Carinici su u saradnji sa graničnom policijom i Grupom za CITES Ministarstva zaštite životne sredine, na izlazu graničnog prelaza Trbušnica ka Bosni i Hercegovini, sprečili krijumčarenje četiri goluba i devet papagaja, od kojih neki pripadaju zaštićenim vrstama, saopštila je danas Uprava carina.

Prekršaj je otkriven u nedelju u automobilu „sitroen pikaso“ bosanskohercegovačkih registarskih oznaka, kojim su iz Srbije ka toj zemlji putovala trojica državljana te susedne države.

Na pitanje carinskih službenika da li imaju nešto da prijave, sva trojica putnika su odgovorila odrično. Ipak, pregled automobila demantovao je njihove reči kada su carinici u gepeku otkrili četiri goluba visokoletača engleske vrste „tipler“.

Iza vozačevog i suvozačevog sedišta pronađena su i tri kaveza sa ukupno devert zelenih i žutih papagaja različitih vrsta i veličina.

Carinici su zbog toga odmah obavestili Grupu za CITES Ministarstva zaštite životne sredine, zahvaljujući čemu je potvrđeno da šest primeraka pripada zaštićenim vrstama.

Kao vlasnik ptica prijavio se 53-godišnji suvozač iz Tuzle, rekavši da je golubove i tri žuta papagaja „rozenkolis“, koji ne pripadaju zaštićenim vrstama, dobio na poklon, dok je zelene papagaje („molina pirura“, „rupikola pirura“ i „senegalskog papagaja“) kupio na berzi u Somboru za sebe i prijatelje, ne znajući da pripadaju ugroženim vrstama.

Prema odluci suda iz Loznice, suvozač koji se prijavio kao vlasnik kažnjen je novčanom kaznom, ali i zaštitnom merom oduzimanja krijumčarenih ptica koje su zbrinute u beogradskom ZOO vrtu.