Nisu ni radili rekonstrukcije pruga, umesto novih stavljani polovni pragovi i šine: Detalji hapšenja u Infrastrukturi Železnica, Poledica proklizao na Pančevcu

Z. RADOVIĆ - N. BIJELIĆ

03. 02. 2020. u 22:07

Нису ни радили реконструкције пруга, уместо нових стављани половни прагови и шине: Детаљи хапшења у Инфраструктури Железница, Поледица проклизао на Панчевцу

Milorad Poledica Foto Tanjug/D.Kujundžić

Privedeni i Branimir Alimpić, iz Sektora za nabavke i Predrag Ćurčić, zameniku direktora Sektora za građevinske poslove, direktor Privrednog društva ZGOP Zoran Stanojević i Mirko Međo, direktor firme "Ingrap Omni"

DRŽAVNI sekretar Ministarstva građevinarstva Miodrag Poledica uhapšen je u ponedeljak po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal. On je, zajedno sa Miroljubom Jevtićem, nedavno uhapšenim v. d. direktora "Infrastruktura železnica Srbije", osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja u vezi sa tenderom za rekonstrukciju pruge preko Pančevačkog mosta koja je rađena od avgusta 2018. do maja 2019. godine.

Lisice na ruke stavljene su još dvojici osumnjičenih iz "Infrastrukture" - Branimiru Alimpiću, iz Sektora za nabavke, i Predragu Ćurčiću, zameniku direktora Sektora za građevinske poslove. Privedeni su i direktor Privrednog društva za građenje, remont i održavanje pruga ZGOP Zoran Stanojević i Mirko Međo, direktor firme "Ingrap Omni". Oni će u utorak biti privedeni na saslušanje u Tužilaštvo.


PROČITAJTE JOŠ - Pogledajte kako je uhapšen direktor "Infrastruktura železnica Srbije", osumnjičen da je primio mito od 10.000 evra (VIDEO)

Tužilaštvo sumnja da su Jevtić, Alimpić i Ćurčić u postupcima javne nabavke zloupotrebili svoja ovlašćenja i službene položaje, kako bi favorizovali ZGOP u dobijanju poslova izvođenja radova na železnici. U tome im je, kako se sumnja, pomogao Miodrag Poledica, koji je tražio da se ubrza postupak rekonstrukcije, pa je izvođač izabran direktnom pogodbom. Osumnjičeni direktor preduzeća "Ingrap Omni" je, navodno, davao "uslužne ponude" kojima je obezbeđivana izvesnost dobijanja posla na tenderima za ZGOP.

Ova hapšenja samo su nastavak akcije Tužilaštva od 10. januara, kada je uhapšen v. d. direktora "Infrastrukture" Miroljub Jevtić. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, jedan od spornih tendera zbog kojih su "pali" zaposleni u "Infrastrukturi" je i rekonstrukcija pruge Požarevac - Majdanpek. Osumnjičeni su, navodno, prikazivali da je obnovljena cela trasa, a u stvari su koloseci samo delimično rekonstruisani - umesto novih, stavljani su polovni pragovi. Na ove nepravilnosti i malverzacije ukazali su u svom izveštaju krajem prošle godine i državni revizori.

Foto P.Milošević

- Na pojedinim delovima uopšte nije ni rađena rekonstrukcija na gornjem i donjem stroju, dok su na nekim renoviranim deonicama drveni pragovi zamenjeni polovnim betonskim pragovima i polovnim šinama - kaže izvor "Novosti". - Na većem delu pruge nije sipana dovoljna količina kamena tucanika, kako bi se uradilo mašinsko regulisanje po pravilnicima mašinske struke. To direktno ugrožava bezbednost odvijanja železničkog saobraćaja. Na pojedinim delovima brzina je i posle remonta ostala 10 kilometara na čas, a i dalje ima oko dvadeset laganih vožnji.


PET SVEDOKA ČEKA SASLUŠANjE

U PRVOM postupku protiv Miroljuba Jevtića, zbog sumnje da je primio mito od 10.000 evra, u petak će biti saslušano pet svedoka, koji su svi zaposleni u "Infrastrukturi". Jevtić je i dalje u pritvoru, dok se ostali osumnjičeni u tom slučaju brane sa slobode. On je osumnjičen da je neosnovano i nepotrebno angažovao advokate na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga i da je uzimao mito.

Foto Tanjug/D.Nikolić

Pojedini mediji su objavili da je Jevtić navodno rekao da je deo novca od mita davao na ruke Zorani Mihajlović, a da sa nezakonitim radnjama veze ima i njen suprug. Međutim, Jevtićev advokat je demantovao te navode.


MIHAJLOVIĆEVA: NE SUMNjAM U SARADNIKA

MINISTARKA građevinarstva Zorana Mihajlović u ponedeljak je izjavila da Ministarstvo na čijem je čelu i ona lično daju punu podršku nadležnim organima u borbi protiv korupcije.

PROČITAJTE JOŠ - Direktoru „Infrastruktura železnice“ određen PRITVOR, ostali se brane sa slobode


- Svi zaposleni u Ministarstvu i ja, u svakom trenutku stojimo na raspolaganju za pružanje svih potrebnih informacija - rekla je Mihajlovićeva. - S druge strane, zasada nemam nijedan razlog da poverujem da je državni sekretar Ministarstva Miodrag Poledica umešan u radnje koje mu se stavljaju na teret.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (26)

Okvals

03.02.2020. 22:42

A šta će sa Ministarkom? To su njeni izvršitelji. Ona će, ako joj kažu da je dobro, složiće se. Ako joj kažu nije dobro, složiće se. Stručnjak.

Sibin

03.02.2020. 22:49

Morbidno.Zar medju nama postoje oni koji bi za saku zelenih nonovcanica zrtvovali zivote svoga naroda.

Проверите све

03.02.2020. 23:31

Да ли су купљене и уграђене нове скретнице за пругу Пожаревац-Мајданпек, Крагујевац-Лапово и нарочито Ниш-Зајечар??? О каквој се рекнстуркцији ради ако се стављају старе, половне ствари? Да ли су наплаћивали и нове сигурносно-сигналне и телефонске уређаје и везе???И без тога нема брзе и безбедне вожње. Ој Србијо, међу ... Није битно похапипсти их, него доказати извршење кривичних дела и правоснажно осудити на вишегодишње затворсек казне. У супротном наплатиће све поново од народа.

Kalimero

04.02.2020. 01:34

Ministarka da podnese ostavku pod hitno i to još juče. Ona je odgovoena za svoje saradnike i ako ima i malo savesti to će uraditi.

Petar

04.02.2020. 03:59

Izjava Mihajloviceve je ocekivana. Ako bi rekla da sumnja u Poledicu to bi bila optuznica protivu nje bez potrebe drugih dokaza. Ovako, ona se ogradjuje ali sa veoma slabom ogradom. Jer i sam cin sumnje i hapsenja drzavnih sluzbenika povlaci posledice po citavo ministarstvo a to znaci: ostavka ili smena. Koga? Svih odgovornih u ministarstvu pa i onih iznad. Sta se tice Poledice, ako je uradio nesta nezakonito uradio je to nesvesno ili iz neznanja sto ge medjutim ne oslobadja odgovornosti.

Goran

04.02.2020. 04:05

Sve ovo je utvrdio Državni revizor pa je na osnovu toga tuzilastvo moralo da reaguje inače bi i ovi ostalo kao Krusik u nekoj fioci. Državni revizor je utvrdio ogromne pljačke i u Krusiku ali tuzilastvo ćuti a državni vrh gleda koga sada da žrtvuje da bi zaštitili sebe jer su mesecima pomagali javnom kampanjom GIMu i ostalim umešani da izbegnu ruku pravde tvrdnjama da je to normalno i "pa sta" a išli su i dotle da su tvrdili da je to napad na vojsku i izdaja. Sada ispade obratno. I nikom nista.

Mučenik

04.02.2020. 06:31

Prvo je uhapšen direktor sa železnice, a sada i državni sekretar. Kakva država takvi tukovodioci i političari, lopov do lopova. Jadna i železnica ko je održava, a ko je koristi, prugu Niš Zaječar i obrnuto niko.Koliko li će tu pare da odnesu. Čelnica ministarstva Zoka s kim sve ima posla od ambasadora, lopova do krupnih zverki.Ona je poštena ministarka i gospođa al' u petu od leve noge.Veći lopovi i veće neznalice i šta još ne vode ovu zemlju. Kada li sa ovakvim će izaći iz bede. Možda nikada?

boban

04.02.2020. 06:33

lako je u nasem drustvu da dajes krivicu na primer ministarki. fakt je da oni ne mogu sve da gledaju i provere jer za to treba strucnjaka koji ponovo kostaju. problem je narod. ceo nas narod he korumpiran. a da to neko i sve neko proveri trebalo bi nam milione evra samo za to

sasa

04.02.2020. 08:01

ovo je samo vrh.za poslednjih 30 godina toliko je pokradeno sa zeleznice srbije da je to neverovatno.ostavljena po strani,kao truplo koje komadaju glodari,na milost i nemilost lopova i parazita koji zive na racun drustva.uvesti vanredne mere u zeleznicu,nezavisne kontroile koja mora da bude povezana sa sup-om i to specijalnim odeljenjem.smeniti sve istrazne sudije i postaviti nove,nekompromitovane.za pocetak.staljin ja za vas ,lopurde jedne,sibir 20 godina i sav imetak da se uzme i to detaljno.

