Predsednik o situaciji u Crnoj Gori: Ne razumemo razloge ovolikog zadržavanja vladike Joanikija

NovostiOnline

14. 05. 2020. u 11:08

Председник о ситуацији у Црној Гори: Не разумемо разлоге оволиког задржавања владике Јоаникија

Aleksandar Vučić, vladika Joanikije

Aleksandar Vučić rekao je da je teška situacija u Crnoj Gori, nakon obilaska novootvorenog površinskog otkopa Radljevo-Sever u okviru rudarskog basena "Kolubara"
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je novinarima da je sadašnja situacija u Crnoj Gori teška. Mi nemamo izbora, u granicama u kojima možemo bićemo uz svoj narod i SPC, rekao je predsednik Srbije. Ne postoje razgovori, ideje ili bilo kakvo rešenje oko bilo čega za Kosovo, istakao je Vučić.


Aleksandar Vučić rekao je da je teška situacija u Crnoj Gori, nakon obilaska novootvorenog površinskog otkopa Radljevo-Sever u okviru rudarskog basena "Kolubara".


"Ne smete da se meštate u unutrašnje stvari druge države, a u putanju je i SPC. Mi ne razumemo razloge ovolikog zadržavanja vladike Joanikija. Izrazio sam uverenje sa patrijarhom Irinejem da će vlast razumeti. Mi nemamo izbora, u granicama u kojima možemo bićemo uz svoj narod i SPC", rekao je predsednik.


Odgovarajući na pitanje novinara o izborima, Vučić kaže da je prošlo više od četiri godine od kada nismo imali izbore.


"U demokratijama nemate izbore posle isteka tog roka, kod nas je tako, neku su hteli da odlažu izbore", ukazao je Vučić, dodajući da su odloženi i zbog situacije sa koronvirusom.


O Kosovu slušam priče od 2012. godine, kaže Vučić i dodaje da "neki idu po zapadnim ambasadama i govore da vam Vučić nikada neće dati ništa po pitanju Kosova".


"Moraće da prizna Kosovo i zato mu se žuri. Nigde nam se ne žuri. Ne postoje razgovori i ideje ili bilo kakvo rešenje oko bilo čega za Kosovo", istakao je Vučić.


Istsakao je da će se uvek zalagati za očuvanje mira.


Govoreći o kreditima, Vučić kaže da kada uzmete podatke od MMF-a i Svetske banke - Srbija će za sve njih biti prva ili druga u Evropi po stopi rasta.


"Svaka od tih institucija kaže da je javni dug pod kontrolom. Bez obzira da li uzimamo zanavljanje ili se zadužujemo ne ostavljamo veće obaveze deci, već ulažemo novac u fabrike, proizvodne sisteme", podvlači Vučić.


"Prošli smo jednako dobro kao Slovenija", kaže predsednik i dodaje da ne postoji niko ko će da vam kaže da će u Srbiji biti lošije stanje nego u nekoj drugoj zemlji u Evropi.


"Juče smo imali razgovore sa Evropskom investicionom bankom, želimo da podignemo našu zemlju što je moguće pre, zaključio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Ana S

14.05.2020. 11:53

Srbija se ne meša u unutrašnju politiku drugih zemalja, ali svima mora da bude jasno da će na podršku svoje domovine naš narod uvek moći da računa, gde god se nalazio!

Ilija

14.05.2020. 12:21

U ovakvim situacijama se neko zadrzi 48 h i nakon toga se pusta na slobodu a postupak dalje ide svojim tokom, Ovo sto radi crnogorska vlast jos vise doliva ulje na vatru, i za sve dalje dogadjaje iskljucivo mora da preuzme odgovornost.

Ivana

14.05.2020. 20:45

Milo đukanović je lažni demokrata, U Crnoj Gori Srbi nemaju prava na slobodu izražavanja i veroispovest.

Цветко

14.05.2020. 21:17

Ситуација у Црној Гори је изузетно напета и прети да ескалира у насиље великих размера због неодговорних потеза црногорских власти. Надам се да ће се и наши сународници суздржати од исхитрених потеза, никоме није у интересу сукоб.

Mrmot

14.05.2020. 21:19

Kad je vlast nerazumna onda se takve stvari dešavaju. Srbi to neće tolerisati,očekujemo od Mila da se konačno urazumi.

Dragana

14.05.2020. 22:28

Usled neodgovornih poteza crnogorske vlasti situacija u regionu je vrlo napeta i preti da postane još komplikovanija.

Pedja

15.05.2020. 07:33

Crnogorska vlast drži u pritvoru episkopa SPC kao da je najveći kriminalac. Strašno!

Hercegovac

15.05.2020. 09:27

Pa Vučiću zašto se plašiš da kažeš narodu istinu, da je uslov svih uslova za Evropu priznanje Kosova. Ako misliš da nije tako, u što ja ne vjerujem, onda nisi za funkciju koju obavljaš. Ali ako znaš da je tako, a sigurno znaš, opet nisi za tu funkciju, jer ne govoriš istinu narodu koji ti, sudeći po raznim komentarima, baš vjeruje.