Donosili mu ih u Libiju: Mnogi su tražili sitnice iz otadžbine, a ja sam ih molio da se vrate s Novostima

Slobodan BAJIĆ

16. 10. 2019. u 12:02

Доносили му их у Либију: Многи су тражили ситнице из отаџбине, а ја сам их молио да се врате с Новостима

Dušan Vrančić sa svojim "Novostima"

Novosađanin Dušan Vrančić (82) čita naš list više od šest decenija

NAJSLAĐE mi je, kada rano ujutro, onako sveže okrepljen novim informacijama iz mojih "Novosti", okrenem stranu mozaik i, uz kafu, rešavam ukrštene reči. Tada me i supruga, koja je već spremila doručak, pita da li mi treba pomoć, da se i ona uključi. Ja, međutim, uporno odbijam, ali na kraju tih nekoliko preostalih praznih polja ipak zajedno popunimo.

Dušanu Vrančiću (82), penzioneru u Sremskoj Kamenici, koji se s našim novinama druži od svoje rane mladosti, tako počinje svaki dan, kako potvrđuje, po istom scenariju.

- Trgovci u radnji u komšiluku sve znaju. Najpre mi u ceger stave "Večernje novosti", a zatim hleb, mleko... - kaže Vrančić. - Ne znam odakle mi tolika privrženost "Novostima", ali znam da od njih ništa i niko ne može da me odvrati. I ne sećam se tačno kada sam počeo da ih čitam. Znam da sam u mom rodnom selu Čardačani, koje samo Vrbas deli od Laktaša, još kao mladić išao ocu po "nove novine", čim su se pojavile na trafici. Posle njega sam ih ja listao, čitao zanimljivosti, i tako je počelo...

Pročitajte još - Život uz "Novosti"

Sa završenom školom i zanatom za auto-mehaničara, kao punoletan, Dušan se doselio u Novi Sad i zaposlio u preduzeću "Vojvodinaput".

- Naravno, nastavio sam da svakog jutra kupujem "Novosti", pa se može reći da sam od tada zvanični čitalac. A prošlo je više od šest decenija. U njima, jednostavno, nađem sve što me interesuje. "Novosti" mi nisu navika, već potreba.

Dušan je početkom sedamdesetih godina prošlog veka proveo 19 meseci na privremenom radu u Libiji, gde je kao auto-mehaničar radio na održavanju vozila.

- Tada se gradio put Bengazi - Tripoli, dug 1.000 kilometara. Čak je i Gadafi dolazio u obilazak. Međutim, meni su nedostajale moje "Novosti". Od kolega koje su išle na odmor u otadžbinu, mnogi su tražili da im donesu neke sitnice, a ja sam ih molio da se vrate s "Novostima". Kad su mi po povratku predavali moje omiljene novine, uz komentar da su stare, odgovarao sam im da su za mene nove, najnovije i najbolje.

Pročitajte još - "Novosti" slala mužu čak za Bagdad

Ranije je "Novosti" čitao od nazad, od sportskih strana. Sada, međutim, najpre analizira naslovnu stranu, pa krene redom.

- Interesuje me politika, unutrašnja i spoljna, posebno situacija na Kosovu i Metohiji. O tome sve saznam u "Novostima". Zatim čitam novosadske i vojvođanske strane, a popodne volim da posvetim reportažama, onako lagano. Volim sport i redovno pratim uspehe Đokovića, Španovićeve, naših vaterpolista, odbojkaša, košarkaša, atletičara... Navijač sam reprezentacije Srbije i "Večernjih novosti", koje su moje porodične novine - zaključio je Vrančić.

ENERGIJA

DUŠAN Vrančić čita "Novosti" bez naočara. Lekove, kaže, u životu nije pio.

- Dobro sam sa zdravljem, nemam nikakvih problema. Lekari su još davno konstatovali da imam više bioenergije. Koristim to da pomognem vršnjacima, komšijama, posebno kada je problem u zglobovima. Činim to uspešno, naravno, bez ikakve naplate - kaže Vrančić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije