Black Friday u Beogradu: Popusti koji se ne propuštaju

Novosti Online

27. 11. 2019. u 13:07

Black Friday у Београду: Попусти који се не пропуштају
Iz godine u godinu se sve veći broj tržnih centara priključuje šopingmaniji koju mnogi dočekuju sa oduševljenjem
Black Friday manija sve više uzima maha. Iz godine u godinu se sve veći broj tržnih centara priključuje šopingmaniji koju mnogi dočekuju sa oduševljenjem. Ni ova godina neće biti bez izuzetka, pa će poslednja nedelja novembra biti u znaku vrtoglavih popusta. U nastavku saznajte na koje proizvode se očekuju najveći popusti i to do čak 90%.


Koreni “Black Friday” terminologije

Iako se dugo vremena smatralo da termin “Black Friday” svoje uporište ima među trgovinskim lancima, ipak se pokazalo pogrešnim. Ovaj termin su još sredinom pedsetih godina nadenuli saobraćajci koji su bili u problemu izlaska na kraj sa ogromnim saobraćajnim gužvama.

Naime, Dan zahvalnosti predstavlja jedan od najvažnijih praznika u Americi koji se proslavlja u krugu porodice i prijatelja. Upravo zato se brojni Amerikanci upućuju iz svih krajeva kako bi ovaj praznik dočekali na okupu. No, tada su se javili problemi sa potpunim zakrčenjem saobraćaja pa su policajci ovaj nazvali crnim petkom.

Kako je nastao “crni petak” - šoping fenomen koji izaziva interesovanje svih

Već decenijama unazad diže se velika prašina oko crnog petka. Naime, od 50-ih godina pa do danas Black Friday manija ne jenjava. Naprotiv, njen uticaj postaje sve više rasprostranjeniji i zastupljeniji na mnogim kontinentima. Upravo zato prodor ovog zapadnog fenomena nije prošao neopaženo stručnjacima koji su pokušavali da pronađu racionalno objašnjenje iznenadne popularnosti.

Danas sa sigurnošću tvrde jedno - uticaj marketing eksperata bio je od presudne važnosti. Naime, s obzirom na to da se Crni petak održava nakon Dana zahvalnosti - velikog praznika među Amerikancima, toga dana održavale su se mnoge parade koje su izražavale praznični duh. Glavni sponzori tih dešavanja bile su nekadašnje velike robne kuće koje su na taj način privlačile dobar deo svojih kupaca.

Brojni kupci posećivali su neke od tih robnih kuća (svojevremeno dve najveće bile su Macy’s i Eaton’s) i tako uticali na iznenadan rast prodaje. Trgovci su taj rast dočekali sa oduševljenjem, a u svojim knjigama su ga umesto prethodnom crvenom bojom, sada obeležavali crnom. Iz tog razloga su od 60-ih godina počeli da koriste termin Black Friday.

“Black Friday” danas: Delić raja za sve šopingholičare

Mnogi u šali kažu da Crni petak predstavlja crveno slovo za sve istinske šopingholičare. Kada malo bolje sagledamo, možemo reći da zaista nisu puno pogrešili. Black Friday groznica trese čitav svet, a u poslednje vreme postaje sve izraženija i u Srbiji. Naročito veliko interesovanje predstavlja prestonica Srbije - Beograd, koji okuplja mnoge fešn zaljubljenike, blogere i ikone stile. Ne želeći da propuste nijednu povoljnu akciju povodom crnog petka, većina njih iznajmljuje stan na dan u Beogradu na nekoliko dana.


Od sramežljivih početaka pa sve do izuzetno pogodnih postupaka došli smo relativno kratko. Tako akcije povodom Black Friday-a nude ne samo veliki šoping molovi i trgovinski lanci, već i manje prodavnice koje u ovome vide idealnu priliku za “win-win” situaciju.

Black Friday u Beogradu: Očekuju nas neverovatni popusti

Prema pojedinim procenama, očekuje se da ovogodišnji Black Friday u Srbiji bude najbolji do sada. Iako je ostalo još svega par dana (29. novembar) do šopingmanije koju željno isčekuje ceo svet, trgovci u Srbiji su već dali nagoveštaj šta možemo očekivati.

Od garderobe, preko obuće i asesoara - izbor je zaista veliki. U ovoj akciji svako može da pronađe nešto za sebe ili za poklon nekoj dragoj osobi.

Popusti se kreću od 30 pa do 90 posto, a najveće sniženje se nudi upravo kada je reč o tehnici. Pa, možda je sada idealna prilika da obnovite svoje gadžete i spremite se za nove radne pobede.

(PR)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)