Reforme podigle rejting

V. N.

28. 09. 2019. u 17:25

Реформе подигле рејтинг

Narodna banka Srbije, foto Tanjug

Potvrda uspešnosti Srbije od svetski poznate agencije "Fič". Sada još bolje šanse za privlačenje stranih investicija

JEDNA od najvećih svetskih rejting agencija "Fič rejtings" povećala je kreditni rejting naše zemlje sa "BB" na "BB+", što je još jedna potvrda uspešnosti reformi koje se sprovode u našoj zemlji, istakao je ministar finansija Siniša Mali.

- Poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije ogroman je uspeh i odlična vest za sve nas. To konkretno znači da smo sada neuporedivo konkurentniji činilac u kretanjima svetske ekonomije, posebno u njenim investicionim tokovima, s obzirom na to da smo uspeli da uspostavimo makroekonomsku stabilnost i da je održimo - rekao je Mali.


PROČITAJTE JOŠ - Premijerka Srbije: Razgovori sa MMF oko povećanja penzija iznad pet posto, olakšice za zapošljavanje mladih; Nezaposlenost 10,3 odsto

Prema njegovim rečima, Srbija sada ima još bolje šanse da privuče još više investicija, dodajući da je "Fič" prepoznao i da je inflacija stabilna i niska, devizne rezerve uvećane, što, kaže, jača otpornost naše zemlje na spoljne "šokove".

Mali objašnjava da bolja ocena definitivno dovodi do smanjenja rizika i pada kamatnih stopa i za privredu i za državu i da je posebno ponosan na poboljšanje stanja javnog duga, što je "Fič rejtings" takođe prepoznao:

- Podsetimo da smo 2014. godine imali javni dug veći od 70 odsto BDP, dok je na kraju jula ove godine iznosio 51,9 odsto. Ne želimo da našoj deci ostavimo skupe kredite i veliku zaduženost zemlje. Upravo "Fič rejtings" prepoznaje tu našu nameru, a predviđaju da će javni dug u odnosu na BDP 2021. biti još niži - 46,2 odsto.

VELIKE ZASLUGE NBS

ČINjENICA da je Srbija sada na korak do investicionog rejtinga je još jedna potvrda dobre ukupne ekonomske politike, čiji je važan stub bilo postizanje, a zatim i očuvanje cenovne stabilnosti, relativne stabilnosti deviznog kursa i ukupne makroekonomske stabilnosti, istakla je guverner NBS Jorgovanka Tabaković (na slici). Ona je naglasila i da su makroekonomska i finansijska stabilnost razlog zbog kojeg Srbija ima najveći priliv dugoročnih investicija u regionu, i dvocifreni rast izvoza roba i usluga duži niz godina.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije