Predlog stiže za dve sedmice: Da li će zaposleni u trgovinskim lancima imati mesečno dve slobodne nedelje?

E. B. TALIJAN

22. 01. 2020. u 16:02

Предлог стиже за две седмице: Да ли ће запослени у трговинским ланцима имати месечно две слободне недеље?

Foto K. Mihajlović

Sindikati tvrde da neće biti otpuštanja

PRODAVCI u maloprodajnim objektima u Srbiji će, najverovatnije, imati makar dve slobodne nedelje u mesecu, prvu i poslednju, ako ne bude moguće da to bude svaka, tvrde u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata. Očekuje se da će uvođenje jednog od ovih modela biti epilog pokrenute rasprave o zabrani rada poslednjeg dana u sedmici. U sindikatu smatraju da nema opasnosti da bi ova mera mogla da dovede do otpuštanja radnika u trgovinama, jer prodavaca ionako nema dovoljno.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić kaže će se na inicijativu Ministarstva trgovine krajem januara održati širi skup na kojem bi se analiziralo eventualno usvajanje ove odluke. Učestvovaće i predstavnici sindikata, nevladinog sektora, potrošača, dobavljača, poslodavaca, a nakon toga će se, kako kaže, izaći sa konkretnijim predlogom.

- Mi se zalažemo za apsolutno ukidanje radne nedelje i veliki sam optimista, očekujem da će neki od modela biti usvojen, jer nailazimo na podršku i trgovinskih lanaca i građana - navodi Savićeva. - Uslov je da odluka o zabrani ne sme da bude selektivna, već mora da se odnosi na sve trgovinske lance. Ovim nisu obuhvaćeni objekti koji moraju da budu otvoreni, kao što su apoteke i benzinske pumpe. Do sada su dva trgovinska lanca podržala ovaj predlog. Ogroman je manjak prodavaca i za njih bi bilo olakšanje da taj dan bude neradan.

Pročitajte još - "Zaposleni rade i po 60 sati sedmično, a računa im se 40. To je robovski rad": Da li će zaživeti inicijativa da se trgovinama zabrani rad nedeljom?

Predsednica ASNS kaže da ne veruje u objavljene podatke iz Crne Gore koji se odnose na posledice uvođenja neradne nedelje i ističe da nema opasnosti da bi u Srbiji moglo da dođe do otpuštanja radnika, jer trgovine imaju manjak ljudi.

- Tri meseca je kratko vreme da bi se sagledali efekti - ističe Savićeva. - Mislim da je to propaganda onih koji su se od početka protivili toj inicijativi. Uopšte se ne brinem da bi moglo da dođe do otpuštanja radnika u Srbiji, jer je toliki manjak, na hiljade ljudi nedostaje i velikim i malim trgovinama.

NE PLAĆAJU ŠTO MORAJU

PLATE radnika u trgovini su izuzetno niske, kreću se oko 30.000 dinara, a od 1. januara su praktično izjednačene sa minimalnom zaradom u Srbiji - kaže predsednica ASNS Ranka Savić. - Veliki problem predstavlja činjenica da poslodavci ne plaćaju prekovremene sate radnicima, niti rad nedeljom skuplje, već to tretiraju kao svaki drugi dan.

CRNA GORA

OD uvođenja zabrane rada nedeljom u Crnoj Gori, pre tri meseca, više od 80 radnika u šoping-molovima je dobilo otkaz, a tržni centri su najavili da će se taj broj povećati.

- Zakupci su imali pad prometa od 18 odsto koji se odnosi na odeću, obuću i aksesoare - navode crnogorski mediji. - Kompanije koje upravljaju tržnim centrima tražile su od Udruženja poslodavaca da pokrenu ocenu ustavnosti Zakona o unutrašnjoj trgovini na osnovu koga je uvedena neradna nedelja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MISA

22.01.2020. 17:27

Pa nece dobiti otkaz zasto bi svako ima pravo na slobodne dane.Po vama treba raditi bez slobodnih dana da se ne dobije otkaz.Dosta vise sa xaplasivanjem radnika i platite ljude koliko rade.U trgovinama rade po 9 sati i svi cute ,rad 8 sati obavezno duze i dok se sravne kase bude 9 sati koje se ne plate.