IZBORI U ČETIRI OPŠTINE NA KiM: Zatvorena birališta, izašlo oko 43 odsto birača (FOTO+VIDEO)

Novosti online/I. Radulović/D. Zečević

19. 05. 2019. u 08:00

Gradonačelnici se biraju u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici. Birališta su otvorena do 19 sati

ИЗБОРИ У ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ НА КиМ: Затворена биралишта, изашло око 43 одсто бирача (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: I.Radulović / D. Zečević / Tanjug

Tačno u sedam sati otvorena su birališta u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a među prvima su svoju građansku dužnost obavili stariji građani.

U sedam biračkih centara u opštini Severna Mitrovica otvoreno je 27 biračkih mesta na kojima će građani imati mogućnost da biraju jednog od tri kandidata - Gorana Rakića ispred Srpske liste, Erdana Atićija iz Samoopredeljenja i Gonđe Čauši koja je kandidovana ispred PDK.

Birališta su zatvorena u 19 sati, a prema rečima reportera "Novosti",a na biralištima su ostali samo oni građani koji su se tu zatekli.

Izborni dan je protekao mirno i bez incidenata, a nisu zabeležene ni ozbiljnije nepravilnosti i prigovori. Preliminarni rezultati se, kako saznajemo, očekuju oko 22 sata.

VESELINOVIĆ: OTVORENA BIRALIŠTA


Srpski član CIK-a Stevan Veselinovića rekao je da su jutros otvorena sva biračka mesta u četiri opštine na severu Kosova gde se održavaju izbori za gradonačelnike.

On je Tanjugu rekao da su prema informacijama koje ima sva biračka mesta otvorena u 7.00 sati, a da se još čeka izvestaj iz Leposavića, ali da je i tamo sve u redu, samo da izveštaj kasni.


Prema njegovim rečima, od jutros nije bilo nikavih problema na biračkim mestima.

Kaže i da je izborni materijal dostavljen na vreme svim biračkim mestima, a da će CIK u toku dana održavati konferencije za novinare na kojima će saopštavati podatke o izlaznosti. .


Veselinović je naveo i da kosovska policijska služba obezbeđuje biračka mesta, a prema njegovim infirmacijama, pojačano je prisutvo kosovske policijske službe na severu.

Kako je rekao, glasovi će se prebrojavati u biračkim mestima i biti dostavljeni opštinskim službenicima, a zatim CIK-u.

Rezultati se očekuju oko 22.00 časa, s obzirom na to da nema veliki broj glasača.

Izbore na biračkim mestima posmatraju predstavnici OEBS-a, evropskih ambasada, nevladine i političke organiozacije.U centru Kosovske Mitrovice već se okupioi veliki broj birača koji ocekuju kandidata Srpske liste za gradonačelnika Gorana Rakića koji će glasati u Tehničkoj školi u Mitrovici.

Inače, na biračkim mestima nema gužvi, a prvi glasači uglavnom su strariji građani.

Biračka mesta na kojima se biraju gradonačelnici četiri opštine biće otvorena do 19.00 sati.Gradonačelnici se biraju u Leposaviću, Zubinom potoku, Zvečanu i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka - Srđan Vulović, Zvečana - Vučina Janković i Severne Mitrovice - Goran Rakić.

RAKIĆ: OVI IZBORI ZNAČE OPSTANAK, MASOVNO IZAĆI

Kandidat za gradonacelnika severnog dela Kosovske Mitrovice iz Srpske liste Goran Rakić glasao je jutros oko 8.15 sati u Tehničkoj školi u tom gradu.

"Obavili smo svoju građansku duznost. Građani Mitrovice su ozbiljno shvatili vaznost ne samo lokalnih izbora, već da oni predstavljaju referendum, i da za nas koji zivimo ovde znače opstanak i ostanak na ovim prostorima", rekao je Rakić novinarima posle glasanja.


Rakić je pozvao građane da što masovnije izađu na biralista u toku dana.

"Pozivam sve građane, ne samo Mitrovice već i Zvecana, Zubinog potoka i Leposavića da izađu sa porodicama, komšijama, prijateljima i iskoriste svoje biracko pravo i jasno pokazu koliko je svima nama stalo do jedinstva, do zajednostva i koliko nam je stalo da ostanemo da zivimo na ovim prostorima", poruičio je Rakić.


Aleksandar Sprić, presednik privremenog organa Kosovske Mitrovice rekao je novinarima da je danas oducujući dan za srpski narod, pogotovu u Kosovskoj Mitrovcici.

"Građani moraju da budu svesni ozbiljne situacije, imajući u vidu celokupne izazove koji dolaze iz Pristine. Jedinstveno i borbenim duhom moramo da iskazemo da zelimo da trajemo na ovim prostorima i da zelimo da sacuvamo institucije koje su važne za srpski narod", rekao je Spirić.

On je izrazio želju da izborni proces protekne u redu i demokratskoj atmosferi.
JANKOVIĆ: ŽELIMO DA DAMO LEGITIMITET TIMU ZA PREGOVORE


U opštini Zvečan, jednoj od četiri na severu Kosova i Metohije u kojoj se danas biraju gradonačelnici glasanje protiče bez problema.

Biračka mesta su otvorena u 7.00 časova, a u Osnovnoj školi Vuk Karadžić jutros oko 8.30 časova glasao je kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste Vučina Janković koji očekuje veliku izlaznost.

Navodeći da su izbori jako važni za opstanak srpskog naroda, te da su svaki izbori na KiM jako specifični i važni, Janković je kazao i da očekuje apsolutnu pobedu.“Mislim da je narod jasno shvatio poruku da želimo da dokažemo Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas zaista ima na ovim terenima, a s druge strane, želimo da damo pun legitimitet našem pregovaračkom timu u Briselu”.

Prema njegovim rečima, biračka mesta su puna što pokazuje da su Srbi shvatili poruku jedinstva, sloge i zajedništva.


ĐURIĆ: MIRNO I U ŠTO VEĆEM BROJU IZAĆI NA IZBORE

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić apelovao je danas na Srbe da u što većem broju izađu na izbore za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova.

Đurić kaže da je danas najvažnije da se pokaže da su Srbi složni i jedinstveni.

Marko ĐurićRASELjENI SA KiM IZ KRALjEVA KRENULI NA GLASANjE

Raseljeni sa Kosova i Metohije koji žive na području Kraljeva jutros su krenuli da glasaju na izborima za četiri opštine na KiM.

Kako prenosi regionalna RTV Kraljevo, oni su autobusima, kombijima i privatnim automobilima krenuli da ispune svoju građansku dužnost.

U pratnji raseljenih je i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, koji je rekao da će raseljeni glasati u Leposaviću, Zubinom potoku i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

On je naveo da na glasanje građani idu sa nekoliko autobusa ali i privatnim automobilima.

RADOVIĆ: U MITROVICI MIRNO, POLICIJA OBEZBEĐUJE BIRAČKA MESTA


Portparol policije za sever Kosova Branislav Radović izjavio je za Tanjug da je u Kosovskoj Mitrovici, gde se danas održavaju izbori za gradonačelnika, mirno i da glasačka mesta obezbeđuje policija.

On je naveo da su biračka mesta pokrivena “maksimalnim brojem policajaca”.

U opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Kosovska Mitrovica danas se održavaju vanredni izbori za gradonačelnike.GRAĐANI O IZBORIMA

Građani severne Kosovske Mitrovice koji su izašli na birališta od ovih izbora očekuj pre svega da bude mira ali i da njihovi predstavnici uprvaljaju svojim gradom, a slične poruke su imali i birači u ostalim opštinama na severu Kosmeta.

Desimir Miljković i Nazmi Mehmeti


-Pre svega očekujem da bude mir, jer mi jedni pored drugih moramo da živimo - kaže Desimir Miljković iz severne Mitrovice dok Nazmi Mehmeti takođe iz Mitrovice očekuje da izbori proteknu u mirnoj atmosferi.

-O čekujem nastavka započetih projekata u ovom gradu kako bismo mogli normalno da živimo-ističe Mehmeti.

(D. Zečević)


IZBORI PROTIČU MIRNO, IZLAZNOST DO 11 SATI

Srpski član CIK-a Stevan Veselinović rekao je Tanjugu da glasanje za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova za sada protiče mirno.

Veselinović je izneo i podatke o izlaznosti do 11 časova, navodeći da je izlaznost u severnom delu Kosovske Mitrovice bila 15,58 odsto, odnosno glasalo je 3.437 birača.

