Direkcija granične jedinice kosovske policije donela je odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju Kosova i Metohije.


Prema odluci granicne policije, kako navodi RTS, zabrana ulaska se ne odnosi na osobe koje poseduju ličnu kartu i izvod za decu sa fotografijom.

Granicna policija je odluku donela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, i bez uobicajene procedure obaštavanja javnosti.


PROČITAJTE JOŠ: Kosovska policija upala u kuću srpskog odbornika, tražili divlje svinje!?

Mera granicne policije koja je na snazi od ponedeljka, pogodiće građane centralne Srbije koji preko Kosova putuju u Albaniju, Crnu Goru, a od dokumenata poseduju samo pasoš.

RTK 2 navodi da im se javilo nekoliko građana koji su obavestili da im je onemogućen ulazak na Kosovo, jer su prilikom kontrole dokumenata putnika, policijskim službenicima dali na uvid pasoše izdate od strane policijskih uprava gradova u Srbiji.

Prema recima ljudi koji su želeli da ostanu anonimni, a kako prenosi RTK 2, na prelazu su im policijski službenici saopštili da nije moguće preći sa pasošem izdatim od strane PU gradova u Srbiji, već je važeća i priznata dokumentacija lična karta, odnosno važeći izvod sa fotografijom deteta.

U kosovskoj policiji navode da je ova mera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine, koji, međutim, ne zabranjuje upotrebu pasoša kao jedinog dokumenta.

Na pitanje RTK 2 upućeno Policiji Kosova, usledio je odgovor mejlom da kada se radi o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, "to je regulisano Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, na šta možete da se pozovete kao službeni odgovor".

RTS prenosi da je ma administrativnim punktovima između Kosova i Metohije i centralne Srbije vraćeno više porodica sa decom i osoba koje su posedovale samo pasoš Republike Srbije.

Zamenik komandira kosovske policije za region Sever, Besim Hoti, rekao je Tanjugu da nije upoznat sa odlukom da se sa srpskim pasošima ne može ući na Kosovo.

Briselskim sporazumom o slobodi kretanja, koji se nalazi i na zvaničnoj stranici Kancelarije Vlade Srbije za KiM, predvideno je sledeće:

1. Stanovnici svake strane treba da budu u mogućnosti da slobodno putuju u okviru ili preko teritorije druge strane.

2. Svaka strana će primenjivati, čim to bude bilo operativno izvodljivo, sistem licnih karata za putovanja stanovnika druge strane preko granice/administrativne linije.

3. Svaka strana može primenjivati sistem kojim će lične karte biti pracene pisanim 'ulaznim/izlaznim' dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlju.