Devojčici (4) potrebna pomoć za lečenje tumora na mozgu u Francuskoj

Š. MAROVIĆ

02. 10. 2019. u 09:35

Девојчици (4) потребна помоћ за лечење тумора на мозгу у Француској

Helena sa tatom i mamom Foto V. Danilov

Za negu ćerke u pariskoj klinici porodica Gavran mora da obezbedi 545.500 evra

HELENA Gavran (4), najstarija od tri sestre, od rođenja je bila nasmejana i vedra riđokosa devojčica, ali se onda u trenu sve promenilo. Obolela je od malignog tumora na mozgu, i zato joj je hitno potrebna pomoć. Za lečenje na klinici "Gustav Rosi" u Parizu, u kojoj je procenat izlečenja gotovo 90 odsto, potrebno je 545.500 evra.

Kako za "Novosti" priča Radovan Gavran, Helenin otac, simptome koji su ukazivali da postoji problem primetio je pre nekoliko meseci.

- Video sam da joj je levo oko "pobeglo", i bilo mi je čudno jer znam da Helena nema problema sa vidom. Zatim su počeli učestalo povraćanje, pospanost, razdražljivost, ljutnja, a sve smo to pripisivali njenoj ljubomori prema tek rođenoj sestri. Takođe je počela da odbija hranu, slabo je jela, a njena nemoć i patnja trajale su oko mesec dana - govori Radovan, koji sa porodicom živi u beogradskoj opštini Surčin.

Skener glave urađen je 17. avgusta, kada su lekari ustanovili da postoji neki problem i dali hitan uput za neurohirurgiju. Tamo su doktori ustanovili da devojčica ima hidrocefalus, i ona tog dana ostaje na lečenju u Kliničkom centru Srbije. Već sutradan je urađen prvi zahvat, da bi je osam dana kasnije doktorka Danica Grujičić operisala po drugi put. Helena je iz obe operacije izašla kao pobednik, sa osmehom na licu.

- To je bio glavni zahvat, kad je pokušano odstranjivanje tumora. Problem je što on svakog trenutka može da metastazira - kaže Gavran. - Otišao sam sedam dana posle otpusta sa neurohirurgije u Pariz, gde su promenili kompletnu terapiju koju su joj ovde propisali. Tada su nam ponudili dve vrste lečenja, lakše i teže.

Lakši oblik lečenja jeste hemoterapija, dok je mnogo teži hemoterapija i zračenje. Gavranovi su se odlučili za prvu opciju, koju su im preporučili lekari klinike u Parizu. Zatim je na adresu porodice stigao proračun iz Francuske, na kom je pisalo da čitav proces lečenja košta 545.500 evra.- Zahvaljujem svima u našoj zemlji koji su pomogli Heleni, ali jedina opcija je da nastavimo lečenje u inostranstvu. Klinika u Parizu nam je tražila da uplatimo čitav iznos pre početka hemoterapije, što mi nismo bili u mogućnosti - tužnim glasom govori otac Radovan.


PROČITAJTE JOŠ - BEOGRAĐANKA POSTALA HEROJ TANZANIJE: Ulepšala sam život i sebi i deci Afrike


Potom je odlučeno da se pre početka hemoterapije uplati 60.000 evra, do kraja oktobra 100.000, dok bi ostatak trebalo platiti do kraja novembra. Prva suma je uplaćena pre nekoliko dana, tako da porodica sutra putuje u Pariz, dok Helena na kliniku odlazi u petak.

U cenu su uračunati samo troškovi lečenja, dok će za prevoz i boravak u Parizu, gde će ostati minimum devet meseci, takođe morati da se snađu. Da bi Helena uspešno okončala hemoterapiju, i imala srećno i bezbrižno detinjstvo, potrebna je pomoć svih ljudi dobre volje.


DO POBEDE

PREKO fejsbuk-stranice "Sa Helenom do pobede", svi zainteresovani se mogu informisati o humanitarnim akcijama koje se svakodnevno organizuju. Priređuju se koncerti, žurke, glumačke večeri, prodaja raznih predmeta. Takođe su u većini gradova u Srbiji i BiH postavljene kutije, kako bi se što pre sakupio potreban novac.


DINARSKI I DEVIZNI RAČUN

SVI koji žele da pomognu Heleni Gavran novac mogu uplatiti preko dinarskog žiro računa Komercijalne banke, na broj 205-9011007813176-78. Takođe je dostupan i devizni račun za dijasporu, a broj je RS35205903102694327813, s tim što je potrebno upisati i SWIFT kod KOBBRSBG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Један из Братства

02.10.2019. 16:37

И неко и даље верује здравству? Част изузецима али они су најгори сој друштва.