Prema njegovim rečima, do 11 sati u Leposaviću je glasalo 17,96 odsto ili 3.262 glasača, u Zvečanu 16,12, odnosno 1. 488, a u Zubinom potoku 13,76 odsto upisanih ili 1.174 birača.


POKS: SRBI DA IZAĐU NA IZBORE NA SEVERU KOSOVU

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) pozvao je Srbe da izađu danas na lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova i Metohije i da se tako suprotstave vlastima u Prištini.

"Pozivamo naš narod da glasanjem uzme sudbinu u svoje ruke i ne naseda na provokacije Šiptara. Glasanjem na će pokazati jedinstvo i sabornost koja nam treba danas više nego ikada. Izbori su nametnuti i organizuju se u antisrpskoj atmosferi i zbog toga Srbi treba masovno da izađu na njih", ističe predsednik POKS i narodni poslanik Žika Gojković.

U saopštenju Pokreta upućen je i apel Srbima na strpljenje, jer se, kako je navedeno, situacija menja na međunarodnom planu i "kriminalci na čelu lažne države Kosovo sve više gube podršku svojih mentora sa Zapada".

Aktivno uključivanje Rusije i Kine, najvećih globalnih sila, u narednom periodu će nam pomoći da sačuvamo Kosovo i Metohiju i izborimo se za naš narod i srpske interese, uveren je POKS.NVO POSMTRAČI: IZLAZNOST DO 12 SATI 21 ODSTO

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu, koja prati izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, objavila je da je izlaznost do 12.00 časova u tim opštinama bila 21 odsto.

Srđan Milojević iz Organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) rekao je na konferenciji za novinare da je u Leposaviću izlaznost bila 24 odsto, Zvečanu 21, severnom delu Kosovske Mitrovice 20 odsto i Zubinom potoku 18.

"Biracka mesta su otvorena na vreme i proces je protekao mirno", rekao je Milojević.

Eugen Chakoli iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI) naveo je da je na jednom biračkom mestu bio pokušaj dvostrukog glasanja.DO 15 SATI GLASALO 30 ODSTO BIRAČA

Prema podacima CIK-a do 15 sati u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 30 odsto odnosno 6.617 upisanih birača.

U Leposaviću je glasalo 33,05 odsto, odnosno 6.003 birača, dok je u Zvečanu na glasanje izašlo 34,34 odsto, odnosno 3.169 birača.

Prema podacima CIK-a, u Zubinom potoku izlasnost je bila 34,45 odsto, odnosno 2.940 birača.RASTE IZLAZNOST U POPODNEVNIM SATIMA

Izlaznost u četiri opštine na severu KIM u kojima se danas biraju gradonačelnici raste u popodnevnim časovima.

Poslednji presek CIK je napravio u 15 časova do kada je u Kosovskoj Mitrovici glasalo 30 odsto birača, Leposaviću 33,05 odsto, Zvečanu 34,34 odsto i Zubinom potoku 34,45 odsto.

Međutim, u biračkim mestima u Kosovskoj Mitrovici primetne su veće gužve nego ranije danas.

Veliki broj Mitrovčana glasao je i rano jutros, sat vremena nakon što su biračka mesta otvorena. Više stotina njih okupilo se na glavnom trgu oko osam časova odakle su krenuli na svoja biračka mesta.Za sada glasanje protiče mirno.

Nove informacije o izlaznosti najavila je koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na delu” koja prati izbore. Njihovi predstavnici održaće konferenciju za novinare u 18 časova, dok će CIK zvanične podatke imati po zatvaranju biračkih mesta.

Rezultati glasanja se očekuju oko 20 časova.


ZATVORENA BIRAČKA MESTA

U 19 sati zatvorena su biračka mesta u četiri opštine na Kosovu i Metohiji. Očekuje se da preliminarni rezultati budu poznati oko 22 sata.NA IZBORE IZAŠLO OKO 43 ODSTO GLASAČA

Prema nezvaničnim informacijama, broj izašlih na vanrednim izborima za gradonačelnike na severu Kosmeta je nešto više od 43 odsto od ukupno upisanih 57.924 birača.

U Kosovskoj Mitrovici je na birališta izašlo 38,6 odsto, u Leposaviću je broj izašlih 41,7%, dok je u Zubinom Potoku izašla polovina upisanih u birački spisak.

U Zvečanu je na birališta izašlo 45 odsto glasača.

(I. R.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije