Dačić: Izložba o Jasenovcu nije uperena ni protiv koga, osim zločinaca

Tanjug

25. 01. 2018. u 18:11

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić u ponoć će u Ujedinjenim nacijama u Njujorku otvoriti izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav"

Дачић: Изложба о Јасеновцу није уперена ни против кога, осим злочинаца

Ivica Dačić na predavanju
Foto: Tanjug

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji će u Ujedinjenim nacijama u Njujorku otvoriti izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav", poručuje da izložba nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca i onih koji žele da se zločini "zaborave i izbrišu".

Dačić smatra da je veoma bitno da se "u jednom opštem pokretu koji se zalaže za relativizaciju zločina, rehabilitaciju zločinaca i, samim tim, za opravdanje zločina, jos jednom istaknu zločini koji ne smeju da budu zaboravljeni".

"Zločini koji su doveli do toga da na stotine hiljada ljudi izgubi svoje živote, zločini koji su bili protiv određenih naroda, protiv određene rase. Ova izložba nije uperena ni protiv koga osim protiv zločinaca i onih koji žele da se to zaboravi i da se to izbriše", rekao je Dačić.

Zato je, kako objašnjava, izložba nazvana "Jasenovac - pravo na nezavorav", odnosno pravo na sećanje na holokaust i genocid koji se dogodio u koncentracionom logoru Jasenovac.

Dačić je ukazao i da je jedna država u UN pružala veliki otpor zbog organizovanja izložbe. S druge strane, ministar je zahvalio preživelim logorašima koji su došli na izložbu.

Pročitajte još - U Njujorku branimo istinu o Jasenovcu

"Ovo će biti prilika da ceo svet sazna pojedinosti ovde u sedištu međunarodne organizacije jer je koncentracioni logor Jasenovac bio jedini logor u Evropi koji nije bio pod nacističkom upravom. Njime su upravljale ustaše", rekao je Dačić.

Kako je dodao, dok je u drugim koncentracionim logorima pod upravom nacista "smrt na neki način bila stavljena pod fazu industrijalizacije, odnosno nepoistovećivanja onih koji vrše zločine sa žrtvama", u Jasenovcu se "po bestijalnosti i načinu ubijanja" ispoljavala mržnja prema ljudima.

Zato su, naglasio je Dačić, najveće žrtve bili Srbi Jevreji i Romi.

"Želja je da se ovo ne zaboravi i da se ne dozvoli bilo kakva relativizacija i rehabilitacija zločina", poručio je Dačić.

Izložba, koja će biti otvorena u ponoć po srpskom vremenu, posvećena je holokaustu i genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac i u drugim logorima smrti koji su se nalazili na teritoriji bivše Nezavisne Države Hrvatske, dodao je Dačić.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao u UN predavanju "Jasenovac- Aušvic Balkana" koje je održao prof. dr Gideon Grajf.

Grajf, glavni je istoričar Instituta za istraživanje i dokumentovanje Holokausta "Šem olam" iz Izraela, svetski priznat ekspert za Aušvic, Majdanek, Jasenovac i zonderkomandose.

Profesor Grajf direktor je izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav"


Pročitajte još - Hrvati hteli da se zabrani izložba o Jasenovcu u UN!

Izložba „Jasenovac - pravo na nezaborav", prva je izložba međunarodne ekspertske grupe istoričara iz 7 zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svetskog rata.

Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN-a u cilju sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma.
Dr Gideo Grajf i srpski šef diplomatije Ivica Dačić

Glavni cilj izložbe je negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno 8 logora za istrebljenje u Drugom svetskom ratu.

Ovo je najveća i najmonumentalnija izložba koja će po prvi put biti postavljena u Ujedinjenim nacijama o Jasenovcu sa 7 tona opreme i eksponata kojom će se na multimedijalni način Srbija predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Mika

26.01.2018. 00:53

Sve su to prazne priče bez VEOMA ozbiljnih tužbi (množina) za genocid, masovna ubistva pljačke, proterivanja! Treba angažovati najjače svetske kancelarije jer Hrvatska ima jak lobi kako u svetu tako i u Srbiji! U Srbiji su uspeli da se dočepaju na hiljade hektara i nekoliko odličnih srpskih preduzeća a da ni BIA nije reagovala što znači da i tu i te kako imaju svoje ljude.! Angažovati i Izrael kao državu. Ko to bude minirao jasno je da se radi o plaćenoj hrvatskoj agenturi! Bez dogovora sa CRO!

Nauta Brodic

26.01.2018. 01:52

Da Zapad vidi koga je pomagao u poslednjem ratu na Balkanu. Zahvaljujuci zapadnim zemljama formirana je zlocinacka ustaska drzava koja dalje neguje ustastvo i prikriva sve zlocine koje su ustase pocinile kroz istoriju. Bravo Dacicu !

Ђуро РСК

26.01.2018. 14:07

Ни против кога, осим против злочинаца. Против Хрвата.