KUMANOVSKI SPORAZUM: Misterija zauvek ostala u šatoru

J. Stojković

09. 06. 2019. u 13:01

Pre 20 godina, na aerodromu Adži tepe na svega par kilometara od Kumanova potpisan je „Kumanovski sporazum“

КУМАНОВСКИ СПОРАЗУМ: Мистерија заувек остала у шатору

Sletanje aviona u vreme potpisivanja sporazuma Foto J. Stojković

Kumanovo – Pre 20 godina, na aerodromu Adži tepe na svega par kilometara od Kumanova potpisan je „Kumanovski sporazum“. Dokument kojim je okončano bombardovanje tadašnje Jugoslavije koje je trajalo 78 dana, iako je prvobitno trebalo da bude potpisan na Kosovu, potpisan je 9. juna u večernjim satima u šatoru koji je bio razapet na pisti makedonskog aerodroma. Dvadeset godina kasnije, to veče je za stanovnike Kumanova i dalje misterija. Bili su domaćini istorijskog događaja bez prava i mogućnosti da u njemu učestvuju.

Sporazum su u ime SRJ potpisali general pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, u ime Generalštaba Vojske Jugoslavije i general-potpukovnik policije Obrad Stevanović u ime Ministarstva unutrašnjih poslova.Sa druge strane u ime međunarodnih snaga NATO i KFOR sporazum je potpisao britanski general-potpukovnik Majkl DŽekson.

Te noći, mali sportski aerodrom bio je simbol kraja rata u susednoj zemlji. Za stanovnike pograničnog makedonskog grada Kumanova, sve što se dešavalo pre i posle parafiranja vojno – tehničkog sporazume spada u kategoriju strogo čuvane tajne.

Dvadeset godina kasnije, sportski aerodrom Adži tepe, okupan je suncem dok se zaljubljenici u letenje okupljaju oko letelica i spremaju da iskoriste sunčani dan.

Aerodrom mesto potpisivanja

Retko ko od njih uopšte zna zašto je ova lokacija bila izabrana za mesto gde će se okončati Nato bmbardovanje i odrediti budućnost naše zemlje. Dok većina njih sleže ramenima i priseća se kako je sve to bila strogo čuvana tajna instruktor letenja Dragan Sazdovski, seća se kako su tada morali da napuste aerodrom i presele se u Štip dok je francuska NATO jedinica koristila aerdrom.


- Sve je bilo ograđeno bodljikavom žicom, niko nije smeo da priđe do aerodroma. Izgrađena je pista koju i danas koristimo, a o ovde baš na ovom mestu postavljen je taj čuveni šator gde je potpisan sporazum – pokazuje Sazdovski na mesto gde se pre 20 godina potpisao istorijski dokument.

Aerodrom Adži tepe

Za stanovnike Kumanova ništa se neobično nije događalo sve je bilo pod velom tajne. Mnogi imaju rođake u Jugoslaviji i svi su želeli da se bombardovanje što pre završi.

- Sekretar u general štabu tada je bio jedan moj prijatelj i bio je tamo, ali ne na pregovorima nego u pratnji. Detalje ne znam, svi smo se interesovali ali ipak na toj poljani i u tom šatoru je sve rešeno mimo makedonske javnosti – priseća se Spaska Mladenović profesorka u penziji.

Dragan Sazdovski instruktor letenja
Ona dodaje da je Kumanovo bilo uz Jugoslaviju i da su svi jako brinuli, nosili humanitarnu pomoć, davali krv. Kaže da je čak i jedan njen bivši učenik izgubio nogu u bombardovanje kod Vranja jer je vozio kamion.

Iz više izvora nam je potvrđeno da su Makedonci samo pružili logistiku, predpostavlja se da je ovo mesto izabrano kao „geografski idealna lokacija“ i procenjeno kao bezbedno za sve potpisnike sporazuma.


- Makedonske službe imale su obavezu da dignu šator, da obezbede mesto i sprovedu delegacije. Bezbednost je bila na najvišem stepenu. Niko nije imao pristup tamo od naših ljudi – kaže čovek koji je tada radio Službama bezbednosti.

Retki se sećaju da je tu potpisan Kumanovski sporazum

Suzana Nikolić, novinarka iz ovog grada, kaže da je bilo nemoguće izveštavati te večeri, jer je bilo nemoguće doći do aerodroma.

- Na kraju je samo određenim stranim novinarskim ekipama ispred šatora pročitano ono što je dogovoreno. Iako se dešavalo u našem kraju bilo je nemoguće izveštavati zbog stepena bezbednosti – priseća se novinarka Nikolić.
Spaska Mladenović

Zanimljivo je da hiljade turista iz naše zemlje tokom letnje sezone prođe ovim putem. Ne postoji nikakvo obeležje ili tabla koja vodi do tog mesta.
Samo retki stariji ljubitelji sportskog letenja znaju zašto na jednom delu i dalje stoje šipke na kojima je bio postavljen šator, jedino što je nakon 20 godina ostalo na mestu potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Dve, već požutele fotografije, na kojima deo delegacije sleće na aerodrom su jedini „suvenir“ u aero klubu koji podseća na taj 9.jun.

Suzana Nikolić

TUGA I SREĆA

Sporazumom je bilo predviđeno predviđeno da se snage Vojske Jugoslavije u narednih 11 dana povuku sa Kosova i Metohije u centralnu Srbiju, a da na teritoriju Kosova i Metohije uđe 50.000 vojnika savernoatalnske alijanse u okviru sastava KFOR. U Prištini se slavilo te večeri u Kumanovu su se pratili televizijski izveštaji i mnogi naši sagovornici kažu da mnogo toga nije bilo jasno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

koki

09.06.2019. 16:05

Тајна,тајна, тајна... А нико да помене, да је РАТ ЗАУСТАВИО Свети Праведни Јован Рус!!!! Кога интересује и ко верује лако ће то да сазна!? Никакав нато, американци или неко трећи није рат зауставио, већ залагање поменутог Светитеља за српски многострадални род и МИЛОСТ БОЖИЈА!!!

logika

09.06.2019. 17:17

Uz Ustav Srbije, Kumanovski sporazum je jedino dobro, koje čuva Kosovo unutar Srbije.

Србинољуб

09.06.2019. 18:56

На том пољу је одржана Кумановска битка којом смо ослободили Космет. Англоамери су желели да нас понизе управо на том месту. Догодине у Призрену.