Oko 40-ak borbenih vozila Kfora ušlo je, na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 časova, i stigli su u selu Dren u opštini Leposavić.

Reporter na licu mesta javlja da su jedinice Kfora prošle su bazu "Noting Hil" i krenuli su ka Kosovskoj Mitrovici. Kolona je oko 14.30 ušla u južni deo Kosovske Mitrovice.

Pročitajte još: OPASAN PLAN LONDONSKIH AGENATA: Britanija pravi svoju Srpsku listu

Pokreti Kfora na severu dolaze u trenutku već podignutih tenzija posle odluke Prištine da se uvedu takse na robu iz Srbije i BiH. Takođe, treba napomenuti da privremene vlasti nameravaju da u petak donesu odluku o formiranju tzv. vojske Kosova.

Pročitajte još:Direktor škole u Lipljanu: Prvi put incident usred dana

Komandant snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, istakao je u sredu da je formiranje vojske nešto o čemu "suvereno odlučuje" Priština.

KFOR: REDOVNA VEŽBA NA SEVERU

KFOR je potvrdio da se konvoj njegovih vozila kreće prema severu Kosova, ali dodaje da je reč o redovnoj vežbi.

Reč je o redovnoj vežbi kako bi snage bile spremne da se brzo rasporede po celom Kosovu u skladu sa Rezolucijom SB UN 12 44, navedeno je na tviter nalogu KFOR-a.

Konvoj se kretao u sredu prema Prizrenu, a danas prema severu Kosova, dodaje se na tviter nalogu KFOR-a.

Portparol Kfora Vinćenco Graso rekao je za "Kossev" da je reč o uobičajenoj vojnoj vežbi jedinica KFOR-a koja traje od srede i koja se odvija na čitavom Kosovu u nekoliko pravaca - takođe u zoni zapad i istok.

"Na primer, u sredu su se jedinice KFOR-a kretale od Uroševca ka Prizrenu i maltene, niko nije primetio", rekao je Graso.

On je dodao da "nema posebne mete" i da je u pitanju vežba jedinica koje će se po završetku vežbe vratiti u svoje kampove.

Kossev navodi da je Graso time "demantovao navode o tome da KFOR nosi opremu za blokadu granice".