Gas potekao Turskim tokom: Putin i Erdogan svečano pokrenuli gasovod

Novosti Online/Tanjug

08. 01. 2020. u 13:21

Гас потекао Турским током: Путин и Ердоган свечано покренули гасовод

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ruski predsednik boravi u Turskoj, gde će prisustvovati svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda
Ruski i turski predsednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se danas u Istanbulu i pustili u rad gasovod "Turski tok".

Gasovod dug 930 kilometara koji ide po dnu Crnog mora operativan je od danas posle ceremonije kojoj su prisustvovala dva lidera.

Pročitajte još: Vučić stigao u Istanbul na otvaranje Turskog toka

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da puštanje u rad "najvećeg građevinskog projekta u novijoj istoriji" predstavlja istorijski dan za razvoj energetike u svetu

Lideri dve zemlje su ranije razgovarala na tet-a-tet sastanku, uz prisustvo prevodioca, a sastanak je zatvoren za medije, javio je Tass.

ISTORIJSKI ZNAČAJ TURSKOG TOKA, ZAHVALNOST VUČIĆU I BORISOVU


Predsednik Turske Redžep Taip Erdoan rekao je danas da je gasovod "Turski tok" projekat od istorijskog značaja za tu zemlju kao i ceo region i zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Bugarske Bojku Borisovu na učešću u realizaciji ovog projekta.

Erdoan je na svečanoj ceremoniji puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok" u Istanbulu posebno istakao značaj predsednika Rusije Vladimira Putina za koga je rekao da je "glavni arhitekta" koji stoji iza projekta izgradnje "Turskog toka".

Turski predsednik je istakao činjenicu da će više od 31 milijardu kubnih metara gasa prolaziti ispod Crnog Mora od Rusije do Turske bez posrednika te da će milioni domova u 81 provinciji u toj zemlji biti sigurnije snabdevani gasom.

Turska je od Rusije u protekle tri decenije dobijala oko 400 milijardi kubnih metara gasa kao najvećeg snabdevača plavim energentom turskog tržišta.

Evropske zemlje, kao i države u okruženju Turske ali i na zapadnom Balkanu pokazuju veliki ineteres za ovaj projekat, navodi predsednik Turske i podseća na nedavno pušten transanadolijski gasovod "Tanap" koji obezbeđuje energetsku sigurnost za građane Turske sa 16 milijardi kubnih metara gasa.

U planu je da se taj obim isporuke poveća na 24 milijarde kubika gasa.

Turska, kaže, obavlja istraživanja i bušenja na zemlji i u moru a plan ove države je da postane gasno čvorište tog dela sveta.

Erdoan je poručio da nijedan projekat koji isključuje Tursku u istraživanju, osvrnuvši se na istraživanja u delu Mediterana, ne može biti uspešan bez učešća te zemlje.


AP Lefteris PitarakisTurski predsednik je govoreći o tenzijama u regionu, a vezano za stanje u Iranu i Iraku, poručio da je želja Turske da ceo region postane stabilan i da projekti poput Turskog toka tome mogu doprineti.

Govoreći o saradnji sa Rusijom, rekao je da očekuje da međusobna ekonomska saradnja može da dosegne u narednom periodu cifru od 100 milijardi dolara, da ona proteklih godina ubrzano raste, što se kako je rekao vidi u broju turista iz Rusije ali i ulaganjima Turskih građevinskih kompanija u Rusiju.
PUTIN: TURSKI TOK PRIMER SARADNjE, ZA DOBROBIT CELE EVROPE


Saradnja Rusije i Turske na projektu Turski tok, koji je danas pušten u rad, dobar je primer saradnje dve zemlje u složenim međunarodnim odnosima i taj projekat je značajan ne samo za te dve zemlje, već i za građane cele Evrope, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Putin je na svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda Turski tok u Istanbulu, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je to veoma značajan događaj za zemlje jugoistočne Evrope, kao i celu Evropu.

Predsednik Rusije ističe da implementacija projekta gasovoda i drugih projekata predstavlja dokaz da strateškog partnerstvo sa Turskom daje veoma dobre rezultate.

Napomenuo je da se saradnja dve zemlje odvija u veoma komplikovanoj i teškoj sitauciji i da je, ipak, projekat ruskog gasa za Tursku realizovan.

On je podsetio da postoji i Plavi gasovod, ali da sada ruski gas ide za Tursku i druge korisnike novom rutom i istakao da je projekat Turski tok bio veoma zahtevan za izvođače pošto ide ispod Crnog mora.

Gas ide od Zapadnog Sibira, zatim do Turske, pa balkanskih zemalja, među kojima je i Srbija, napomenuo je Putin.

"To će biti značajno samo za tursku ekonomiju već će doprineti i razvoju mnogih evrpskih zemalja", naglasio je Putin i dodao da će novi gasovod doprineti sigurnom snabdevanju gasa za celu Evrope, ali i većoj efikasnosti u transportu gasa, uz poštovanje ekoloških standarda.


AP Lefteris Pitarakis


Putin je zahvalio Gaspromovim inženjerima i svima koji su u tom projektu učestvovali iz drugih kompanija, jer su pokazali veliki profeisonalizam i posvećenost, što je doprinelo da se na vreme završi taj projekat.

Zahvalio je i predsedniku Turske Erdoganu što je dao podršku tom projektu i što je Turska na vreme obezbedila sve neophodne dozvole za gradnju.

Putin je u zaključku istakao da su Rusija i Turska u ovo teško vreme sa "ozbiljnim tendencijama" pokazale sasvima drugačiji primer - saradnje, za dobro građana dve zemlje, kao i ljudi u celoj Evropi.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)