Bonaparta

04.02.2020. 08:52

Ovo stanje na železnici nije od juče. Svojevremeno sam radio u tom preduzeću. Dobio sam otkaz kroz nameštenu prijavu direktora i u dilu sa sudijom u sudu potvrđen otkaz / nameštaljka u sudu da donesu odluku protiv mene iako je Ustavni sud doneo odluku da po pravilniku železnice to je bilo protivpravno, jer je sudinica bila žena jednog od rukovodilaca/ Ukazivao sam na krađe i nameštaljke ovakvog tipa.

Sharpshooter

04.02.2020. 08:58

Krušik šta? p.s. klasično razračunavanje sa političkim „partnerima” oko dominacije u stranci, prikazano narodu kao borba za pravdu. Selektivan rad tužilaštva. Još jedna manipulacija. p.s.2. Pusti ovaj komentar i dokaži objektivnost „moderatore”

Bonaparta

04.02.2020. 08:58

Železnica je uvek bila mesto za bogaćenje direktora. Preispitajte sve direktore od 1990 pa do danas. Nećete naći ni jednog bez petosobnog stana, mercedesa u garaži i bar 100.000 evra na ličnom računu.

Otpravnik

04.02.2020. 09:02

Tužilaštvo treba da se pozabavi i kadrovskom strukturom u infrastrukturi železnice, stručnost zaposlenih, odnosno bezbednost saobraćaja dovedena na nizak nivo gde možete očekivati svašta. Vi sada imate da prekoračenjem službenih ovlašćenja od strane najviših rukovodilaca kojim je štelovan Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji kojim je omogućeno da ljudi sa višim/visokim strukovnim školama i trogodišnjim menadzerskim fakultetima, znači VI-1 sss budu na odgovornim mestima, direktori...

Perica

04.02.2020. 12:39

@Otpravnik - Zna se po Zakonu o NOK-su: Dvogodišnja/trogodišnja viša škola 180espb = VI -1 sss; Spec.struk.studije 60 espb = VI-2 sss; Osnovne akademske studije 240espb = VI-2 sss; Master studije-diploma = VII-1 sss; Osnovne studije (počete pre 2005.god.) 4-6 god. = VII-1 sss. Sistematizacija je devastirana do te mere da je omogućeno da sva radna mesta za koja je ranije bilo potrebno da imate VII-1 sss, sada je dovoljno da imate višu školu VI-1 ili VI-2 sss. Zašto je to urađeno, sada vidimo svi.

Ivan Zgrozeni

04.02.2020. 09:04

To je moguce jer u ministarstvu rade nestrucni ljudi koji nemaju veze sa gradjevinarstvom. Ministarka ne zna gradjevinu zato joj se isti zid rusi tri puta. Ona je tu zbog POLITIKE. Da su ljudi u ministarstvu strucni bilo bi im jasno da su ponude koje su suvise niske (da bi se dobio posao) nerealne. Najjeftinija ponuda ispadne najskuplja. Ali oni te NE ZNAJU jer nemaju pojma o gradjevini. Zaposliti strucne ljude umesto politicara. Ministarka hitno da podnese ostavku.

Dragan

04.02.2020. 09:05

Sad lepo država zapleni svu imovinu,da razuman rok da se dokaže šta je legalno stečeno.Posle toga sve na licitaciju,za nauk drugima da se ne igraju s državom. Dok ne uvedemo takvu praksu nema nama leka.

драгана

05.02.2020. 13:16

@milan - Pa,sad,odgovornost je odgovornost. Nego,neka vraćaju pare.

Боро

04.02.2020. 09:14

Михајловићка је члан тајног друштва Трилатерале, па зар мислите да она жели добро Србији. Реновирала стан, куче у Сремћици све пошено. Народни посланици СНС не плачају порез држави поткрадају државу није она сама штеточина у влади.

Ce

04.02.2020. 09:18

Hitno uvesti. UNUTRSNJU KONTROLU za sva javna preduzeca kao vladinu agenciju. Kontrola para koje se trose iz budzeta koji pune gradjani. Obavezno IZVESTAJ dati na usvajanje I na sajt PRE nego se usvoji budzet u parlamentu . Izvestaju dati najveci prioritet I znacaj.

Boris

05.02.2020. 09:19

I sad kad zavrse farsu zvanu sud, verovatno ce postati biznismeni ili dar vlasnici nekih novih ili starih tenderki kupljenih preduzeca. A naravno po odsluzenju tromesecne kazne, uclanjenje u sns

драгана

05.02.2020. 13:14

I trenutno je u toku rekonstrukcija pruge na jednom pravcu u Srbiji,polovni pragovi i polovne šine.Dakle?Obnova ne sme da trpi.Ovo hapšenje je samo maska krupnih.