poslednji ovakav događaj, za uspomenu. Međutim, tada je jedino on primetio jednu ženu kako se na čudan način kreće među monasima.

Fotografisao je, dakle, tu scenu, a žena koju je samo on video prikazala se i na fotografskom papiru, okružena sjajem.

Oci su zaključili da se na slici ukazala Preveta Bogorodica i dala im do znanja da je tužna i da je protiv takve odluke, pa su odlučili da nastave sa davanjem milostinje.


(Kurir.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Ananirvana

26.10.2019. 23:57

@gej - Ti,ocigledno je,ne mislis. Tako da nemoj da iznosis neistine! Pozabavi se,bolje ce ti biti, svojom pismenoscu. Obnovi abecedu,to je gradivo iz drugog razreda.

pera

26.10.2019. 18:58

Tu fotografiju sam video pre par godina na njoj se nalaze monasi i Bogorodica ili bolje receno njen obris nalazi sa na slici sa strane,slika je crno -bela i jasno se vidi Bogorodicin lik,danas ta slika stoji uvecana u porti manastira.

Rasa

26.10.2019. 22:33

Fotografija se nalazi u riznici manastira Pantelejmon i lično sam je video i drzao u rukama. Snimljena je za vreme carske Rusije kada je car preko manastira delio milostinju siromašnim monasima. Svi ostali nepilični komentari su za osudu. Svako može da veruje ili ne ali ne sme da omalovažava drugu stranu.

Panicus Vulgaris

27.10.2019. 00:43

@Rasa - @Rasa: A da te ne bih "omalovazavao" treba da slusam kad mi pricas ovakve retardirane lazi, i da se pretvaram da ti vjerujem? Svako ima pravo da vjeruje, ali kad postanes psihopata do te mjere da mi lazes u oci da si "drzao ovu sliku u rukama", onda idi maltretiraj psihijatra, mene zaobidji.

Петар Н. Сремац

27.10.2019. 18:59

@Rasa - @ Panicus Vulgaris... и сам твој псеудоним говори да си велики грешник ваљда јер потичеш од мајмуна, како то говоре еволуционисти. Имао сам и имам и даље пријатеље који не верују у Бога али то раде без вређања оних који који божију благодет носе у срцу. За тебе је, по кумровачком учењу, "религија опијум за народ" а за нас Хришћане је "дрога опијум за атеисте". Осим тога кумровачки курсисти, ваљда због братства и јединства, католицизам изједначавју са првослављем а то је огромна разлика.

Sovinizam

27.10.2019. 01:58

Bolje je pitanje zašto je učinjena nepravda da samo muskarci borave tu. A i Bogorodica je bila žena.

Siberianserb

27.10.2019. 17:23

@Sovinizam - Jedan od mogucih razloga je to da monasi ne bi padali u iskusenje i da ne bi razmisljali o seksu. Ista pravila vaze i za pojedine zenske manastire.

Павле М. Дивнић

27.10.2019. 19:25

@Alex S. - Алех С. Наши средњевековни манастири пуни су предивних фресака саликовима светаца, владара па и Мајке Божије. То су ремек дела српских зографа (иконописаца) који су били дубоко у вери а сликали су сходносвоме надахнућу. Као што неки у своме животу могу да посведоче да им се десило чудо, тако је и неки зографи, можда чудом божијим, погодио лик Мајке Божије али нико о томе не може да посведочи јер није дато човеку.