Konferencija Svet u 2020: Privredi ide sve bolje

E. V. N.

12. 12. 2019. u 00:14

Конференција Свет у 2020: Привреди иде све боље

Ministar Zoran Đorđević, foto Tanjug/T.Valić

Đorđević: Ovu godinu završavamo sa boljim pozicijama, a makroekonomska stabilnost se ne dovodi u pitanje. Firme još nisu spremne za najgore scenarije

KOMPANIJE u Srbiji, ali i u svetu, u narednom periodu boriće se sa nedostatakom radne snage, netačnim informacijama, nedostatkom kreativnosti i hrabrošću da se još brže uđe u reforme - rekao je u sredu Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja otvarajući konferenciju "Ekonomist - svet u 2020".

Đorđević je kazao da reforme ne treba da budu stereotipne, već hrabre, jer jedino takve mogu da donesu nešto dobro i napredak:

- Firme u Srbiji još nisu spremne za sve to, ali ni firme u svetu. Moja poruka je da treba da se pripreme za najgore. Podsećam na svetsku ekonomsku krizu 2008. Ekonomisti uče tako da kada su na vrhuncu treba da se spremaju za najgore.


PROČITAJTE JOŠ - Reforme podigle rejting

- Ovu godinu završavamo sa boljim pozicijama, a makroekonomska stabilnost se ne dovodi u pitanje. Rastu investicije, beleži se rekordno niska stopa nezaposlenosti i kamata, a kreditni rejting je bolji nego na početku godine - kazao je prvi čovek PKS Marko Čadež.

Moderator na panelu posvećenom razvoju privrede bio je urednik ekonomije u "Novostima" Dušan Stojaković, na kojem je Ognjen Kisin, generalni direktor "Konstruktor grupe" istakao je da je u Srbiji primetan nedostatak dovoljno kvalifikovane i stručne radne snage u građevinarstvu. Dragan Penezić, direktor za regulatorne poslove BAT istakao je značaj borbe protiv sive ekonomije čiji je udeo u BDP Srbije značajno smanjen.

Foto Z.Jovanović

Dragan Filipović, predsednik IO "Đenerali osiguranja", govorio je o finansijskoj pismenosti korisnika u našoj zemlji, iznevši podatak da je udeo osiguranja u Srbiji dva odsto BDP, dok je ovaj procenat u Evropi šest odsto. Mihailo Vesović, direktor sektora za strateške analize PKS najavio je da su prioriteti Komore - dualno obrazovanje i ekonomske integracije u regionu.


Foto Z.Jovanović

RAST OD 4,7 ODSTO

VLADIMIR Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije, gde je konferencija održana, istakao je da je ekonomski rast 4,7 odsto, a da direktne strane investicije iznose 3,5 milijardi evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije