Šta preti Tačiju ako ne ispuni ciljeve?

Tanjug

petak, 12. 10. 2018. u 18:53

Шта прети Тачију ако не испуни циљеве?

AP photo

Asistent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić analizira poziciju lidera Albanaca sa KiM
Korekcija granica kao moguće rešenje za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine prisutna je u formulacijama nekih međunarodnih zvaničnika i evropske administracije u kontekstu da će biti prihvaćeno svako, pa i ovo rešenje, ako se oko njega slože dve strane, ali ga trenutno aktuelnim drži, podgreva i plasira u etar, kao izvesno, pre svega - Hašim Tači.

Pročitajte još:Stranke bez dogovora, Tači za korekciju granice

Da li je ta ideja zaista i dalje na agendi, ili je potrebna Tačiju da bi zadržao pozicije na političkoj sceni u Prištini, ali i u međunarodnim okvirima kao jedini prihvatljiv pregovarač u dijalogu sa Beogradom?

Tačija čeka politička penzija ukoliko se ne izbori za ideju razgraničenja Srba i Albanaca i na taj način ne porazi svoje političke protivnike, smatra asistent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić.

On u tom svetlu tumači izjavu predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija o navodnoj podršci francuskog predsednika Emanuela Makrona da Beograd i Priština što pre postignu obavezujući sporazum "sa realnom mogućnošću korekcije granica".

Pročitajte još:Brnabić Tačiju: Prekinite priču u Preševu, Bujanovcu i Medveđi

Upitan da li se Tačijeva izjava može dovesti u vezu sa dešavanjima na unutrašnjem političkom planu u Prištini, Surlić kaže da je Tačijev politički izbor jasan.

"Ili će uspeti da se izbori za ideju razgraničenja i na taj način porazi svoje političke oponente ili će odustati i suočiti se sa neminovnom političkom penzijom", rekao je Surlić za Tanjug.

On smatra da je Tači ubeđen da je razgraničenje opcija koju bi Srbija prihvatila u zamenu za deblokiranje Kosova u međunarodnim institucijama.

To je, kako primećuje, jedino što u kosovskoj javnosti može biti predstavljeno kao politička pobeda.

"Činjenica da se "razgraničenje" proglašava neuspelim, a da nijedna strana nije detaljno predstavila šta pod tim podrazumeva, govori da je ideja o korekciji granica još živa", naveo je Surlić i dodao iz medunarodnih krugova stižu različita mišljenja jer ne postoji jedinstven stav o toj ideji.

Iz Ambasade Francuske Tanjug danas nije dobio odgovor na pitanje da li je francuski predsednik Emanuel Makron zaista, kako tvrdi Tači, podržao korekciju granica, što podrazumeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Kosova.

Međutum, danas je iz Prištine stigla vest da je Tačijev spoljnopolitički savetnik Dejvid Filips podneo ostavku, uz objašnjenje da ne želi da bude deo predloženog plana za podelu Kosova:

"Neki ljudi u kosovskim institucijama idu drugim putem. Pristaju na korekciju granica dajući teritoriju Srbiji. Mislim da je podela ili korekcija granica loš dogovor koji neće normalizovati odnose između Srbije i Kosova", naveo je Filips i otvorio bar nekoliko pitanja.

Jedno od njih je: da li je Hašim Tači, koji svojoj javnosti obećava Preševo, Bujanovac i Medveđu, zapravo spreman i na neke ustupke Srbiji?

Ukoliko i u ovom slučaju nije rečc o političkim igrama kosovskog predsednika, za koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić znao da kaže: "Ništa mu ne verujem".

Inače, u toku su i unutarstranački izbori u Tačijevoj stranci, pa celokupnu njegovu retoriku, koja se čuje poslednjih dana, treba posmatrati i u tom kontekstu.

Komentari (8)

vev

12.10.2018. 23:29

@Roos Despot - Tudju, jer je njegovo poreklo srpsko(na zalost), a onda se promenili veru, za bolji zivot, pod turcima. Sve on zna, al sedrzi sadasnje pozicije...a ko je on sada????? Tzv.!

Joрдан

12.10.2018. 20:01

Подршка Тачију и Вучићу, на упорности око разграничења и заслуга за Нобелову награду за мир.

Ajde??

12.10.2018. 23:24

@Joрдан - E svasta sam video i cuo ali ovako nesto jos nisam. Nobelovu nagradu za upad sa sto terorista naoruzanih do zuba na srpsku teriroriju? I za ignorisanje svih dogovora i obecanja. Pa to je stvarno nesto novo! Ali pazi - mozda si u pravu, kad pogledas ko je sve dobio, naopako ako gledas, pa mozda onda...

Čika Velja

12.10.2018. 23:23

Kad postane anonimus šiptarske politike,e onda ga mi 'apsimo...ako nam ga šiptari sami ne donesu!!! To mu je prvo...ostalo ni njemu nije bitno!

vladimir

12.10.2018. 23:32

Preti mu zatvor u Srbiji, zbog zločina u narodu ove zemlje, kao i Haradinaju, Veseljiju, Ljimaju .... i svim kriminalcima koji su se ogrešili o USTAV i zakone ove države!