Ilegalni migranti upadaju u pune kuće

V. MITRIĆ

04. 03. 2019. u 17:02

Meštani Gornje Koviljače na Drini uznemireni zbog problema koje im stvaraju migranti koji pristižu. Tridesetak njih ušlo nasilno u dom starice

Илегални мигранти упадају у пуне куће

Migranti čamcima idu preko Drine da se domognu BiH

ILEGALNI migranti, kojih je najviše iz Irana, koji stižu u loznički kraj iz pravca Beograda, pokušavaju svakodnevno, i to u grupama od po nekoliko desetina, da pređu Drinu kod Gornje Koviljače, i odu u susednu BiH, a odatle da nastave do Hrvatske, članice Evropske unije.

Pre nekoliko dana, kako svedoči Marko Marković, predsednik Mesne zajednice Gornja Koviljača, tridesetak migranata je upalo nasilno u jednu kuću kraj Drine, u prizemlje, gde je bila sama starica, kojoj, umalo, od straha, nije prepuklo srca.

- Nekome od lokalnih mešetara su, po svoj prilici, dali 300 evra da bi im obezbedio smeštaj, a on je pokazao kuću u kojoj treba da prenoće iako nikakav konak nije dogovorio sa domaćinima - priča Marković. - Pošto su vrata bila zaključana, razvalili su ih. Domaćica kuće, koja je bila na spratu, dok je njena stara svekrva bila u prizemlju, pozvala je policiju, a oni su se razbežali po okolnim poljima sa kojih idu na Drinu.

Ovo je, kako kaže, samo još jedan slučaj koji je izazvao uznemirenost i zabrinutost za bezbednost, ne samo dece već i odraslih". Zato Mesna zajednica i seljani spremaju pismo upozorenja svim nadležnim od grada do države, da pomognu "kako ne bi živeli u strahu".

- Ispostavilo se da nismo sigurni ni kad su kuće zaključene, jer ima i onih ilegalnim migranata koji su spremni da razvaljuju vrata - napominje Marković. - Čim je otoplilo naišli su novi "talasi" migranata i samim tim i naše muke i nevolje.


SUKOB MEŠETARA

Nedavno se utopio meštanin koji je ilegalno prevozio migrante. Navodno je žrtva sukoba među onima koji učestvuju u prebacivanju stranaca preko Drine. Domaći kriminalci, kako saznajemo, nisu jedini u lancu prebacivanja migranata, za cenu 100-150 evra po osobi. U mutnim poslovima učestvuju i neki ljudi afro-azijskog porekla koji već duže vreme, kao tražioci azila, borave u ovom delu Srbije. Posle silnih prevara domaćih kriminalaca, strancima je sigurnija veza njihovih sunarodnika, koji za svoje usluge isto uzimaju novac. Većina pristiglih migranata imaju dogovorene rute, preko BiH do Hrvatske, što ih od Beograda košta oko 1.500 evra, pod uslovom da ne padnu u ruke policiji BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)