PARADOKS U POGLAVLjU 35: Evropa nas koči zbog platforme Albanaca?!

D. M. - G. Č.

sreda, 13. 03. 2019. u 08:42

ПАРАДОКС У ПОГЛАВЉУ 35: Европа нас кoчи због платформе Албанаца?!

Depositphotos

Okvir za poglavlje 35 o Kosovu ne predviđa scenario za slučaj opstrukcije Prištine. pregovori mogu biti obustavljeni ukoliko se utvrdi da ne postoji napredak u dijalogu

BEZ trunke svoje krivice Beograd bi mogao da bude zaustavljen na putu ka Evropskoj uniji i to zbog - platforme iz Prištine?!

Ovaj paradoks na nivou skeča iz "Letećeg cirkusa Montija Pajtona" zapravo predviđa pregovarački okvir za poglavlje 35 u kojem je naglašeno da pregovori EU sa našom zemljom mogu biti obustavljeni, ukoliko se utvrdi da napredak u dijalogu sa albanskom stranom nije zadovoljavajući i ne prati pomak koji je postignut u drugim oblastima. Međutim, nigde nije "obrađen" scenario šta se dešava u slučaju kada Priština koči napredak u normalizaciji odnosa, a što se upravo dešava ovih dana.

Zato se opravdano nameće pitanje da li bi Srbija mogla zvanično da zatraži od Brisela da sa spiska naših obaveza na evropskom putu izbriše normalizaciju odnosa sa kosovskim Albancima, s obzirom na to da oni u potpunosti blokiraju dijalog?

Iako u našem državnom aparatu preovladava stav da bi to praktično bila nemoguća misija, imajući u vidu da bi takva inicijativa morala da prođe komplikovane mehanizme odlučivanja u EU i dobije saglasnost svih država članica, nedavni predlog ministarke Jadranke Joksimović navodi na mnoga razmišljanja.

Pročitajte još - VUČIĆ O DIJALOGU SA PRIŠTINOM: Nismo bliže dogovoru, u aprilu očekujem pomeranje

Ona je, podsetimo, naglasila da ukoliko EU, kao medijator i garant, prihvati sadašnji odnos Prištine prema dijalogu i Briselskom sporazumu, onda Evropska komisija treba da "isprazni" poglavlje 35 od tog dodatnog sadržaja.

Sagovornici "Novosti" kažu da su zahtevi iz poslednjeg, 35. poglavlja, u koji je "ugurana" i normalizacija odnosa sa kosovskim Albancima, doveli do apsurdne situacije da Srbija postane talac politike iz Prištine. Evropski put naše zemlje sada zavisi od nerazumnih odluka druge strane.

Da kriza u dijalogu, koji je jedan i od ključnih uslova za napredak Srbije ka Briselu, nije nastala zbog ponašanja Beograda, već Prištine, ukazuje i Dragan Đukanović, profesor FPN i predsednik Centra za spoljnu politiku:

- Priština je ta koja blokira napredak, a Srbija ispašta. Međutim, promena sadržaja poglavlja 35 morala bi da prođe složenu proceduru i da za te izmene i dopune glasaju sve države EU. Ne znam da se slična stvar dogodila u pristupnim pregovorima bilo koje države centralne i istočne Evrope koje su u međuvremenu postale članice.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić takođe ukazuje na sporu i komplikovanu proceduru odlučivanja u EU, ali i naglašava da ipak u potpunosti ne treba odbaciti i igranje upravo na kartu promene poglavlja 35:

- Uostalom, to poglavlje nije zamena za dijalog Beograda i Prištine. Beograd treba i da insistira na nastavku razgovora sa Prištinom, odnosno da otklone sve prepreke koje su dovele do zastoja, pre svega da suspenduju odluku o taksama na srpsku robu.

TANjA FAJON: TEŠKA MISIJA

IZVESTILAC iz senke Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon smatra da je teško izvodljivo da dođe do izmene sadržaja poglavlja 35:

- S obzirom na to da je rešavanje kosovskog pitanja jedan od najvažnijih aspekata približavanja Srbije EU, sumnjam da bi EK prihvatila taj predlog - istakla je Tanja Fajon za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (100)

DW

13.03.2019. 12:20

Po čemu je paradoks?! EU je uvek bila na strani Albanaca i želi isto što i oni, a to je priznavanje nezavisnosti Kosova.

Helena

13.03.2019. 12:35

Vidno je da je uvek Srbija kriva za nesto u ocima EU! Neka pogledaju malo ponasanje Pristine.

Boda

13.03.2019. 13:28

Da li to "poglavlje 35" bas mora sad da dodje na red? Mogu li se sva ostala "poglavlja" urediti i zavrsiti a na kraju to 35-to?Sta je onim jos ne resenim poglavljima od 1 do 35? Neka to 35-to ostane "za kraj", ako je moguce. Do tada ce se mnogo toga promeniti .Meni to u ovom momentu izgleda optimalno za Srbiju. Kad se usklade zakoni, standardi poglavlja 1-34,bice lakse za privredu a da li i kako u EU i u kakav EU i da li sa ili bez 35-og poglavlja neka se resava kad sva ostala budu uskladjena.

Joksa

13.03.2019. 14:23

Pa Zar Srbija ne moze da se pozove na rezoluciju 1244 ako nece onda je sve jasno nema vise pregovora.

milica

13.03.2019. 14:52

Pristina odbija povlacenje taksi, a sada njihovi postupci mogu da znace zastoj u pregovorima za pristupanje EU

milan lala

13.03.2019. 16:12

Ova vest pokazuje pravo neprijateljsko lice Brisela i Berlina prema Srbiji . Znaci bezobrazna van pameti ucena Pristine bice kljucni razlog za kocenje integracija Srbije u EU. Pa neka da Bog da bude tako. Kad se dobro razmisli to je dobra vest za nas patriote koji smo protiv EU-puta Srbije jer je clanstvo Srbije u EU put unistenja nase suverenosti i slobode . Srbi nedaju svoju slobodu i suverenost Briselu i Berlinu a clanstvom u EU to bi se dogodilo.,

Ružica

13.03.2019. 16:40

Srbija je uvek za nastavak dijaloga a Albanci su ti koji koče pregovore. Na kraju opet mi ispaštamo zbog drugih.

VladimirBK

13.03.2019. 16:43

Svi smo znali da je poglavlje 35 i izmisljeno da bi nas kocilo u procesu pridruzivanja EU.

Dada

13.03.2019. 17:41

Zbog tudje krivice, Srbija da ispasta, a toliko rada i truda ulazemo oko Kosova, i borimo se da udjemo u EU.

Lepo Vaspitan

13.03.2019. 19:13

Ne vidim sta je ovde cudno, EU je licemerna tvorevina koja ce na sve nacine da nas ucenje ,,napredovanjem ka clanstvu'' samo da dobiju priznanje Kosova. I slep to vidi.. Nikada u EU

Mitar

13.03.2019. 19:29

Nas uvek tudji potezi zaustavljaju, spustaju I pokusavaju da nas zaustave na nasem putu ka EU.

milena

13.03.2019. 19:33

Pristina nas koci na evropskom putu, problem moramo resiti kako sto pre nastavili dalje jer ovako samo stojimo u mestu ili jos gore nazadujemo.

Serbinator

13.03.2019. 21:13

Platforma je smešna i ona će pući uskoro, to je samo jedan novi stari ultimautum Prištine.

Ana

13.03.2019. 21:38

Koliko god se trudili da ispunimo sve uvek će se naći nešto što će biti prepreka na Evropskom putu Srbije.

Sara

13.03.2019. 21:58

Cemu poglavlje 35? Pristina nema nameru da ispuni nijednu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma i to je vise puta do sada pokazala.

ilija

13.03.2019. 23:58

Izboricemo se i protiv ove nepravde jer smo istrajan narod koji se uvek bori za istinu.

Maja

14.03.2019. 06:19

Ne mogu da verujem da ovako nešto može da se dogodi! Da li je moguće da ni krivi ni dužni budemo zaustavljeni na svom evropskom putu i to zbog Šiptara i njihovih taksi...

Ana

14.03.2019. 08:07

Pristina namerno koci dijalog sa Srbijom, a ovo moze biti jedan od razloga. Njihovim provokacijama i zlim namerama nema kraja.