IZBORI NA KiM: 117.808 glasača bira 10 srpskih poslanika

Tanjug

05. 10. 2019. u 11:10

ИЗБОРИ НА КиМ: 117.808 гласача бира 10 српских посланика

Ilustracija
Foto: Tanjug

Vanredni izbori raspisani su posle ostavke Ramuša Haradinaja
Na Kosovu i Metohiji u subotu u ponoć počela je izborna tišina pred vanredne parlamentarne izbore koji se u nedelju održavaju.

Na izborima za 10 garantovanih poslaničkinh mesta za Srbe u kosovskom parlamentu boriće se četiri liste sa srpskim kandidatima, a pravo glasa u 10 srpskih opština ima 117.808 birača.

Srpsku zajednicu na ovim izborima predstavljaju Srpska lista, koja ima podršku države Srbije i na čelu je svih 10 srpskih opština na KiM, Partija kosovskih Srba iz Leposavića, koalicija Sloboda sa sedištem u Gračanici, kao i Samostalna liberalna stranka iz Gračanice.

Prema kosovskim zakonima, za 100 poslaničkih mesta nadmetaće se kandidati albanskih političkih stranaka, dok je za pripadnike manjinskih zajednica - srpske, bošnjačke, turske, goranske, romske, aškalijske i egipatske - rezervisano 20 poslaničkih mesta, od kojih je 10 garantovano za Srbe.

Srpska lista je do sada imala devet od 10 srpskih poslaničkih mesta, a jedan je pripadao predsedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

Pročitajte još - Na severu KiM na dan izbora više od 650 policajaca


Prevremeni izbori su raspisani pošto je šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten u avgustu, nakon što je premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva Specijalnog suda za ratne zločine OVK u Hagu.

Oktobarski izbori su sedmi parlamentarni izbori na KiM i svi su do sada, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, održani kao vanredni.

Najduže su u kosovskoj skupštini bili poslanici koji su izabrani 2010. godine, dok je poslednja Haradinajeva vlada bila najkraće na vlasti - nepune dve godine.

Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da pravo glasa ima 1.937.868 glasača, a od toga se 117.808 glasača nalazi na biračkim spiskovima u 10 opština u kojima većinsko stanovništvo čine Srbi.

Prema kosovskim zakonima, glasa se direktno za željenog kandidata, a svaki građanin sa pravom glasa ima pravo da zaokruži najviše pet od ponuđenih kandidata na listi. Prebrojavanje glasova se obavlja u samom biračkom centru, a nakon toga se izborni materijal zapisnički predaje opštinskoj izbornoj komisiji, koja ga transportuje u Centar za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju.

Oko 50.000 Srba glasalo je na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu pre dve godine. Tada su na izborima učestvovale tri srpske partije, a najviše glasova je osvojila Srpska lista, koja je osvojila 44.578 glasova.

SL je tako obezbedila devet od 10 garantovanih poslaničkih mandata, dok je jedan osvojila Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića. Partija Kosovskih Srba je na tim izborima osvojila 0,29 odsto.

Na tim izborima pobedila je koalicija Demokratska partija Kosovo (DPK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK) i Incijativa za Kosovo (IK) koja je osvojila je 33,74 odsto glasova odnosno 245.646 glasova.

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija je na tim izborima dobio 200.138 glasova (27,49 odsto).

Na trećem mestu bila je koalicja Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa novo Kosovo (ANK) i Alternativa sa osvojenih 25,53 odsto, odnosno 185.892 glasa.

Na lokalnim izborima u oktobru 2017. godine Srpska lista je pobedila u svih 10 opština sa srpskom većinom na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Miso.Pec

05.10.2019. 18:32

Glasati za one za koje stoji država Srbija,sve ostalo je pogubno za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.