U Srbiji je nedavno "Rio Sava", kćerka kompanije "Rio Tinto", otkrila potpuno novi mineral, uslovno nazvan jadarit po oblasti Jadar. U pitanju je, kako smo u sredu u Ministarstvu rudarstva i energetike saznali, najverovatnije mineral iz natrijumsko-litijumske grupe boro silikata sa OH grupom, u kojoj se nalazi visoka koncentracija litijuma.
Ministar dr Radomir Naumov kazao nam je da je novi mineral otrkiven na dubini od oko 300 metara, i ukazuje na to da bi njegova eksploatacija mogla da bude podzemna, čime se ne bi ugrožavala ekologija. On se nada i da će država, kada za to dođe vreme, sve učiniti da se ovaj mineral i drugi borni minerali, ne izvoze iz Srbije kao sirovine.
- Insistiraćemo na tome da se u našoj zemlji prerađuju i takvi minerali i rude, čime bi se, uz zapošljavanje našeg stanovništva, postigli i drugi mnogobrojni korisni efekti -kaže Naumov, ponavljajući da je i "Rio Tinto", kao i druge ugledne kompanije, dobio mogućnost da u Srbiji, zasada, samo istražuje rudno i mineralno blago, ali ne i koncesije da ga eksploatiše.
"Riju Tintu", odnosno njegovoj firmi "Rio Sava", ovo ministarstvo je 8. juna 2004. odobrilo samo geološke radove istraživanja bornih mionerala na teritoriji opštine Loznica, na istražnom polju broj 1561. U Ministarstvu pretpostavljaju da je visoka koncentracija litijuma ono što je izazvalo veliku pažnju, jer se radi o zaista retkom i skupom elementu koji ima važnu ulogu u najnovijim, svemirskim tehnologijama. U ovom ministarstvu veruju da minerala, koji je tkriven kod Loznice, ima bar na još stotinu mesta, naročito oko Baljevca na Ibru, i u mnoštvu minerala bora u borskom basenu.
NAVODI IH SATELIT


UZ jadarsku oblast oko Loznice, i jarandolski basen kod Baljevca na Ibru, potraga za bornim mineralima, među kojima je i jadarit, intenzivna je i u borskom rudarskom basenu. Zanimanje stranih kompanija za istražne radove raste naročito u oblasti Bora i Majdanpeka, kažu domaći rudarski stručnjaci, od kojih neki veruju i da pojedine kompanije dolaze u Srbiju s preciznim satelitskim informacijama o sadržaju retkih minerala u dubini.