Od struje besplatne akcije, građanima 15 odsto udela u EPS

S. BULATOVIĆ

04. 01. 2020. u 17:00

Од струје бесплатне акције, грађанима 15 одсто удела у ЕПС

Foto M. Anđela

"Elektroprivreda Srbije" bi ove godine trebalo da postane akcionarsko društvo

GRAĐANI bi tokom 2020. godine mogli konačno da dobiju i akcije "Elektroprivrede Srbije". Dugo se očekuje i najavljuje, a Vlada Srbije je u poslednjem pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu, i obećala da će tokom ove godine promeniti pravni status ovog javnog preduzeća. Prelazak u akcionarsko društvo, između ostalog, znači i da će biti raspodeljeno 15 odsto akcija građanima koji imaju pravo na njih bez naknade.

Prvi korak na ovom putu biće raspisivanje tendera za procenu imovine. U međuvremenu sprovodi se akcioni plan reforme korporativnog upravljanja, uz podršku konsultanata iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

- U 2020. godini promenićemo pravni status EPS-a u akcionarsko društvo, u skladu sa tekućim procesom restrukturiranja preduzeća i finansijskom konsolidacijom sa ciljem da se poboljša održivost kompanije i obezbedi njeno profesionalno upravljanje - stoji u pismu o namerama. - Usvojili smo brojne vladine odluke o uspostavljanju prava svojine na celokupnoj imovini i imovini EPS-a. Raspisaćemo tender za procenu imovine i imovine kompanije.

PROČITAJTE JOŠ - Slaba vajda od besplatnih akcija 

Berzanski stručnjak Nenad Gujaničić objašnjava da je korporativizacija velikih kompanija prilično važna, jer dovodi do efikasnije kontrole poslovanja i postizanja boljih rezultata.

- Ovo je naročito izraženo kod kompanija koje posluju pod državnom kontrolom, jer je u njihovom slučaju preterano izražen upliv političkih partija u rukovođenju, što dovodi do štete po samu kompaniju i u krajnjoj liniji po poreske obveznike - smatra Gujaničić, glavni broker "Momentum sekjuritisa". - Sam prelazak u formu akcionarskog društva ne mora ništa da promeni ako se to uradi forme radi. "Telekom Srbija" je odavno akcionarsko društvo, ali se nije kotiralo na berzi, niti manjinski akcionari koji drže skoro 30 odsto vlasništva mogu da ostvare bilo kakav uticaj. Cilj transformacije firme u akcionarsko društvo je indirektna kontrola poslovanja od strane akcionara u kojoj je nezaobilazni korak trgovanje tim akcijama na berzi.

Naš sagovornik ističe da bi potencijalno kotiranje kompanije i kontrola poslovanja doprineli mnogo boljim poslovnim rezultatima. Time bi EPS mogao da održi korak sa neophodnim ulaganjima i u perspektivi da znatno doprinese državnom budžetu kroz uplate dividendi.

Foto M. Anđela

PRIVATIZACIJA

KOTIRANjE kompanije na berzi određuje njenu tržišnu vrednost koja zavisi od ponude i tražnje za akcijama. Sam izlazak na berzu ne mora da znači da će se EPS privatizovati.

- Veliki broj svetskih kompanija je kotiran na berzi, a u njima država ima kontrolnu akciju ili dominantno učešće - objašnjava Gujaničić. - Takav je slučaj sa "Dojče telekomom" ili francuskim EDF. Korporativizacija ne mora da znači da bilo koji akcionar, pa i dominantan ili većinski, mora da proda akcije koje poseduje.


VAGAJU CENU

DA LI je cena kilovata u Srbiji realna i dovoljna, proveravaće se u prvoj polovini godine. Ovo preduzeće mora da ulaže u proširenje proizvodnih kapaciteta i ispunjavanje standarda zaštite životne sredine.

- Do juna 2020. ćemo završiti procenu tarifa električne energije da bismo potpuno obezbedili oporavak troškova, uključujući troškove povećanja oslanjanja na obnovljive izvore energije - stoji u pismu o namerama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Sale

04.01.2020. 17:26

15 posto je malo za gradjane. Drzavni penzioni fond bi u trajnom vlasnistvu trebao da dobije 10% prioritetnih akcija. I to što pre, vec se mnogo toga krčmi.

Ivan

05.01.2020. 11:12

Privatizacija Epsa bi bila katastrofa!!! Nikako ne dozvlliti!!! Struja bi bila preskupa, i stranci bi upravljali i time kad imamo struju!!

sasa

05.01.2020. 11:46

znaci ja kao radnik Epsa dobijam samo papir koji ne mogu da prodam,cudan model akcionarstva

PP

06.01.2020. 16:27

Gradjanima su obecane i akcije Galenike, Jata. Najgore prodjose penzioneri, bivsi i tadasnjisnji radnici JAT (sada na radu u Air Serbia) oni nista ne dobise.EPS tj drzava mora da sacuva 51% vlasnistva, ne da EPS zavrsi ko NIS,rudnici

Milan

21.02.2020. 02:57

@Baltazar - jer su vec legle pare na racun od eps ili treba da se ceka moze neki odg

darko

07.01.2020. 18:23

samo prvi korak u upropascavanju epsa, po nalogu evrope.. posle sledi .privatizacija pa najprofitabilniju firmu ce da muzu stranci.. i da rade sta hoce a znamo sta rade privatne gazde..