NASA je demantovala tvrdnje slovenačkog reditelja Žige Virca da su SAD dobile kosmički program od Tita, ali podsećanje na to ko je od koga „kupio“ ideje o osvajanju svemira otvorilo je i Pandorinu kutiju o spasavanju i angažovanju Hitlerovih stručnjaka u institucijama SAD. Pokazalo se da je legendarni direktor NASA Verner fon Braun, koji je u Trećem rajhu imao čin SS majora i rukovodio raketnim programom, već sumnjičen za krađu ideje o naoružanom veštačkom satelitu od Slovenca Hermana Potočnika Noordunga, koju je nudio prvo Hitleru, a zatim armiji SAD.
Iako optužen za teške ratne zločine, Fon Braun 1945. nije završio u Nirnbergu jer su ga zajedno sa saradnicima zaštitili agenti američke vojne službe OSS i odveli u SAD, gde je munjevito uznapredovao do šefa kosmičkog programa. Pentagonu je odmah ponudio plan „satelita smrti“ za napad na protivničke ciljeve iz svemira.
Tek kad se okončao Hladni rat, otkriveno je da američke službe nisu spasle samo Fon Brauna i 700 njegovih najbližih saradnika, već i na hiljade drugih Hitlerovoh stručnjaka, od hemičara koji su stvorili smrtonosni gas „ciklon-B“, do nacističkih komandosa i agenata tajnih službi. Decenijsko pranje biografija i infiltriranje nacista u institucije odvijalo se planski u okviru „Spajalice“, najkontroverznije operacije obaveštajnih službi SAD.
Dugo se nagađalo koliko su Hitlerovih ratnika spasle američka tajna služba OSS, a zatim njena naslednica CIA. Javnost SAD su na „uvoz nacista“ još 1945. upozorili ugledni naučnici, pre svih Albert Ajnštajn, koji je besneo zbog angažovanja Hitlerovih raketaša u istraživačkim centrima. Međutim, ni činjenica da je Fon Braun 1945. okončavao rad na raketi za napad na SAD nije omela njegovo napredovanje do čelnog čoveka NASA. Hladnoratovska logika „bolje da naciste uzmemo mi nego Rusi“ stvorila je višedecenijsku zaveru ćutanja u Vašingtonu.
Tek početkom devedesetih počelo je skidanje oznake „strogo poverljivo“ s dokumenata o „Spajalici“, koja se odvijala punim kapacitetom od 1945. do 1973, a neki ogranci ostali su aktivni i kasnije, otkrila je Linda Hant, posle istraživanja mnoštva arhiva, gde su vešto skriveni dosijei o operaciji.
Njena knjiga „Tajna agenda“ postala je vodič za pronalaženje nacista u institucijama SAD, a 1991. Si-En-En prikazuje seriju njenih dokumentarnih emisija o ovoj tabu temi. Pokazano je, između ostalog, da su Hitlerovi naučnici već 1985. stekli toliku moć da su pokušali ukidanje Jedinice za lov na naciste u američkom Ministarstvu pravde! Dokumentovano je da je osim Fon Brauna u američke vojne i naučno-istraživačke institucije uvedeno još nekoliko hiljada njegovih saradnika, ali i „stručnjaka“ drugih ubilačkih specijalnosti. Najužasnije je bilo svedočenje robova iz konc-logora Dora i Dahau, koje su Hitlerovi stručnjaci terali da rade do smrti u podzemnim fabrikama raketa. Otkriveno je da su agenti OSS spasli i hemičara Ota Ambroza, koji je bio i direktor fabrike „I.G. Farben“ u okviru logora smrti Aušvica.
Najšokantnije otkriće bilo je da su tajne službe SAD uvezle specijaliste za biološko i hemijsko oružje, koji su ekspsperimente iz konc-logora nastavili na američkim vojnicima.
- Zastrašujući psihohemijski eksperimenti izvođeni su na američkim vojnicima u Edžvud arsenalu u Merilendu, centru Armije SAD za istraživanje hemijskog ratovanja - otkrila je Linda Hant. - Naučnici iz „Spajalice“ radili su od 1947. do 1966. u Edžvudu razvijajući nervni gas i psihoaktvne supstance kao LSD. Užasavajuće je što se time nisu bavili isključivo Nemci, već i američki lekari koji su pridružili nacističkim eksperimentima na 7.000 američkih vojnika.
Nažalost, ova tema je vrlo brzo potisnuta u drugi plan. Ipak, s vremena na vreme izlazile na videlo pojedinačni dokazi o istoriji koja zvanično nije postojala. Tako je BBC 2005. otkrio skandal iz 1977. kad je u čast lekara Hubertusa Štrugholda njegovim imenom nazvana Biblioteka avijacione medicine u bazi Bruks u Teksasu. Međutim, ime je ubrzo promenjeno jer se ispostavilo da je Štrughold, koji je stigao u SAD u okviru operacije „Spajalica“, izvodio medicinske eksperimente nad zatočenicima zloglasnog konc-logora Dahau.

SIGURNA KUĆA
AMERIČKI arhivi otkrivaju da je još 1945. nađeno rešenje čak i za najozloglašenije nacističke zločince čije bi pojavljivanje u Americi izazvalo preveliku pažnju javnosti. Tada je CIOS (Kombinovani podkomitet za obaveštajne ciljeve) ustanovio program „Sjefheven“ (smisao odgovarao našem „sigurna kuća“) koji je omogućio Hitlerovim naučnicima da emigriraju i produže svoja istraživanja u zemljama koje su simpatisale nacističku Nemačku, kao što su Španija, Argentina i Egipat.