Pentagon štitio Hitlerove ratnike

B. Subašić

20. 01. 2012. u 21:08

Navodni Titov kosmički program podsetio da su kosmičku trku SAD vodili naučnici nacisti. Tajna akcija pranja biografija zločinaca i angažovanja trajala od 1945. do 1973.

NASA je demantovala tvrdnje slovenačkog reditelja Žige Virca da su SAD dobile kosmički program od Tita, ali podsećanje na to ko je od koga „kupio“ ideje o osvajanju svemira otvorilo je i Pandorinu kutiju o spasavanju i angažovanju Hitlerovih stručnjaka u institucijama SAD. Pokazalo se da je legendarni direktor NASA Verner fon Braun, koji je u Trećem rajhu imao čin SS majora i rukovodio raketnim programom, već sumnjičen za krađu ideje o naoružanom veštačkom satelitu od Slovenca Hermana Potočnika Noordunga, koju je nudio prvo Hitleru, a zatim armiji SAD.
Iako optužen za teške ratne zločine, Fon Braun 1945. nije završio u Nirnbergu jer su ga zajedno sa saradnicima zaštitili agenti američke vojne službe OSS i odveli u SAD, gde je munjevito uznapredovao do šefa kosmičkog programa. Pentagonu je odmah ponudio plan „satelita smrti“ za napad na protivničke ciljeve iz svemira.
Tek kad se okončao Hladni rat, otkriveno je da američke službe nisu spasle samo Fon Brauna i 700 njegovih najbližih saradnika, već i na hiljade drugih Hitlerovoh stručnjaka, od hemičara koji su stvorili smrtonosni gas „ciklon-B“, do nacističkih komandosa i agenata tajnih službi. Decenijsko pranje biografija i infiltriranje nacista u institucije odvijalo se planski u okviru „Spajalice“, najkontroverznije operacije obaveštajnih službi SAD.
Dugo se nagađalo koliko su Hitlerovih ratnika spasle američka tajna služba OSS, a zatim njena naslednica CIA. Javnost SAD su na „uvoz nacista“ još 1945. upozorili ugledni naučnici, pre svih Albert Ajnštajn, koji je besneo zbog angažovanja Hitlerovih raketaša u istraživačkim centrima. Međutim, ni činjenica da je Fon Braun 1945. okončavao rad na raketi za napad na SAD nije omela njegovo napredovanje do čelnog čoveka NASA. Hladnoratovska logika „bolje da naciste uzmemo mi nego Rusi“ stvorila je višedecenijsku zaveru ćutanja u Vašingtonu.
Tek početkom devedesetih počelo je skidanje oznake „strogo poverljivo“ s dokumenata o „Spajalici“, koja se odvijala punim kapacitetom od 1945. do 1973, a neki ogranci ostali su aktivni i kasnije, otkrila je Linda Hant, posle istraživanja mnoštva arhiva, gde su vešto skriveni dosijei o operaciji.
Njena knjiga „Tajna agenda“ postala je vodič za pronalaženje nacista u institucijama SAD, a 1991. Si-En-En prikazuje seriju njenih dokumentarnih emisija o ovoj tabu temi. Pokazano je, između ostalog, da su Hitlerovi naučnici već 1985. stekli toliku moć da su pokušali ukidanje Jedinice za lov na naciste u američkom Ministarstvu pravde! Dokumentovano je da je osim Fon Brauna u američke vojne i naučno-istraživačke institucije uvedeno još nekoliko hiljada njegovih saradnika, ali i „stručnjaka“ drugih ubilačkih specijalnosti. Najužasnije je bilo svedočenje robova iz konc-logora Dora i Dahau, koje su Hitlerovi stručnjaci terali da rade do smrti u podzemnim fabrikama raketa. Otkriveno je da su agenti OSS spasli i hemičara Ota Ambroza, koji je bio i direktor fabrike „I.G. Farben“ u okviru logora smrti Aušvica.
Najšokantnije otkriće bilo je da su tajne službe SAD uvezle specijaliste za biološko i hemijsko oružje, koji su ekspsperimente iz konc-logora nastavili na američkim vojnicima.
- Zastrašujući psihohemijski eksperimenti izvođeni su na američkim vojnicima u Edžvud arsenalu u Merilendu, centru Armije SAD za istraživanje hemijskog ratovanja - otkrila je Linda Hant. - Naučnici iz „Spajalice“ radili su od 1947. do 1966. u Edžvudu razvijajući nervni gas i psihoaktvne supstance kao LSD. Užasavajuće je što se time nisu bavili isključivo Nemci, već i američki lekari koji su pridružili nacističkim eksperimentima na 7.000 američkih vojnika.
Nažalost, ova tema je vrlo brzo potisnuta u drugi plan. Ipak, s vremena na vreme izlazile na videlo pojedinačni dokazi o istoriji koja zvanično nije postojala. Tako je BBC 2005. otkrio skandal iz 1977. kad je u čast lekara Hubertusa Štrugholda njegovim imenom nazvana Biblioteka avijacione medicine u bazi Bruks u Teksasu. Međutim, ime je ubrzo promenjeno jer se ispostavilo da je Štrughold, koji je stigao u SAD u okviru operacije „Spajalica“, izvodio medicinske eksperimente nad zatočenicima zloglasnog konc-logora Dahau.

SIGURNA KUĆA
AMERIČKI arhivi otkrivaju da je još 1945. nađeno rešenje čak i za najozloglašenije nacističke zločince čije bi pojavljivanje u Americi izazvalo preveliku pažnju javnosti. Tada je CIOS (Kombinovani podkomitet za obaveštajne ciljeve) ustanovio program „Sjefheven“ (smisao odgovarao našem „sigurna kuća“) koji je omogućio Hitlerovim naučnicima da emigriraju i produže svoja istraživanja u zemljama koje su simpatisale nacističku Nemačku, kao što su Španija, Argentina i Egipat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

deusexmachina

20.01.2012. 21:30

"LOGIKA " LICEMJERJA!Ako se neka ljudska zajednica zasniva isključivo na profitu onda je potpuno logično što je kompletan vrijednosni i etički sustav okrenut naglavačke. Očekivati drugačije ponašanje bilo koje kapitalističke zemlje ravno je "imbeciliji"!

bole

20.01.2012. 21:49

Drugi svetski rat je jedna velika misterija,.Postavlja se pitanje dali su samo Nemacka, Italija bile nacisticke. Po zavrsetku D S R , Amerika je mnogim nacistima dala utociste i rehabilitaciju.

cis

20.01.2012. 23:05

@bole - Nije to misterija, jer Nemacka jeste bila nacisticka, a Italija fasisticka. Nije to misterija, ali ima drugih misterija. Recimo: Zasto je Hitler odlucio da progoni Jevreje? Rasna teorija nacista nije ubedljiv argument. A zatim: Ko je pomagao Hitlera da dodje na vlast?

pera

20.01.2012. 21:55

Dakle odatle bombardovanje nedužnog serpskog naroda. Nemci nam nisu oprostili ratove koje su gubili zbog nas. Da li se to i sada nastavlja?

zile

20.01.2012. 22:53

@pera - oprostili su nam, kada su videli da smo sami sebi do dovoljni. samo su nam malo pomagali-po navici. zaboravljamo da su njihovi saborici,ustase,balisti,hortijevci,bugarasi ,muslimanskih crnih legija,masovno presli pred kraj rata u partizane,po nalogu :Nemaca i Engleza. i danas potomci tih ubica,su oko nas...

cis

20.01.2012. 23:01

@pera - Nisu mogli Rusima da se osvete, sto bi oni najvise voleli, ali nama su mogli.

Milutin

20.01.2012. 22:36

Nista cudno, malo je falilo da se u SAD govori nemackim jezikom jer su i prije bili naseljeni ljudima sa nemackog govornog podrucja. Nacisti su dosli, samo, kod svojih rodjaka kao izbeglice.

SVAKOM DOJDE SMRTNA URA

21.01.2012. 02:34

Prvo su unistili indijance i oteli im sve. I od toga su ziveli neko vreme. Zatim su privlacili evropske mozgove i radnu snagu da ih guraju napred. Potom, prica iz ovog clanka, usisali su i opljackali sve iz Nemacke sta su mogli - ljudske i materijalne resurse. Posle rata, pamet iz sirotih zemalja (Indija, Rusija, Srbija i sl) je dobrovoljno isla u janjicare. Ali svemu dolazi kraj. Njihovo obrazovanje skoluje uglavnom prevarante advokate i bankare. Kad jednom presushi reka imigracije - pukli su.

Milos Nedic-Beograd

21.01.2012. 03:09

@Milutine - ne lupetaj- taj jezik (Nemacki) je doista bio pa skoro pobedio za sluzbeni jezik samo sa tom cinjenicom jer je najveci broj naseljenika bio sa tog govornog podrucja u sedamnestom veku-Amisha.Nemacki nema nikakve veze sa Hitlerovom Nemackom a ni veze sa ljudima koje zelis "povezati sa nemcima dvadesetog veka.Oni nisu bil , oni su i sada naseljeni "tim",ljudima Ako je i sala neukusna je.

filipo

11.02.2012. 19:46

@Milos Nedic-Beograd - Ako, ako, Milose, isti je deda i od americkih Nemaca a i od onih koji su ostali u Evropi (tu mislim na kucno "vaspitanje"), a usput, engleski i nemacki pradeda je opet isti covek koji im je usadio tradiciju da otimaju i porobljavaju. (germanska plemena) pa ti sada razmisli ko te voli, zasto i koliko.

bole

21.01.2012. 21:20

nije ni cudo sto su ih amerikanci zastitili jer su nasledili njihove osobine postali su jos i gori

kiza

22.01.2012. 11:19

Zašto je ovo toliko čudno, pa ovo se zna odavno, oni su to čak i priznali. Jednostavno su se držali one Makijavelijeve teorije "Cilj opravdava sredstvo".

Đole

02.02.2012. 22:53

Ciklon-B nije razvijen u od strane zlih naučnika nego između dva rata kao ciklonizaciono sredstvo protiv buba sa civilnom primenom na umu.