U SRPSKOJ narodnoj nošnji i kolubarskim opancima šiljkanima, ponosno sam koračao Crvenim trgom u Moskvi. Da se zna odakle sam. I, naravno, znalo se, jer su Moskovljani listom bili oduševljeni kada su čuli da sam iz Srbije, koju doživljavaju kao drugu otadžbinu, a Srbe kao braću najrođeniju.

Ovo, za "Novosti", kaže vajar i skulptor Milutin Ranković iz Lajkovca, po povratku iz Moskve, gde je učestvovao u obeležavanju praznika posvećenom Svetom Petru Moskovskom, osnivaču čuvenog Visoko-Petrovskog manastira iz 17. veka, izgrađenog podno zidina Kremlja. Nakon liturgije, koju je služio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, srpski umetnik je u porti manastira u samom centru ruske prestonice, pred mnoštvom okupljenih, u kolubarskom orahu donetom iz Srbije, dletom i čekićem izradio ikonu Svetog Petra Moskovskog.


PROČITAJTE JOŠ - Srbi i Rusi ujedinjeni u veri


- Lik svetitelja načinio sam za četiri sata neprekidnog rada - priča Milutin. - Svi su želeli na neki način da učestvuju u stvaranju ikone, da drvo makar dodirnu, a mnogi su uzeli deliće orahovine za uspomenu i svojevrsnu relikviju. Bilo je i onih koji su se molili ispred ikone, blagoslovene od igumana manastira Petra Jevremejeva.

PROČITAJTE JOŠ - Lavrov: Srbi vole Rusiju i Rusi vole Srbiju 

Poznata umetnica iz Moskve Natalija Kostjeckaja u ime predsednika Saveza umetnika Rusije uručila je Milutinu Rankoviću priznanje "Blagodarnost", za razvijanje rusko-srpskih veza u likovnoj umetnosti. Posebno je počastvovan što ga je, kaže, u Moskvi dočekao vrhunski umetnik Gončarenko, koji je uradio na desetine kvadratnih kilometara mozaika širom sveta. Kolege iz Rusije, ističe, oduševljeni su što je njegova umetnost prožeta staroslovenskom kulturom...


Ranković u srpskoj nošnji, sa moskovskim umetnicama na Crvenom trgu

- Moji radovi, u drvetu i kamenu, nalaze se na svim kontinentima, ali sam izuzetno počastvovan što jedan ostaje u moskovskom manastiru, u najvećoj pravoslavnoj zemlji na svetu - ponosno kaže Ranković. - Izlagao sam širom planete, ali takvu ljubav prema Srbiji i Srbima, nigde nisam doživeo kao u Moskvi. Rusi doživljavaju Srbiju kao svojevrsnu bajku, zbog dobrote ljudi i prirodnih lepota koje nam je Bog dao. Na svakom koraku, kada bi čuli da sam iz Srbije, bio sam okružen srdačnošću, ljubavlju...

- Umetnici u Rusiji naročitu pažnju posvećuju jasnom ekspresionizmu koji krasi moja dela, odnosno prelazu između stilova istoka i zapada - objašnjava Milutin. - Najviše im se sviđa što moje skulpture i portreti u drvetu i kamenu odišu staroslovenskim duhom. Zato, verovatno, u likovima mojih monaha, prepoznaju staroslovenske bogove, što je, možda, i moj priziv drevnih predaka.


Ranković sa igumanom manastira u Moskvi Foto Privatna arhiva

ATELjE KRAJ PRUGE

MILUTIN Ranković imao je više od 200 izložbi u Srbiji i inostranstvu. Rukoproizveden je u sveštenog ikonopisca-drvorezbara Srpske pravoslavne crkve u manastiru na Miholjskoj prevlaci kod Tivta. Među osnivačima je Srpskog akademskog društva "Vizantija" u Beogradu. U Lajkovcu živi i stvara od rođenja. Pored čuvene, u pesmi opevane, lajkovačke pruge, nalazi se atelje Milutina Rankovića.