Obaveze u opštinama mogu da se plate karticom

S. B.

24. 01. 2020. u 11:28

Do kraja aprila, obećavaju nadležni, ovaj vid plaćanja zaživeće u svim samoupravama u Srbiji

Обавезе у општинама могу да се плате картицом

Foto Tanjug/T.Valić

U SRBIJI trenutno karticama može da se plati na jednom od ukupno 90.000 POS terminala. Postavljeni su i u 110 gradova i opština, pa građani od prošle godine u samim zgradama lokalnih samouprava tako mogu da plate izvode iz matične knjige rođenih, porez na imovinu, naknade za urbanizam i životnu sredinu, poreska uverenja i ostala dokumenta koji se tu izdaju. Do kraja aprila, obećavaju nadležni, ovaj vid plaćanja zaživeće u svim samoupravama u Srbiji.

U drugoj polovini prošle godine organizovano je takmičenje "Šampioni bezgotovinskog plaćanja". Učestvovalo je 60 gradova i opština. U tom periodu karticom je plaćeno 13.560 taksa, naknada i poreza u vrednosti od 21,6 miliona dinara. Pobednik takmičenja je Priboj, u kome je 25.171 stanovnik na ovaj način platio gradsku uslugu. Zato će u narednom periodu na poklon dobiti dečje igralište vredno 20.000 evra. Crna Trava, Irig, Sombor i Vranje, koji slede na listi, dobiće internet-prezentacije. Takmičenje su organizovali Kancelarija IT i NALED, uz podršku kompanija "Masterkard" i "Viza".- Za uspeh svih promena koje uvodimo, da bi uprava bila po meri svih građana i privrede, ključna je volja i spremnost da se stvari menjaju - istakao je Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave. - Ovo je samo jedna od mogućnosti koju za građane i privredu uvodimo reformom javne uprave. Nastavljamo podršku gradovima i opštinama u uvođenju Jedinstvenog upravnog mesta, kako bi građani dolaskom na jedno mesto mogli da završe sve poslove koje imaju sa upravom.


IZMENA PROPISA

BEZGOTOVINSKIM plaćanjem, kako je juče istakao Goran Kovačević, potpredsednik UO NALED, suzbija se siva ekonomija.

- I dalje imamo 2,5 puta manje POS terminala nego u EU - rekao je Kovačević. - Sada je potrebno da isto toliko šaltera bude pokriveno i u državnim institucijama. Drugi važan korak je izmena propisa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije