VLADAN Maksimović (38) iz Donje Rače, osumnjičen da je pre dva dana u svojoj kući ubio komšiju Sašu C. (34) koji je naoružan i sa fantomkom pokušao da ga opljačka, pušten je da se brani sa slobode. Time su se donekle smirile strasti oko ovog tragičnog događaja zbog kojeg su meštani sela bili spremni da pišu peticiju i traže milost za Vladana - čoveka koji je, kako navode, "branio svoj i život babe Nadežde (86)".

- Pretrpeo je batine, pretnje i maltretiranje napadača koji im je upao u kuću i hteo da ih opljačka - kaže jedan od Vladanovih suseda. - Nije imao kud.

I pored toga, u Višem tužilaštvu je protiv Vladana pokrenuta istraga, a njemu se na teret stavlja krivično delo ubistvo.

- Moj klijent je pucao u nužnoj odbrani, jer mu je neposredno bio ugrožen život - rekao je za "Novosti" advokat Zvonko Marković, branilac osumnjičenog.

Prema dosadašnjim saznanjima iz istrage, Saša C., maskiran i naoružan pištoljem, u ponedeljak uveče ušao je u kuću u kojoj su bili Maksimović i njegova baba. Čim je ušao počeo je da ih tuče. Vladan mu je dao oko 200 evra, ali je napadač tražio još. Tada je razbojnika pitao da mu dozvoli da ode do ormara kako bi uzeo još novca, ali je Vladan umesto toga izvadio očev pištolj. Saša je pokušao da puca, ali mu se metak zaglavio u cevi. Gotovo u istom trenutku i Vladan je povukao okidač, a hitac je napadača pogodio pravo u grudi...