Alge zapretile kanjonu Uvca!

J. MATIJEVIĆ - D.GAGRIČIĆ

26. 02. 2014. u 21:23

Rezultati ispitivanja vode uvačkog jezera pokazuju visok stepen zagađenja važnog vodozahvata. Problem sličan onom u Vrutcima, pa ova voda ni tokom leta nije bezbedna za kupanje

AKO se hitno ne preduzmu mere, Uvačko jezero će za nekoliko godina biti mrtva voda! Da ovo strahovanje zaposlenih u Specijalnom rezervatu prirode "Uvac" nije bez osnova, potvrđuju i preliminarni rezultati ispitivanja kvaliteta vode akumulacije Uvačkog jezera, koje su uradili stručnjaci Agencije za zaštitu životne sredine u Beogradu. Rezultati, u koje su i "Novosti" imale uvid, pokazuju da je voda u ovom jezeru treće i četvrte, a na nekim mestima i pete kategorije!

Zbog stanja Uvačkog jezera i prelivanja njegovih voda strepi se i za sudbinu dva nizvodna, Zlatarskog i Radoinjskog. Još davne 1979. godine sliv Uvca je proglašen za izvorište prvog ranga, a predviđeno je da se voda iz Zlatarskog jezera prebacuje u rzavski sistem za buduće snabdevanje Šumadije i Beograda pijaćom vodom, dok se vodom iz Radoinjskog jezera već snadbevaju žitelji Priboja, posle prerade u postrojenjima na Jarmovcu.

- To što je voda u Uvačkom jezeru treće i četvrte kategorije znači da je problem sličan onom u Vrutcima i da ova voda leti, čak, nije bezbedna ni za kupanje - upozorava Dejan Lekić, pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine.

- Osim što je posledica klimatskih promena i vremena gradnje brane, odnosno neobavljenog čišćenja i remedijacije, za stanje vode Uvačkog jezera najodgovorniji je čovek! Kako saznajemo sa terena, vode Uvačkog jezera ugrožene su mnogobrojnim divljim deponijama kako na obalama jezara tako i na pritokama Vapi i Grabovici, koje i "donose" najviše otpadnih voda. Na obalama sva tri jezera dozvoljeno je pecanje, koriste se motorni čamci, a u zabranjenoj zoni, decenijama niču vikendice, čak i hoteli. Pitamo se samo gde idu otpadne vode iz svih tih objekata na vodozahvatu prve kategorije?

Filip Radović i Dejan Lekić

U Rezervatu "Uvac" dodaju da su problematične i kanalizacione mreže opštine Sjenica, kao i otpadne vode iz mnogobrojnih klanica, mlekara i rudnika uglja Štavalj. Ovaj ljudski nemar, nebriga i nepoštovanje sanitarnih propisa, kažu, izazivaju eutrofizaciju vode (najvidljivija posledica je takozvano cvetanje vode), pa dolazi do prenamnoženosti vodenih biljaka, najčešće algi, što se negativno odražava na vodeni živi svet i kvalitet vode.

SISTEMI ZA PREČIŠĆAVANJE NA pitanje da li su žitelji Priboja ugroženi s obzirom na to da se snabdevaju pijaćom vodom iz Radoinjskog jezera, Radović i Lekić odgovaraju da se voda u postrojenjima prečišćava različitim tehnologijama i da je prečišćavanje bolje ukoliko se postrojenja redovno remontuju ili ako su, što je poželjnije, ugrađivani novi visokotehnološki sistemi za prečišćavanje.

Iako je ovaj proces, zasad, zaobišao Zlatarsko jezero, gde je voda druge kategorije, stručnjake zabrinjava izveštaj biologa Agencije za zaštitu životne sredine iz novembra 2013. godine o "masovnom razvoju makrofitske vegetacije na akumulaciji Radoinja". U izveštaju se navodi da su u ovom jezeru "konstatovane čitave podvodne livade koje su obrazovale submerzne i flotatne vodene biljke". Iako, u suštini, vodama čine dobro, ako se prenamnože izazivaju eutrofizaciju vode. Na Radoinjskom jezeru, sudeći po izveštaju, ove vodene biljke su već prenamnožene, pa biolozi Agencije predlažu nekoliko načina čišćenja akumulacije, čak i njenog mulja.

