Miličković: Nove kampanja laži Obradovića protiv ministra

Tanjug

29. 01. 2020. u 19:35

Миличковић: Нове кампања лажи Обрадовића против министра

Foto: MUP

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković kritikuje "najnoviju kampanju laži" lidera Dveri Boška Obradovića na račun ministra unutrašnjih poslova i drugih pripadnika MUP-a,
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković kritikuje "najnoviju kampanju laži" lidera Dveri Boška Obradovića na račun ministra unutrašnjih poslova i drugih pripadnika MUP-a, a u izjavi koju je dostavio medijima pojašnjava pta je s novim slućbenim legitimacijama pripadnika policije.


„Boško Obradović, jedan od lidera Saveza za Srbiju, očigledno je rešio da nastavi sa kampanjom laži na račun ministra unutrašnjih poslova, ali i drugih pripadnika MUP-a. Kao prvo, pošto pita ko je dobio posao izrade novih službenih legitimacija pripadnika MUP-a, želim da obavestim celokupnu javnost da nove legitimacije radi državna institucija, odnosno Zavod za izradu novčanica i kovanog novca", naveo je Miličković.


On objašnjava da je odluka da legitimacije izradi Zavod za novčanice imajući u vidu mogućnosti koje pruža nova službena legitimacija i koje bi sve posledice mogla da izazove njena zloupotreba ili eventualno falsifikovanje.


"Kako oni izrađuju i sva lična dokumenta građana, sasvim je logično da rade i na bezbednosno osetljivom dokumentu kakav je službena legitimacija pripadnika MUP-a", kaže državni sekretar.


Komentarišući da se Obradović nije ni potrudio da proveri šta se događa s izradom novi legitimacija, Miličković navodi da je na bilo kom internet pretraživaču mogao da pronađe više pravilnika o službenoj legitimaciji pripadnika MUP-a i da pročita da njih više od 20 godina potpisuje resorni ministar.


Dakle, niti je to uveo ministar Nebojša Stefanović, niti je on išta menjao od ranije utvrđenih pravila u vezi službene legitimacije, konstatovao je Miličković.


Inače, službena legitimacija pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova po svojoj suštini predstavlja legitimacionu ispravu kojom nosilac iste dokazuje svoj identitet i status ovlašćenog službenog lica u postupku primene policijskih ovlašćenja. Jasno je zato da njen izgled, sadržaj, nošenje i upotreba moraju biti, a to i jesu, uređeni odgovarajućom, podzakonskom i zakonskom normativom.


Odluka da se pređe na digitalne službene legitimacije doneta je zbog praktičnih razloga i višestrukih mogućnosti njene upotrebe, dodao je Miličković.


On navodi i da osim što služi za identifikaciju i dokazivanje svojstva policijskog službenika, nova legitimacija može da se koristi i za pristup i korišćenje informacionog sistema Ministarstva unutrašnjih poslova, digitalno potpisivanje dokumenata, šifrovanje službenih dokumenata, fizički pristup objektima i oblastima kada je potreban veći nivo zaštite i kada je potrebna identifikacija.


Napominje da je u kontekstu moguće zloupotrebe više nego neophodno da ista sadrži određene zaštitne elemente koji daju ispravi bezbedonosni karakter najvišeg nivoa. Upravo zato legitimacije izrađuje Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, kao referentna ustanova sa kapacitetima i odgovarajućim sertifikatima.


Pročitajte još: Stefanović: Nove laži, Obradoviću se ne može verovati


"Sadašnja službena legitimacija ide i korak ispred vremena imajući u vidu da poseduje određene elektronske elemente koji će tek biti pušteni u funkciju. Kao takva predstavlja jedinstven tehnološki proizvod najvišeg stepena sigurnosti, koji prati i strateške pravce razvoja Ministarstva unutrašnjih poslova", navodi Miličković.


Boško Obradović je danas na kraju konferencije za novinare pokazao novu legitimaciju pripadnika MU-a uz pitanje zašto je na njoj potpis aktuelnog ministra i da li će se "kada on uskoro više ne bude ministar", štampati nove. On je pitao i da li je za izradu legitimacija raspisan tender i ko je dobio taj posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije