ONA JE JEDNA OD NAJBOLJIH UČITELJICA NA SVETU: Zbog Željane đaci ne žele iz škole

B. PUZOVIĆ

16. 12. 2017. u 09:35

Drugake osnovne škole “Milan Rakić” u Banji Vrujci uči jedna od 50 najboljih učiteljica na svetu. Učenici joj poklonili tortu u obliku prosvetne nagrade

ОНА ЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈБОЉИХ УЧИТЕЉИЦА НА СВЕТУ: Због Жељане ђаци не желе из школе

Željana Radojičić Lukić sa svojim učenicima i neobičnom tortom

UČENIKE drugog razreda izdvojenog odeljenja mioničke Osnovne škole “Milan Rakić” u Banji Vrujci, uči jedna od 50 najboljih učiteljica na svetu! Ta titula pripala je Željani Radojičić Lukić, na planetarnom konkursu za najbolje nastavnike, koji organizuje Varki fondacija.

Željana, izbeglica sa Ozrena, iz Banovića u Republici Srpskoj, u Banju Vrujce doselila se 1992. godine. Četiri godine kasnije zaposlila se kao učiteljica, a za učešće na prestižnom takmičenju Global teacher, u junu ju je predložila koleginica iz Makedonije, koja je 2014. godine bila među 50 najboljih prosvetara sveta.

- Nisam, iskreno, verovala da ću se naći u tom elitnom društvu učitelja i nastavnika, jer su u konkurenciji bile kolege iz celog sveta, iz velikih zemalja poput Amerike, Kine, Australije, Brazila, Kanade... - kaže Željana. - Nagrada je velika privilegija, ali i obaveza da nastavim da radim još bolje i kreativnije. Ponosna sam što je pored mog imena bila zastava Srbije i naziv škole iz Mionice, za koju sada zna bukvalno ceo prosvetni svet.

KARIJERA - Željanina karijera toliko je inspirativna, da smo bili sigurni da će sudije za dodelu najvećeg nastavničkog priznanja na svetu, koje je u rangu Nobelove nagrade, odlučiti da je uvrste među najboljih 50 prosvetnih radnika - kaže Ivona Jovanović, koordinatorka Udruženja “Živojin Mišić”. - Željana je jedan od naših najboljih edukatora u Srbiji, pa je ovo priznanje stiglo u prave ruke.

Prvoj učiteljici iz Srbije, uvrštenoj među 50 najboljih na svetu, juče su njeni drugaci, njihovi roditelji, kolege, ali i bivši đaci, priredili prigodnu svečanost. Uz veliki natpis “Najboljoj učiteljici na svetu”, usledilo je bezbroj čestitki, ali i torta u obliku nagrade koja se dodeljuje najboljem prosvetnom radniku sveta.

- Svaki čas može da se osmisli tako da bude kreativan - kaže Željana. - Trudim se da nastava što češće bude neobična, da suštinski važne lekcije obradim na taj način. Svakodnevno navire obilje ideja kako da nastavu učinim što zanimljivijom mojim đacima. Da u tome uspevam, potvrda je ne samo što sam svrstana među 50 najboljih prosvetnih radnika sveta, već pre svega što moji đaci, kad zvono oglasi kraj poslednjeg časa, jednostavno neće da idu kući, jer žele da nastavimo zanimljivo druženje u učionici. Iako su drugi razred, već imaju veoma izraženu ljubav prema čitanju knjiga, što je u današnjoj digitalnoj eri zaista retkost.

Prvo je organizovala projekat sređivanja stare i neopremljene učionice, a 2011. pokrenula je “Čarobno selo”, u kom učenici i nastavnici zajedno razvijaju znanja, veštine kroz integrativni pristup. Đaci, tako, pod otvorenim nebom uče u kreativnim radionicama, a predavači su maskirani u vile iz slovenske mitologije. Deca stiču saznanja, između ostalog, o astronomiji, meteorologiji, obnovljivim izvorima energije, sade povrće...

- Imali smo i “Kreativnu čaroliju”, koja je bila proglašena za najkvalitetniji obrazovni festival u regionu - kaže Željana. - Nameravala sam da “Čarobno selo” formiram u dvorištu škole u Banji Vrujci, ali to nije bilo moguće zbog nerešenih imovinskih odnosa. Na kraju, u “Čarobno selo” pretvorili smo pet i po hektara mog porodičnog imanja u Berkovcu kod Mionice, gde dolaze deca iz bezmalo čitave Evrope.

Odeljenje drugog razreda, u kom je Željana učiteljica, ima 16 učenika. Četiri petine mališana imaju odličan ili vrlodobar uspeh. Ponosno ističe da su sve generacije koje je učila bile izuzetne, mnogi su završili fakultete.

- Moji đaci svesni su da imaju jednu od 50 najboljih učiteljica na svetu - kaže Željana. - Već na prvom času, u danu kada se saznalo da sam među najboljima, učenici su mi uručili čestitku, ponosni su što sam njihova učiteljica. A ja sam, naravno, veoma počastvovana što imam takve učenike, iz ove, ali i svih ranijih generacija. U Banji Vrujci đaci su nebrušeni biseri, a moja obaveza i umešnost je da pomognem da njihovo znanje zablista punim sjajem.


SVETOSAVSKA NAGRADA

KROZ “Čarobno selo” za šest godina prošlo je više od 15.000 dece, a Željana je postala dobitnica “Svetosavske nagrade” i proglašena je za jednog od najboljih edukatora Srbije.

- Usledio je, pre nekoliko godina, poziv tadašnjeg ministra prosvete Srđana Verbića da budem njegov pomoćnik, ali se ta epizoda u mojoj karijeri završila na ne baš prijatan način - kaže naša sagovornica. - Posle toga, vratila sam se ponovo da budem seoska učiteljica, ali mi je taj izlet u Ministarstvo prosvete pomogao da sagledam obrazovni sistem sa samog vrha, što do tada nisam znala.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Danica

16.12.2017. 10:03

Tekst sam pročitala u jednom dahu. Sve čestitke i pohvale učiteljici Zeljani u nadi da će i ostali prosvetni radnici da se ugledaju na rad učiteljice Zeljane.

alex miles

18.12.2017. 04:10

Ocigledno da klinci imaju UKUSA !Gde su ovakve uciteljice bile dok sam ja bio klinac ?Ha !

alex

20.12.2017. 10:17

@alex miles - Slazem se da je ovo jedna lepa zena, ali mislim da nije primereno nakon ovog teksta komentarisati samo njen izgled. Ova gospodja nudi mnogo mnogo vise i svaka joj cast, iskreno joj se divim!