Negde na Mlečnom putu postoji planeta za svakog od nas

Tanjug

06. 11. 2013. u 12:05

Svaki Zemljanin mogao bi da ima planetu za sebe - ili "planetu za dvoje" za romantičan odmor, "planetu za žurke"...

VAŠINGTON - Negde na Mlečnom putu za svakog stanovnika Zemlje postoji najmanje jedna planeta na kojoj bi mogao da bude "sam na svetu" - kao Egziperijev "Mali princ".

Koristeći podatke svemirskog teleskopa NASA Kepler, astronomi sa kalifornijskog Berklija i haićanskog univerziteta procenili su da u galaksiji postoje desetine milijardi planeta veličine Zemlje, koje bi verovatno bilo moguće i naseliti.

Naravno, kad bismo uopšte mogli da stignemo do njih.

Na Zemlji živi oko sedam milijardi ljudi, pa bi prema procenama američkih istraživača o broju planeta poput naše značilo da bi svaki Zemljanin mogao da ima planetu za sebe - ili "planetu za dvoje" za romantičan odmor, "planetu za žurke"....

"Kad vidite hiljade zvezda na noćnom nebu, najbliža koja liči na Sunce sa planetom veličine Zemlje u svojoj 'naseljivoj' zoni verovatno je udaljena samo 12 svetlosnih godina i možemo je videti golim okom. To je zadivljujuće", kaže student Erik Petigura, vođa tima koji je analizirao podatke sa teleskopa Kepler, preneo je CNN.

Astronomi zapravo nisu videli nijednu od tih planeta, već su zaključke doneli na sledeći način: Kepler je fotografisao 150.000 od oko 300 milijardi zvezda u Mlečnom putu svakih 30 minuta u poslednje četiri godine, tražeći planete u orbitama - koje se vide tako što se za nijansu promeni svetlost zvezde.

Skoncentrisali su se na oko 42.000 zvezda koje su poput našeg Sunca ili malo hladnije. To je svelo broj planeta na 603. Ali, samo deset njih je bilo otprilike veličine Zemlje u takozanoj "zoni Zlatokose", odnosno na odgovarajućoj udaljenosti od zvezde, na kojoj su temperature pogodne za život kakav znamo.

No, do cifre od desetina milijardi došli su koristeći kompjuterski model sa lažnim planetama da bi ispitali tačnost algoritama korišćenih u proračunima. Napravili su projekciju ostatka Mlečnog puta na osnovu podataka prikupljenih o jednom njegovom delu.

Izračunali su da oko 22 odsto planeta u Mlečnom putu, koje liče na Sunce, imaju planete slične Zemlji u "zonama Zlatokose", a pošto u galaksiji ima oko 20 milijardi zvezda sličnih Suncu - broj planeta na koje bismo "mogli da pobegnemo i budemo sami na svetu" došao je do nekoliko desetina milijardi.

Istraživači, naravno, upozoravaju da to što je planeta u odgovarajućoj zoni, odnosno na potrebnoj udaljenosti od zvezde, nije jedini uslov da bude pogodna za život.

"Neke bi mogle da imaju gustu atmosferu koja bi činila površinu toliko vrućom da molekule poput DNK ne bi preživele. Druge možda imaju stenovitu površinu, pogodnu za održanje tečnosti, vode. Ne znamo o kakvim vrstama planeta je reč i da li bi mogle da budu pogodne za život", kaže profesor astronomije na Berkliju Džefri Marsi.

Istraživanje je astronomima dalo puno materijala za dalje proučavanje.

"Glavni cilj misije Kepler je da odgovori na pitanje: kad pogledate noću u nebo, koliko zvezda koje vidite ima planete veličine Zemlje sa 'mlakim' temperaturama - tako da voda ne postane ni led niti para. Voda, u tečnom stanju - kako danas verujemo - jeste preduslov za život", zaključuje Marsi.

Kako navodi CNN, ove procene razmatrane su na drugoj Keplerovoj naučnoj konferenciji u istraživačkom centru NASA u Kaliforniji.

Na tom skupu, naučnici su objavili i da je Kepler teleskop otkrio 833 novih "kandidata za planete", uključujući 10 koje su odgovarajuće veličine i na odgovarajućoj udaljenosti od zvezda da bi na njima bio moguć život. Kepler je do sada otkrio ukupno 3.538 "planeta kandidata", od kojih je većina manja od Zemlje, saopštila je NASA.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

metallmile

06.11.2013. 14:17

Ovo je najvećap provala koju sam ikad čuo;čisto lupanje gluposti koje nema nikakve logike ali je raj za obožavaoce naučne fantastike.Nemožete biti ni sigurni da ima sedam milijardi ljudi na ovoj planeti a kamoli po jedna planeta za svakog?!

Mis_Pigi

06.11.2013. 19:14

само доказ колко је човек ситна риба пљуцкавица

MYSTIK

07.11.2013. 17:06

Kada na zemlji obavimo zadatu misiju,tada nas katapuktiraju na neku od tih zvezda,dabi se tamo pojavili kao Adam i Eva.

jela

07.05.2016. 19:01

gde je moja planeta., ja bi odmah da se iselim , ovdje mi je dosadilo samo slusam o ratovima i ubistvima.