Život uz Novosti

Mladen Stančić

04. 11. 2018. u 18:15

Живот уз Новости

Dr Perivoje Ranić / Foto Luka Suša

Skopljanac iz Beograda dr Perivoje Ranić od prvog dana sa svojim omiljenim listom

OD STALNOG DOPISNIKA - SKOPLjE

ROĐENI Beograđanin, po službi oca Grgura, železničkog inženjera, krajem četrdesetih, kao dete doveden u Skoplje, dr Perivoje Ranić (84), za "Večernje novosti" je vezan od samih početaka. U vreme Tršćanske krize, kada je izašao prvi broj "Novosti", junoša Ranić je u Skoplju na centralnom trgu predvodio demonstracije gimnazijalaca.

Od starta je, kaže, zahvaljujući i ocu, počeo pomno da prati "šta pišu 'Večernje novosti'". Čitalačku vernost potom je gradio sam i održava je i danas uprkos otežanoj distribuciji našeg lista u Makedoniji, često primoran da "naše novine", kako kaže, kupuje sa danom zakašnjenja.

Pročitajte još - JUBILEJ "NOVOSTI": Rađanje večernjeg lista

- U to vreme, a i znatno kasnije, redovno smo odlazili na staru železničku stanicu, 1963. urušenu u katastrofalnom zemljotresu, i čekali voz iz Beograda kojim je tada dopremana štampa. Teško mogu da razumem "opravdanja" ovdašnjih distributera da u 21. veku beogradsku štampu prodaju sa zakašnjenjem - ističe Ranić. - Osećam se kao čovek "Novosti", jer pored toga što sam čitalac sa "debelim" stažom, krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih, uz redovan posao, sa posebnim zadovoljstvom sam pisao za vaš list.

Za sebe kaže da je "čitalac starog kova", "Novosti" ne prati na internetu, već samo čita novine, pažljivo i studiozno.

Pročitajte još - JUBILEJ "NOVOSTI": Čitalac je pronicljiv čovek

- "Novosti" su za mene, ali i mnoge moje drugare sa kojima svakodnevno penzionerski "češljamo" aktuelnosti iz okruženja, bile i ostale "naše novine", kao pravo, objektivno i blagovremeno informativno merilo stanja kod nas i u svetu - naglašava Ranić.


IZDANjE ZA MAKEDONIJU

RANIĆ objašnjava da je u tadašnjem posebnom izdanju za Makedoniju, jedna stranica bila "sporovozna", sa širim tekstovima, a druga "vruća", sa dnevnim informacijama. Ostala su mu u sećanju i prijatna iskustva stečena u tadašnjoj redakciji u Beogradu, u kojoj je na "nagradnom radu" proveo desetak dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije