Muftija sprečio pokolj Srba na Božić

NovostiOnline

08. 01. 2016. u 10:58

Monstrouzni plan ustaškog Tajnog odbora za istrebljenje Srba i Jevreja u Tuzli da 6. januara 1942. godine, na Badnje veče, minira Saborni hram u Tuzli i pobije okupljene vernike osujetio je tuzlanski muftija Šefket ef. Kurt

Муфтија спречио покољ Срба на Божић

Muftija Šefket ef. Kurt

Monstrouzni plan ustaškog Tajnog odbora za istrebljenje Srba i Jevreja u Tuzli da 6. januara 1942. godine, na Badnje veče, minira Saborni hram u Tuzli i pobije okupljene vernike osujetio je tuzlanski muftija Šefket ef. Kurt.

Kada je dobio ovu informaciju muftija Šefket ef. Kurt sa grupom uglednih Tuzlaka zatražio je hitan prijem kod nemačkog komandanta grada, potpukovnika Wista i od njega energično zatražio da se onemogući ovaj zločin. A bile su planirane likvidacije i u Srpskoj varoši.

Muftija je potpukovniku Wistu rekao da će, ukoliko se ovo desi, Muslimani masovno krenuti da se odmeću u pokrete otpora.

Uvidevši da će to izazvati muslimane Tuzle nemačka komanda je, zbog svojih interesa, odmah istakla plakat sa upozorenjem da “niko ne sme nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi”. Zahvaljujući ovom angažmanu muftije Kurta, u Tuzli nije bilo masovnih zločina.

Ovaj događaj je centralno istorijsko mesto odbrane zajedničkog života u Tuzli i regionu.

Između ostalog o njemu je Meša Selimović rekao: Kad je umro, na sahranu je došlo desetak hiljada ljudi, među kojima najviše Srba – seljaka iz okoline Tuzle.”

Potresan govor nad grobom održao je pravoslavni sveštenik Đorđe Jovanović, a Muhamed ef. Lugavić je poručio: Mogu vas podsetiti da je prota Jovanović, kad je umro rahmetli muftija Kurt, molio da ga i on spusti u mezar. Mnogo je lepih primera iz naše zajedničke istorije, a koji su danas negde u zapećku raznih zločina. Ima li ko da želi da se posvetimo iznošenju dobrih primera zajedničkog suživota. Niko nama do nas samih nije bliži, ne zaboravimo to. Bog nas jedne drugima dade, hvala mu.”


Izvor: BN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

o čemu ti to?

08.01.2016. 12:00

@Ivana Obradović - Ti si, kanda, promašila temu. Za to se dobija kec. A ako si htela biti duhovita, onda moraš mnogo više čitati i imati dar od Boga. A nemaš ga. Muftija Šefket efendija Kurt upisao se u besmrtnike. Dok je sveta i veka istina o njegovim dobrim delima probijaće se kroz tami zla i laži ovoga pokvarenog sveta. A o tome da je zaslužio Raj ili Ahiret ne treba ni trošiti reči. Sam podatak da ga je na večni počinak ispratilo 10.000 ljudi, od toga većina druge vere, govori sve. Imao se rašta i roditi!

namilju5@ofir.dk

08.01.2016. 12:22

@Ivana Obradović - OBRAZUJ se,. opismeni se.Nemoj da ti zivot prodje u neznanju.

Dragan Popovic

08.01.2016. 13:20

@Ivana Obradović - "Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati!" - Ivo Andric. Uvek kada procitam komentar slican ovom koji si ti napisala shvatim koliko ima mudrosti i istine u ovom Andricevom citatu.

Милутин

08.01.2016. 21:26

@Ivana Obradović - Можда ти се неће свидети али табла захвалности била је постављена у Саборној цркви Пресвете Богородице у Тузли и ту таблу поставио је владика Василије Качавенда, прије него што је дато и име једној улици у Тузли по Мухамеду Шефкету еф. Курту. Његова два сина су погинула у партизанима! Да се неби десио нови еф. Курт злочинци су направили покољ у Тузли 1992. и направили тешку заваду између православних и муслимана. Али то неће избрисати успомену на Мухамеда Шефкета еф. Курта, рођеног у Травнику.

4c

09.01.2016. 06:19

@Ivana Obradović - Pustite ustaskinju.............opametite se ,ne nasjedajte na svake lazi i propagandu,svako more odje sebi dati ime kakvo oce,a ko je ustvari vidi se iz komentara...............ponekad

djura cvorovic

08.01.2016. 11:30

da je vise bilo prica o ovakvim ljudima stvarnim junacima,a ne o izmisljenim delima partizanskih komadanta i drugaricama,koje jurisaju i bacaju cebe na nemacke tenkove,narodi se ne bi 40 godina kasnije ponovo klali

Spiridon S.

08.01.2016. 11:34

Kako je lepo upisati sebe u vecnost ,Bozijom miloscu i bratoljubljem i ljudskoscu..Nek je Slava Gospodu i dobrim ljudima koji ga slede..

crna trava

08.01.2016. 14:47

@Jovan - Dosadan cu biti sto do sada sam sto puta ponovijo KAD TAD ISLAM SE SPAJA SA PRAVOSLAVLJEM jer su najblize religije katolici su uvek zeljeli da ih rasturaju takodje ove nase komsije iz bosne hrvati su ih na zlo uvek navracali .nek ti je laka zemlja efendija. islam +pravoslavlje 2018su u koaliciji !!!!!TO su religije istine ,koje zele da sacuvaju "FAMILIJU;MORAL CAST I RELIGIJU!!!!!!

Nenad Kecman

08.01.2016. 11:57

Srbija treba da na dostojanstven način da se oduži srpskim dobortovrima kao što je muftija Šefket ef. Kurt i Dianu Budisavljević, rođena Austrijanka, koja je iz krvavih ustaških logora izbavila oko 12.000 bespomoćne dece - uglavnom srpske, sa Korduna, Kozare, iz hrvatskih i bosanskih sela - do skoro za nju nije znao gotovo niko, sem istoričara. Pokrećem inicijativu da se prigodnim spomenicima zahvalimo i odužimo svima koji su bili prijatelji Srba, a koji su i svoj život znali da žrtvuju.

Zakonodavac

08.01.2016. 12:22

Nesto sam nacuo o ovome pre ovog clanka.Svi mi mu duhujemo jedno veliko hvala,kao i ovom Nemcu koji je odreagovao.

Јабре

08.01.2016. 12:27

На жалост оваквих је било мало 1/3 усташа су били Муслимани, да су сви они били као овај муфтија не би било рата на Балкану од првог светског.

Karlo Veliki

08.01.2016. 12:31

Čovek se prepoznaje u svim vremenima i u svakom svom postupku.Hvala ti Efendijo!PS Kako se razlikuju duhovnik Ef.Kurt i duhovnik kardinal Stepinac!

Nada

08.01.2016. 12:43

pamtimo dobrotu i nemojmo se ismejavati posebno kada ista dolazi od onih koji se po veroispovesti razlikuju od nas. zato je i sarkasticni komentar ivane kojim se zahvaljuje nemcima neprilican tekstu i zbog takvih rizikujemo medjusobnu dobrotu postovanje i szivot.

Patriota

08.01.2016. 13:29

Muslimani u Bosni su Srbi ciji pretci su primili islam kada su vladali turci. Mi smo isti narod i nema razloga da se mrzimo i ubijamo.

RRPANTELA

08.01.2016. 13:36

E to je ono što naši političari uporno guraju u stranu.Srbija i Hrvatska ne mogu imati NIKADA prijateljske odnose. Hrvati su zadojeni mržnjom svega što dolazi iz Srbije a ovamo lukavo koriste sva dobra koje postoje u Srbiji. Zašto to narod srpski dozvoljava????? EU je kao i uvek Hrvate stavila pos skute i čuva ih za žrtvovanje ako prigusti.ŠTA Srbija ima da traži u tom društvu? Bolji život? To je smešno i žalosno verovanje.

Mladjo

08.01.2016. 14:04

У сваком рату на површину исплива људство или шљам.На жалост људства много мање..

Абердар

08.01.2016. 16:05

Далеко од тога да на свим странама није било добрих људи али што се тиче Тузле свако добро дело од раније потрто је бестијалним убијањем голобрадих војника ЈНА( тузланска колона)!

4c

09.01.2016. 06:37

@Абердар - Bilo je tog na svim stranama,ali treba razum da preovlada i da se traze saveznici,a ne glavom kroz zid.Zla krv izmedju nas je dosla sa zapada i nemoj misliti da su oni zavrsili,spremaju oni nama ponovo rat,krv,stradanja,pakao.............ustvari tako rade od kad postoje "zavadi,pa vladaj"eto takvi ko i ti im trebaju,a ima ih na svim stranama.