U Krivičnom sudu u Lucernu, u Švajcarskoj, Srpkinja "Jelica S."(23) osuđena je danas na dve godine i 10 meseci zatvora zbog ubistva svojih tek rođenih blizanaca, preneo je "Blik". Od toga, ona godinu dana mora da provede iza rešetaka, nakon čega će biti puštena na uslovnu slobodu u trajanju od 22 meseca.

- "Jelica S." je kriva za čedomorstvo i ubistvo dece. Zločin nije planiran, ali je svakako težak. Izrečena je maksimalna kazna od 34 meseca. Ako majka ubije svoje dete nakon porođaja, kazna je do tri godine - kazao je sudija obrazlažući presudu.


PROČITAJTE JOŠ: Srpkinja se porodila pa smrskala jednu bebu o zid, a leš druge ostavila u korpi za veš

Ovaj zločin dogodio se 10. decembra 2015. godine u Lucernu u Švajcarskoj, kada se "Jelica" (ime promenila redakcija "Blika") porodila sama u svojoj kući. Od porodice i sestre, sa kojima živi u kući, sakrila je da joj je porođaj počeo.

- Ležala sam u kadi i na internetu gledala šta se radi na porođaju - izjavila je ona pred sudom.

Kako je dodala, nekoliko meseci pre porođaja ostavio ju je dečko, Srbin, otac blizanaca, koji je od nje tražio da abortira, što ona nije htela. Njeni ukućani, roditelji i sestra navodno nisu znali da se porodila.

Kako je ispričala, nakon što je rodila prvu bebu, uzela je ključ od podruma i tamo odnela novorođenče. Sakrila ga je ispod odeće, a onda je bebu, svom silinom udarila o zid i bacila na pod! Dečak je zadobio nekoliko preloma lobanje i tešku traumatsku povredu mozga. Brzo je preminuo, pa je mrtvo dete sakrila u plišanom medi.

Dan kasnije ponovo je legla u kadu i rodila drugo dete. Beba je izdahnula ubzo nakon rođenja. "Jelica" je mrtvog dečaka uvila u frotir i ostavila ga u korpi za prljav veš u kuhinji. Tu je kasnije i pronađen...

Doktori koji su svedočili pred sudom rekli su da je druga beba imala šanse da preživi da je "Jelica" posle prvog porođaja otišla u bolnicu.


PROČITAJTE JOŠ: Čedomorka ostaje iza rešetaka

"PRORAČUNATA, A IZGLEDA NAIVNO"

Tužilaštvo je tražilo osam godina robije za optuženu Srpkinju. Prema njihovim rečima, umrle su dve nevine bebe, a "devojka koja je odrasla na selu u Srbiji, dobro je znala kako da se izbori sa neželjenom decom koju je rodila".

- Izgleda naivno, ali je proračunata osoba - rekao je tužilac.