Kako se zaista zvala majka Mehmed-paše Sokolovića

J. MATIJEVIĆ

06. 02. 2014. u 21:21

Kako se zaista zvala majka Mehmed-paše Sokolovića. Da je Dobrina veruju žitelji Sokolovića, u Poblaći tvrde da je Anđelija, a pominje se i ime Marija

DOBRINA, Anđelija i Marija, tri su imena koja se najčešće pominju kada je reč o majci Mehmed-paše Sokolovića.

Da je Dobrina veruju žitelji Sokolovića pokraj Rudog, o kojima smo pisali pre dva dana i koji se pripremaju da uz pomoć prote Stevana Gagića iz Dalasa obnove crkvu koju je u spomen majci podigao veliki vezir. Meštani Poblaća kod Priboja, o kojima smo pisali u četvrtak, kažu da se zvala Anđelija, gajeći predanje da je čak sahranjena u postojećoj crkvi Svetog arhangela Mihaila čiji je ktitor, kako veruju, sam Mehmed-paša. Da je ime vezirove majke Marija, tvrdio je LJubo Kiridžić o kome se pisalo kao o poslednjem pravoslavnom potomku vezira Sokolovića. Kiridžić je preminuo jula prošle godine, a pričao je da mu je deda, koji je rođen 1848. godine i poživeo je 100 godina, govorio da mu je njegov deda pričao da se Sokolovićeva majka zvala Marija. Ova priča se među Kiridžićima prenosila s kolena na koleno.

S druge strane, naši istoričari pouzdano znaju da je ime vezirovog oca bilo Dimitrije, a po prelasku u islam DŽemaludin Sinan-beg Sokolović. „Majčino ime i porodica ostali su nepoznati“, zapisao je akademik Radovan Samardžić u knjizi „Mehmed Sokolović“ objavljenoj 1971. godine.

Pozivajući se na ovo delo profesora Samardžića i dr Aleksandar Fotić, profesor Odeljenja istorije Filozofskog fakulteta u Beogradu, rekao nam je da se ime majke Mehmed-paše Sokolovića ne zna pouzdano. Isti odgovor dobili smo i od profesora dr Darka Tanaskovića, islamologa, orijentaliste, bivšeg ambasadora SRJ u Turskoj.

Sećanje na detinjstvo i dečaštvo, paša po svemu sudeći, nikom nije otkrio do kraja. Ubijen je u Carigradu, 11. oktobra 1579. godine, a sahranjen je pored Ejup džamije u turbetu koje je projektovao znameniti mimar Sinan.

TRAGANJE ZA PROŠLOŠĆU

PROFESOR Samardžić je zapisao da je Mehmed Sokolović bio zapažen tek kada je postao admiral i da je „ušao u istoriju vidljivo okrnjena života“. Traganje istoričara za izgubljenim delovima pašinog života započelo je tek dvadesetak godina pre njegove smrti, ali je o svojoj prošlosti „paša umeo ćutati radi sigurnosti“. Osim da mu je otac bio Dimitrije, iz rane mladosti, po mletačkom hroničaru Đovaniju Sagredu, sigurno je da je „Bajo učio knjigu i bio čtec u Mileševi“, gde je „njegov stric ili ujak, po turskim svedocima, bio kaluđer“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Tada u Bosni

12.11.2018. 11:27

@Đani - nije bilo nikakvih Rvata... pojavili su se tek nakon vatikanske kampanje da se suzbije pravoslavlje u Bosni...

Bungi

22.10.2018. 08:41

Taj čovjek se nije stidio što je porijeklom Srbin za razliku od naših današnjih sunarodnika muslimanske vjere -Bošnjaka,kako oni sami sebe nazivaju.Nije mu bio problem što su on i otac prešli na Islam a brat i majka ostali u Pravoslavlju.Napravio je most na Drini,u rodnom selu majci napravio crkvu a ocu džamiju.Izdejstvovao je kod sultana da se obnovi rad Srpske Pravoslavne Crkve sa sjedištem u Peći a svog brata postavio za patrijarha.Nije zavađao nego mirio svoj narod.

prokopije

22.10.2018. 19:43

Dobrinka.tako je meni baba pricala,mada ni ona nije bila sigurna .Marija nije sigurno,kod srba u Bosni skoro da nema imena Marija.

Marija

23.10.2018. 17:04

@prokopije - Kako da nema imena Marija kod Srba u BIH.Ne poznajete dovoljnosrpska ženska imena u BiH.Ima i te kako da vas upoznam.