DIGITALIZACIJA donosi velike promene i izazove, a Srbija bi mogla to da preokrene u svoju korist i bude jedan od pobednika četvrte industrijske revolucije. Naša zemlja je navikla na promene i rešavanje raznih izazova i upravo to je naša prednost u svetu četvrte industrijske revolucije. Ovo je danas na "Kopaonik biznis forumu" izjavila premijerka Ana Brnabić, na panelu "Geopolitika u digitalno doba. Može li Srbija da iskoristi šansu?".

Panelu je prisustvovao i ministar finansija Siniša Mali i poručio da Srbija ima dovoljno novca za ulaganje u digitalizaciju i naveo da projektovani privredni rast od više od četiri odsto godišnje i BDP od 73 milijardi evra do 2025. neće biti moguće ostvariti bez digitalizacije. Po njegovim rečima, kancelarcija za IT ove godine ima 50 odsto više sredstava nego prošle, a zahvaljujući uštedi države od 15 miliona evra.

- Svet postaje vrlo kompleksno mesto, kako za velike tako i za male zemlje kao što je naša. Srbija se nalazi između istoka i zapada i pokušava da se bavi svojim poslom fokusirajući se na rešavanje problema i poboljšavanje života građana, a u toj političkoj borbi velikih sila pažljivo balansira - rekla je Brnabićeva. - Naša zemlja može da iskoristi šansu koju pruža četvrta industrijska revolucija o čemu govore i dosadašnji rezultati Vlade.

Po njenim rečima, svet se menja sa digitalizacijom, ali su te promene upravo velika šansa za male zemlje i one koji mogu brže da se prilagode.


Pročitajte i: Mali na Kopaonik biznis forumu: Do 2025. godine BDP Srbije iznosiće 73 milijarde evra


- U poslovnom svetu male startap kompanije se lakše prilagođavaju od velikih kompanija zato što su fleksibilnije i dinamičnije. U četvrtoj industrijskoj revoluciji, manji mogu da postanu lideri - naglasila je Brnabićeva i istakla da to što je Srbija ranije kasnila u industrijskim revolucijama, sada može da bude njena prednost.

Brnabićeva je rekla da je Srbija pozvana na svaku značajnu konferenciju o digitalizaciji u svetu.

Foto: Tanjug/Z.Žestić

Po rečima Siniše Malog, Srbija o ulaganju u digitalizaciju nije mogla da razmišlja 2011. ili 2012. godine zbog problema sa javnim finansijama.


PRIKLjUČAK 780 EVRA

PRIKLjUČAK za gas koštaće oko 780 evra, od čega je zarada kompanije 20 evra. Na ovaj energent biće priključeno oko 550.000 građana, a "Srbijagasu" će trošak za priključak moći da plaćaju tri do pet godina beskamatno. Ovo je juče izjavio Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa" na "Kopaonik biznis forumu", govoreći na panelu o restrukturiranju javnih preduzeća. Po njegovim rečima, izmenama pravilnika biće izbačene lokalne samouprave. Kako kaže, nema neizvesnosti oko gasovoda "Turski tok" ističući da je Bugarska počela da nabavlja cevi i da bi platila velike penale kada bi sada odustala od tog projekta.