Svečanost povodom puštanja u rad deonice gasovoda Turski tok, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počela je danas u Istanbulu.


Vučić je na otvaranju zajedno sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i predsednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim.


Na svečanosti, Erdogan sedi između Putina sa desne strane i Vučića sa leve, dok Borisov sedi do Vučića.


Gasovod "Turski tok" od ogromnog je značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje, poručio je Vučića iz Istanbula pred početak svečanosti.


Vučić je istakao je da će taj gasovod omogućiti da Srbija dobija gas po pristojnim cenama, boljim nego do sada.


Deonicom gasovoda "Turski tok", koja se danas otvara, gas će ići od ruske Anape do turskog mesta Kijikej cevima ispod Crnog Mora.Svečanom otvaranju će, prema ranijim najavama domaćina, turskog predsednika Redzepa Tajipa Erdoana, prisustvovati veliki broj zvaničnika.


Rusija inače gradi Turski tok sa dva cevovoda, a ukupan kapacitet je oko 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.


Prvi krak gasovoda je namenjen snabdevanju domaćeg tržišta Turske, a drugi za zemlje južne i jugoistočne Evrope, dok je kapacitet svakog kraka gasovoda po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.


Drugi krak gasovoda ide od Turske kroz Bugarsku preko Srbije, a zatim dalje do Mađarske, a u planu je da se nastavi prema Slovačkoj i Austriji.


Prve količine gasa iz Turskog toka poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najverovatnije u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona, najavio je ranije ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.Završeno je polaganje cevi duž gasovoda u našoj zemlji od 403 kilometara, rekao je Antić Tanjugu i dodao da je ostalo da se završe merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbedi punu funkciju gasovoda.


Kompresorska stanica kod Žabara trebalo bi da bude gotova u drugoj polovini ove godine.


Po puštanju kompresorske stanice u Bugarskoj i pomenute stanice u Srbiji, biće obezbeđen neophodan pritisak da bi taj gas nastavio da teče ka Mađarskoj i dalje do centralno-evrpskih gasnih skladišta."Kao što smo planirali, prošle godine završili smo polaganje cevi od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom. Reč je o projektu koji je realizovan izuzetnom dinamikom, s obzirom na to da su prve aktivnosti počele krajem aprila 2019. i već u decembru bilo je položeno 403 kilometra cevi", naveo je Antić.


Očekuje se da u drugoj polovini ove godine, odnosno od početka sledeće gasne sezone, koja počinje u oktobru, krenu i prve količine gasa iz Bugarske za Srbiju.


Mađarska će gas dobiti nešto kasnije, nakon izgradnje kompresorskih stanica na svojoj teritoriji.VUČIĆ: TURSKI TOK OD OGROMNOG ZNAČAJA ZA BUDUĆNOST SRBIJE


Gasovod "Turski tok" od ogromnog je značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje, poručio je danas iz Istanbula predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Vučić, koji prisustvuje svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok" u Istanbulu, istakao je da će taj gasovod omogućiti da Srbija dobija gas po pristojnim cenama, boljim nego do sada."Izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra kroz našu zemlju, a kasnije i sekundarnog gasovoda, kako bi gas doveli u Vladičin Han, Ljuboviju, Bajinu Baštu i druga mesta, od ogromnog je značaja za privlačenje investicija, napredak industrijske proizvodnje", poručio je Vučić u izjavi novinarima.


On je naveo da je to od ogromnog značaja za bezbedno i efikasno snabdevanje, te podvukao da je u savremenom svetu, osim putne i železničke, kao i komunikacione, gasna infrastruktura najvažnija.


Kako je primetio, upravo je to razlog zbog kojeg se velike sile "tuku" i postoje veliki pritisci.


"Srećan sam što danas uz susret sa Putinom i Erdoganom, i uz njihovo prisustvo, mogu da razgovaram sa Borisovim, jer mnogo zavisi kada će Bugarska da završi svoju sekciju i da to spojimo", rekao je Vučić.


On je dodao da bi prema nekim procenama, srpski i bugarski deo gasovoda mogli da se povežu u maju ili najkasnije u septembru.


"Svejedno je. To je svakako za nas od strateskog, životnog značaja, za budućnost Srbije i za dalji napredak u ekonomskog i industrijskom smislu", rekao je Vučić.


On je naveo da će danas biti prilika da razgovara sa Putinom, Erdoganom i Borisovom o svemu, naročito u vremenu između ručka i večere, kada će njih četvorica biti sami.


"Sve teme ćemo da pokrenemo, da vidimo kako jedna velika svetska sila i jedna velika sila u regionu, ili dve svetske sile, gledaju na probleme na Bliskom istoku, zato što je to enegetsko pitanje i za nas, između ostalog".


Kako je rekao, može da se dogodi da cena nafte bude na najvišem nivou u poslednjih nekoliko meseci, što će zavisiti od odnosa SAD i Irana.


"Svaka eskalacija povećavaće cenu gasa u budućnost, jer se gas vezuje za naftu", nepomenuo je Vučić i istakao da to za nas ne bi bilo dobro.


Vucić kaže da će od danas imati priliku da vidi kako Rusija i Turska gledaju na sve to.


Predsednik dodaje da će danas razgovarati sa liderima Rusije, Turske i Bugarske i o bilateralnim odnsima, o političkoj podršci na različitim nivoima Srbiji, i produbljivanju međudržavnih odnosa, kao i da će u razgovoru sa Borisovim moći da se sagledaju odnosi sa EU i da se vidi da li će svi projekti planirani moći da se ostvare do kraja.


Printskrin: Instagram buducnostsrbijeav


VUČIĆ I BORISOV U ISTANBULU O GASOVODU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov sastali su se danas u Istanbulu uoči svečane ceremonije puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok".


Vučić i Borisov su u bilateralnom susretu potvrdili bratske i prijateljske odnose dve zemlje i razgovarali o gasovodnoj mreži, kao i diverzifikaciji gasnih izvora, objavljeno je na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije - buducnostsrbijeav.


Predsednik Vučić će se tokom boravka u Istanbulu sastati i sa predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoanom i predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.


Deonicom gasovoda "Turski tok", koja se danas otvara, gas će ići od ruske Anape do turskog mesta Kijikej cevima ispod Crnog Mora.


VUČIĆ STIGAO U ISTANBUL NA OTVARANjE TURSKOG TOKA


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas oko podneva u Istanbul gde prisustvuje svečanosti povodom puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok".


Tom prilikom predsednik Vučić će se sastati i sa predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom, predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom vlade Bugarske Bojkom Borisovom, objavljeno je na instagram profilu Budućnostsrbijeav.


Vučića je na aerodromu dočekala počasna garda koje je on pozdravio na turskom sa Merhaba asker.


Pročitajte još: Erdogan na Instagramu podelio fotografije sa Vučićem (FOTO)


Pored predsednika Srbije, otvaranju Turskog toka prisustvovaće i ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.