-Naš zadatak je da o ovim rezultatima ispitivanja kvaliteta voda obavestimo one koji upravljaju vodama, one koji brinu o kvalitetu vode za piće i one koji upravljaju akumulacijama, a na nadležnima je da sistemski regulišu pitanje otpadnih voda, divljih deponija, bespravno izgrađenih objekata na obalama jezera, pecanja i kupanja tokom leta - objašnjava Filip Radović, direktor Agencije. - Neophodno je, dakle, pojačati rad sanitarnih inspekcija i nadležnih u lokalnim samoupravama, ali i podizati svest građana o posledicama zagađenja životne sredine oko ovako važnih vodozahvata. Za saniranje stanja svih voda u našoj zemlji potrebno je više od 10 i po milijardi evra, a raspolaže se sa svega nekoliko milijardi dinara, zato je savest i odgovornost građana presudna za očuvanje voda kao resursa 21. veka. Verovali ili ne, ali i u najdemokratskijim zemljama, gde je ekološka svest građana mnogo veća nego u Srbiji, vodozahvati ovako visoke važnosti ograđeni su žicom kroz koju se propušta visokonaponska struja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

KriviSuLokalniStanovnici

27.02.2014. 00:19

@Milanko - Vala baš. Gde god Srbin počne vikendice da gradi, sve zagadi. Izvorište vode a okolo vikendice ?? Pa što ne sagrade i javni WC na izvorištu Prolom vode ??

branko

27.02.2014. 10:45

@Milanko - Pre nekolko godina u Vrnjackoj Banji na izvoristu Sneznik pojavile su se fekalne bakterije.Neverovatno za banju koja treba da zivi od lekovite vode.Pitanje je da li su uopste resili taj problem ili prikrivaju.

dragan

27.02.2014. 00:00

Pa kaznjavajte zagadjivace,kako mlekare klanice,hoteli mogu da rade bez preciscavanja otpadnih voda.

sinisa

27.02.2014. 07:08

Ovde su pre svega odgovorni drzavni organi koji ne sprovode zakon i ne kaznjavaju zagadjivace.Iz rezervata Uvac trba da tuze inspektore za zastitu zivotne sredine koji ne kaznjavaju zagadjivace u svojim opstinama.

goran

27.02.2014. 09:10

Gospoda iz agencije neka preduzmu nesto protiv neodgovornih to je njihov posa.Oni kao da ocekuju da neko mesto njih to radi ako uopste i znaju sta treba da rade.

Desimir Mrdovic

27.02.2014. 09:39

Oво је само један од разлога због којих свак коме је златарски крај на срцу мора лити сузе. Зар јр могуће да једна еколошка оаза која је требала да служи као плућа и крвоток европе дочекала овакву судбину. Јесте, јер општинска руководства у задњих неколико година нијесу способна да одговоре захтеву времена нити за нешто тако имају капацитета . Тамо је све уништено И Панорама и РХ Центар, сада и вода, па моји Варошани бјежимо за Сибир.

RRASAPANTELA

27.02.2014. 13:04

Pocinje polako dejstvo otrova koji su bacili EU majmuni na ovu zemlju. Kada zatruju hranu i vodu lako ce zavrsiti svoj kasapski posao. Svi to znaju ali niko nista ne preduzima. Svaka stoka hoce svoju stranku i samo zija ko telad za foteljom. Sta se desava sa prirodom ove jadne zemlje nakljukane bombama i radijacijama i ko zana kakvim bioloskim orizijem nikome ne pada na pamet ni da pomisli.Pravite sktovi izbore svakih pet meseci da vidimo u kojoj to zemlji ce te vladati izumirucim narodom.

vladanko

27.02.2014. 16:26

Ne treba biti Nikola Tesla pa doci do nekih saznanja. Dok je na celu Parka Uvac bio izvesni gospodin S. sve je funkcionisalo kako je trebalo,rendzeri i on jurili divljake koji ostavljaju smece.... a posto su ga pre godinu dana smenili i postavili jednog probisveta politicara i to je krenulo nizbrdo naravno. Pogledajte emisije na rts-u i videcete ko je bio u rukovodstvu i radio sve kako je trebalo izciste ljubavi....