IZBORI NA KiM: Srpska lista proglasila pobedu; Građani Mitrovice na ulicama, Đurić: Nastavićemo da se borimo (FOTO)

Agencije/Novosti online/I. R.

19. 05. 2019. u 20:32

Kandidati Srpske liste za gradonačelnike na današnjim vanrednim lokalnim izborima pobedili su u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije

ИЗБОРИ НА КиМ: Српска листа прогласила победу; Грађани Митровице на улицама, Ђурић: Наставићемо да се боримо (ФОТО)

Lider Srpske liste Goran Rakić, Foto: I. Radulović

Kandidati Srpske liste za gradonačelnike na današnjim vanrednim lokalnim izborima pobedili su u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, osvojivši veći broj glasova uz veću izlaznost nego na lokalnim izborima 2017. potvrđeno je Novostima.

Srpska lista proglasila je pobedu, a kako nezvanično saznajemo, ta partija osvojila je preko 90 odsto glasova.


Srpska lista je na današnjim izborima za gradonačelnike severne Kosovske Mitrovice, Zubinog potoka, Leposavića i Zvečana osvojila veći broj glasova u odnosu na prethodne izbore na KiM pre dve godine.

Srpska lista je, na primer, u Leposaviću danas, prema još nezvaničnim informacijama, osvojila 98 odsto glasova, odnosno oko 7.000 glasova, što je za 2.160 glasova više u odnosu na 2017. godinu.

Kandidat za gradonačelnika Leposavića Zoran Todić izrazio je zadovoljstvo zbog toga i ocenio da su Srbi pokazali jedinstvo, te nisu, kako kaže, dozvolili da se ta lista “zbriše sa političke scene” što su mnogi pokušali da učine.

“Danas su Srbi birali opstanak srpskih opština. Zahvalio bih rukovodstvu države Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vucićem koji je sve ovo vreme uz srpski narod, kao i direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i Vladi Srbije”, rekao je Todić večeras novinarima pošto su predstavnici SL proglasili pobedu.

Za Srpsku listu u severnoj Kosovskoj Mitrovici 2017.godine glasalo je 5.372 birača, a danas 1.765 više, preneo je novinarima Goran Rakić predsednik Srpske iste koji će ostati na čelu Mitrovice.


Foto: I. Radulović

On je istakao da nije uspeo bojkot opozicije, s obzirom da je Srpska lista u sve četiri opštine osvojila 94,24 odsto glasova.

“Nije uspeo bojkot opozicije koji je želeo da srpski narod gurne u ruke Prištine i da nas ostavi ovde na cedilu. Hvala Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću, direktoru Kancelarije za KIM Marku Đuriću i Vladi Srbije na apelu, jer su oni pozvali srpski narod na jedinstvo, a Srbi na KiM su poslušali apel i pokazali odgovornost”, rekao je Rakić.

Pobedom Srpske liste, građani su, kaže Rakić, pokazali Prištini i međunarodnim institucijama da “kada smo složni, možemo sve”.

“To je odgovor Prišitni na anticivilizacijske takse koje su uveli srpskom narodu, na statut koji su doneli o Trepči, na montirani proces protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića. I on je zajedno sa nama odneo ovu pobedu, pobedu srpskog naroda iako nije ovde”, rekao je Rakić.

Pročitajte još - IZBORI U ČETIRI OPŠTINE NA KiM: Zatvorena birališta, izašlo oko 43 odsto birača (FOTO+VIDEO)


Prema rečima kandidata za gradonačelnika opštine Zubin potok, Srđana Vulovića, u tom mestu Srpska lista je osvojila 95,45 odsto.

“Danas je bio referendum kom ćemo se carstvu opredeliti, naše carstvo je ovde, naša država je država Srbija. Mi sa ovih prostora nemamo nameru da idemo nigde i mi se osećamo svoj na svome i to mora da shvati i Priština i Brisel i ceo svet. Želim da im poručim da nas ne pritiskaju, jer što nas više pritiskaju, mi ćemo biti sve odlučniji”, rekao je on.

Foto: I. Radulović


U opštini Zvečan, Srpska lista je osvojila 94,2 odsto glasova, što je za 1.402 glasa više nego na prethodnim izborima.

