Pancerice za 2.400, skije za 5.900 dinara: Kako se kreću cene na “Ekspozimu”

E. B. Talijan

05. 12. 2019. u 21:15

Панцерице за 2.400, скије за 5.900 динара: Како се крећу цене на “Експозиму”

Foto I. Marinković Raznovrsna oprema

U Beogradu u četvrtak otvoren 34. "Ekspozim", međunarodni sajam zimske sportske opreme, turizma i rekreacije

MEĐUNARODNI sajam zimske sportske opreme, turizma i rekreacije "Ekspozim" otvoren je u četvrtak na Beogradskom sajmu i trajaće do nedelje. Više od 50 izlagača pripremilo je raznovrsnu ponudu i popuste za novu i polovnu ski-opremu, kao i jeftinije karte za skijališta. Osim toga, ova manifestacija je tradicionalno i odlična prilika za razmenu opreme.

Pročitajte još: Black Friday u Beogradu: Popusti koji se ne propuštaju

Već prvog dana, ljubitelji zimskih sportova stigli su pod kupole Sajma. Uprkos povoljnijim cenama, računica ipak pokazuje da je za komplet za skijanje potrebno izdvojiti pravo malo bogatstvo. Zato je prvog dana bilo više onih koji kupuju polovne stvari.

- Potrebne su mi pancerice, a nove su skupe - kaže Milena iz Beograda. - Odlučila sam se za ove polovne od 50 evra. Deluju očuvano i broj mi odgovara. Dok sam obilazila štandove, primetila sam veliku razliku u ceni korišćenih pancerica. Najjeftinije su 2.400 dinara, a neke su gotovo četvorostruko skuplje.

Odrasli koji tragaju za skijama sa vezovima treba da izdvoje od 5.900 do 17.600 dinara, dok su dečje od 4.700 do 7.000. Za polovne skijaške jakne i pantalone mora da se izdvoji pet hiljada dinara, ali kupcima nije promaklo da se za svega 1.000 dinara više mogu naći nove na sniženju.

- Iznenađen sam cenom korišćenih klizaljki - kaže jedan posetilac. - Više su nego što sam očekivao. Koštaju od 3.000 do 5.000 dinara, a za toliko novca mogu da kupim i nove.

Kada je reč o ponudi novih stvari i za decu i za odrasle, ona je velika i raznolika, kao i raspon cena. Tako su dečje skije sa vezovima od 12.000 do 22.000, a pancerice od gotovo četiri do 12.000 dinara. Velika potražnja je za jaknicama i pantalonama, čija cena dostiže i do 22.000 dinara. Kaciga može da se plati 3.000 dinara, ali ima i modela koji su pet puta skuplji.

Nove skijaške jakne uz popust koštaju 6.000 dinara, a one skuplje, i to snižene, dostižu do neverovatnih 95.000. Ipak, najskuplje na sniženju su skije jedne poznate marke, za koje je potrebno izdvojiti čak 120.000 dinara.

- Da biste uživali u omiljenom planinskom sportu nisu vam potrebne najskuplje skije - kaže, za "Novosti", jedan od najboljih ski-servisera u Beogradu. - Nema loših skija, samo loših skijaša. Kupite skije u skladu sa svojim mogućnostima i zabavite se. Ne bih izdvojio nijedan brend kao najbolji, ima desetak poznatih, a njihovi proizvodi su vrlo slični.

Roditeljima se, kako kažu posetioci, najviše isplati da za mališane iznajme kompletnu opremu kod onih koji takvu uslugu nude. Jer, za šest skijaških dana ona košta najviše 4.500 dinara. Iznajmljivanje kacige se dodatno plaća 100 dinara po danu.

I SNOU-SKAUT U PONUDI

NA ovogodišnji sajam stigao je i snou-skut, što je novitet na našem tržištu. Osnovni model tog čuda za uživanje košta 58.800, dok je cena onog sa amortizerima "vrtoglavih" 176.300 dinara. Prodavac ističe da može da se kreće svim skijaškim stazama i da je vrlo bezbedan, a upravljanje se lako uči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije