MISLIM da je došao trenutak da Demokratska stranka preispita ostanak u Savezu za Srbiju. O tome će se sigurno raspravljati na stranačkim organima. Ja sam, naravno, za to da demokrate izađu. Nisam bio ni za to da u Savez ulaze.

Ovako, za "Novosti, kaže Dragoljub Mićunović, čija je izjava da je bojkot besmislen podigla tenzije u ovom opozicionom bloku.

Mićunovića je zbog ovakvog stava na "Tviteru" izvređao lider Dveri Boško Obradović, na šta su žestoko reagovali poslanici DS, tražeći ili da se on odmah izbaci iz SzS ili da demokrate napuste Savez.

Na pitanje da li je očekivao oštriju reakciju lidera DS Zorana Lutovca povodom Obradovićevih kritika, Mićunović kaže:

- Lutovac je rekao da je Obradović uvredio sve demokrate. Ne znam da li će biti još istupanja rukovodstva DS, ali vrlo oštro su reagovale kolege poslanici. U svakom slučaju, treba razmotriti dalju političku sudbinu DS u okviru Saveza. A kada je reč o mom stavu o bojkotu, pa samo sam ponovio ono što sam više puta pre toga rekao.

Pročitajte još - Mićunović na meti Obradovića zbog toga što ne podržava bojkot opozicije (FOTO)

Samo dan pošto se pogrdnim rečima na "Tviteru" obratio Mićunoviću, a zbog njegovih tvrdnji da je bojkot izbora besmislen, prvi čovek Dveri se obrušio i na poslanike koji su ustali u odbranu osnivača svoje stranke. Poručio im je da je "nedopustivo da svakog dana u režimskim medijima govore suprotno politici svoje stranke i napadaju kolege iz Saveza za Srbiju i ideju bojkota izbora".

Napad na prvog predsednika DS kap je koja je prelila čašu, pa će, kako saznajemo, struja demokrata koja već duže kritikuje pasivnost rukovodstva oko ispada Obradovića i njegovih izjava na račun DS, tražiti da se u narednim danima sazovu sastanci stranačkih organa. I da jedina tema bude izlazak DS iz SzS.


Foto V.Danilov

Oni smatraju da je reakcija lidera DS Zorana Lutovca - da je Obradović uvredio sve demokrate - bila blaga. Iz Dveri pak poručuju da sa DS korektno sarađuju od kada stranku vode Lutovac i Dragana Rakić.

- Ako deo bivšeg rukovodstva Demokratske stranke hoće da izađe na izbore - ko im brani. Ako nisu saglasni sa bojkotom, trebalo bi da izađu na izbore, ali ne više krijući se pod imenom DS, već pod svojim imenom. Uvereni smo da je ono što iznosi Lutovac glas apsolutne većine članova DS, dok je uvreda za sve prave demokrate ono što govori i radi Mićunović protiv odluka rukovodećih organa stranke i demokratske volje većine, kao što je nekada govorio i radio i protiv Zorana Đinđića - navodi se u saopštenju Dveri.

Simptomatično je i ćutanje lidera SSP Dragana Đilasa, ali i prvog čoveka Narodne stranke Vuka Jeremića, pa se spekuliše da bi se oni radije odrekli DS, nego Dveri. Ipak, Sanda Rašković Ivić, iz Jeremićeve partije, poručila je Obradoviću:

- Nije vam trebalo ono vređanje profesora. Izvinite se, molim vas.

Nekadašnji predsednik DS Dragan Šutanovac poručio je da "Obradoviću nalog nije hakovan, nije pisao nepromišljeno, niti je u afektu, jednostavno ne može da sakrije svoju političku prirodu". Poslanik DS Radoslav Milojičić Kena ponovio je i da DS treba pod hitno da napusti antievropski SzS i naveo da su Dveri napravile nemerljivu štetu opoziciji.

- Demokratska stranka je ulaskom u antievropski savez, sa Dverima i Mlađom Đorđevićem, izgubila čistotu i to je veoma opasno, ne samo po DS, već po evropsku budućnost građana Srbije i same zemlje. DS pod hitno treba da napusti SzS i napravi evropsku kolonu, jer jedino tako može da pobedi Aleksandra Vučića i štetočinsku vlast SNS - rekao je Milojičić.


Boško Obradović,foto Tanjug/Z.Žestić

TRIFUNOVIĆ: NEMA USLOVA ZA IZBORE

POKRET slobodnih građana odlučio je da bojkotuje predstojeće parlamentarne izbore, saopštio je njihov lider Sergej Trifunović.

- Mi smo uvek za izbore, ali u ovom trenutku nema uslova. Da bi se slobodni izbori dogodili, PSG će nastaviti borbu - rekao je Trifunović, i pozvao EU da se angažuje kako bi se osnovala nezavisna radna grupa koja bi se bavila stanjem u medijima.

I pored ove odluke, Trifunović je poručio da se oštro protivi napadima na Mićunovića samo zbog drugačijeg mišljenja. On je rekao da će se SzS, i mimo ovog slučaja, raspasti.