Kandidat te gradonačelnika Zvečana Vučina Janković ocenio je da su Srbi na dostojanstven i demokratski način pokazali kako se brane srpski interesi na KIM.

“Mislim da ću prvi ja da stanem ispred Srpske liste u Zvečanu i potruditi se da opravdam poverenje koje su mi građani dali”, rekao je Janković.

Posle obraćanja medijima, predsednik Srpske liste pozvao je telefonom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, rekavši mu da su se građani okupili u centru Mitrovice, ne da proslave pobedu, već jedinstvo srpskog naroda.


Foto: I. Radulović

Nakon što im se predsednik Vučić telefonskim putem obratio, okupljeni budući gradonačelnici četiri opštine i građani uzvikivali su “Aco Srbine”.

Reporter "Novosti" na licu mesta navodi da su se građani okupili u centru Kosovske Mitrovice, kod spomenika knezu Lazaru.


ĐURIĆ: VELIKA VEST, NASTAVIĆEMO DA SE BORIMO

Ovo je velika pobeda Srba na KiM, nastavićemo da se borimo, izjavio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić povodom pobede Srpske liste na izborima za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova.

Đurić je u obraćanju medijma rekao da su srpski kandidati u sve četiri opštine na severu KiM ostvarili veliku pobedu, ističući da je Srpska lista u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i u Zubinom potoku ostvarila pobedu "i u apsolutnim brojevima i pojedinačno kao politička organzacija Srba na KiM".

On je istakaoa da je današnji reultat veći i bolji nego 2017. godine

Foto: I. Radulović
"Ovo je propast i neuspeh onih koji su pozivali na bojkot ovih izbora, nekih neodgovornih i političkih čnilaca u Srbiji i propast nastojanja Prištne da kandidujući Albance u sredinama gde više od 90 odsto čine Srbi preuzmu kntrolu nad severom", rekao je Đurić u obraćanju medijima.

Kako je rekao, rezultat na izborima je i veliki uspeh u borbi za jedinstvo sa Republikom Srbjom i u borbi za jedinstvo same države Srbije.

"Naši ljudi, naši sunarodnici na KiM svojim glasovima sačuvali su svoja ognjšta, pokazali su odgovornosdt prema državi Srbiji, ljubav prema Srbiji i spremnost da i u nemogućim uslovima prepoznaju šta je odgovorna i ozbiljna poltika koju su danas podržali", rekao je Đurić.

On je istovremeno čestitao i svim "ljudima koji su samopregorno radili", ističući da se danas potvrdila poslovica "Samo sloga Srbina spašava".

"Nastavićemo da se borimo. Nema opuštanja, svaki dan je nova borba, a ova pobeda je nova odgovornost da se radi ozbiljnije i bolje", zaključio je Đurić.

"Srpska lista je osvojila nekoliko hiljada više nego 2017. godine. To je odraz odgovornosti naših ljudi na KiM i njihovog razumevanja teške situaicje u kojoj se nalazimo kao država i svesti da pred Prištinom budemo monolitni bedem", rekao je Đurić gostujući u emisji Hit Tvit na Pinku.

Foto: Tanjug


Govoreći o rezoluciji o genocidu, koju je prošle nedelje usvojio kosovski parlament, Đurić je ocenio da je prištinsku političku klasu zahvatio viši stepen ludila.

Kako je dodao, ništa svom narodu za 20 godina nisu uradili, nisu stvorili bolje uslove za život, nisu doveli do pomirenja, a politička agenda im se zasniva na sukobu sa Beogradom, koja im na žalost donosi glasove.

"Rezolucija je sramota koja treba da zaštiti zločince", rekao je Đurić.

Govoreći o saboru SPC, kome je prisustvovao i predsednik Srbje Aleksandar Vučić, Đurić je rekao da je vrlo odgovorno i ozbiljno to što je predsednik Srbije razgovarao sa arhijerejima SPC.

"Crkva ima svoj stav po pitanju KiM koji je legitiman. Poslata je jasna poruka narodu na KiM, da ako bude sistematskog ugrožavanja njigove sigurnosti, iza njih će biti cela država", rekao je Đurić i podsetio da je na KiM u prethodnih nekoliko godina obnovljeno 49 crkava i manastira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (109)

Mašnica

19.05.2019. 20:55

Pored svih zastrašivanja Srbi su izašli na biračka mesta i iskazali svoju volju.

Biljana

19.05.2019. 20:57

Cestitke za ubedljivu pobedu. Hvala vam sto ste bili slozni i sto ste obradovali vecinski deo Srbije.

monika

19.05.2019. 21:02

Cestitam Srpskoj listi Pobedu.Srbi na KIM su pokazali i ovog puta jedinstvo.Ponosna sam na Marka Djurica.

Peki Stojanović

19.05.2019. 21:06

Jedinstvo Srba kod Prištine izaziva nervozu. Srpska lista je upravo garant da Albanci ne pređu sa reči na dela. Zaslužena pobeda.

Tina77

19.05.2019. 21:20

Pored svih malverzacija i zastrašivanja Srbi su izašli u velikom broju i očekivana je pobeda Srpske liste. Bravisimo!!!

Dragan

19.05.2019. 21:35

Uprkos provokacijama Prištine, Srbi su se ujedinili više nego ikad i poslali jasnu poruku Prištini da ništa neće poljulati njihovo uverenje da ostanu u svojoj otadžbini.

Serbinator

19.05.2019. 22:12

Zastrašivanje šiptara nije uspelo, Srbi su izašli na izbore u većem broju nego pre dve godine.

Serbinator

19.05.2019. 22:12

Velika pobeda Srba na severu Kosova, Priština je džabe pokušala zastrašivanje i manupulaciju.

Daliborka

19.05.2019. 22:23

Pobeda je rezultat jedinstva srposkog naroda koji ima prave predstavnike u ''Spskoj listi''.

bananana

19.05.2019. 22:23

Problem Kosova je nesto sto Srbija hoce da resi mirnim putem i dijalogom.Na tom putu ima mnogo prepreka ali je njena politika stabilna sa jasnim ciljevima.

Spale

19.05.2019. 22:32

Sve cestitke na jedinstvu, i pobedi. Ovo je samo dokaz da je snop pruca jaci od jednog prutica.

MadamM

19.05.2019. 23:54

Srbi su još jednom pokazali svoju veličinu i vrednost ali povrh svega jedinstvo i slogu u borbi za srpstvo.

Bluberi

19.05.2019. 23:55

Ova pobeda je podstrek za još intenzivniju borbu srpskog naroda za očuvanje onoga što mu vekovima unazad pripada.

Чеда

20.05.2019. 05:04

Пише ли неко овде ћирилицом? Азбука је српско писмо, је ли је то толико тешко? Заборав убија...

Milena

20.05.2019. 08:44

Nikada Srbi sa Kosova neće dopustiti da ih Priština razjedini i da podlegnu provokacijama.

Mire

20.05.2019. 08:50

Treba iskoristiti ovu priliku.Nas narod na Kosovu i Metohiji resen je da stvar uzme u svoje ruke i to je pokazao izasavsi na izbore. Jedinstvo je osnov dobre politike i samo tako mozemo sacuvati sebe i svoju drzavu. Samo napred.

Kajica

20.05.2019. 09:41

Srbi kada se zainate samo bum.mogu da naprave! Mnogo smo.ponosni, pobeda je nasa!

Сека

20.05.2019. 09:48

Ovo je velika pobeda Srbije i srpskog naroda. Pokazali smo da smo odlucni i spremni da se borimo za slobodu, mir i KiM u okviru granica Srbije.

iva

20.05.2019. 11:30

Srbi su pokazali da su složni i da ne mogu da nas poraze,ništa se ne može na silu! Bravo braćo!

Veca

20.05.2019. 12:15

Pobeda,ponos i velicina srpskog naroda je osobina koja nas krasi u borbi za svoj narod i otadzbinu.

Sarplaninac

20.05.2019. 17:04

A što ne kažete po kojima zakonima ste glasali i kome će te podneti zakletve!! Kol'ko se razumem ovo su bili lokalni vanredni izbori za opštine u republici Kosovo! Srpska lista (takozvani Srbi), sa ovim dalje legitimitet republici Kosovo i samim tim činom priznanja Kosovo kao nezavisnu državu!!! Srpska lista/Napredna izdaja!!!