Građevina gura privredni rast

D. I. K.

16. 10. 2019. u 00:25

Dobre ocene Srbije posle još jedne posete misije MMF-a; Rekordno niska nezaposlenost, zarade 7,3 procenta realno rasle

Грађевина гура привредни раст

Foto Tanjug

EKONOMSKI rezultati Srbije su i dalje veoma dobri, uz pad nezaposlenosti na rekordno niske nivoe i očekivano ubrzanje privrednog rasta na četiri odsto u 2020. godini, ocenila je, po okončanju još jedne posete Srbiji, misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju je predvodio Jan Kes Martejn.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali istakao je juče, na zajednički upriličenoj konferenciji za novinare, da je MMF zadovoljan napretkom reformi i postignutim rezultatima u Srbiji i da je ostao pri projekciji privrednog rasta od tri i po odsto za ovu godinu.- Dodatni impuls rastu BDP-a daće građevinarstvo, na šta ukazuju i podaci o izdatim građevinskim dozvolama i podaci o ugovorenim poslovima, na osnovu čega se očekuje rast ovog sektora i iznad 20 odsto u poslednja dva kvartala - istakao je Siniša Mali.

Realan rast zarada u prvoj polovini ove godine je, prema rečima ministra finansija, iznosio 7,3 odsto, i prevashodno je vođen rastom zarada u privatnom sektoru.

- Na stabilnim smo nogama, naše javne finansije su apsolutno konsolidovane - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će za desetak dana izneti predlog budžeta za 2020. godinu.

- Biće to razvojni budžet - najavio je ministar. - Već imamo spisak projekata koje ćemo nastaviti da radimo. Obezbeđena su sredstva za Moravski koridor, za deonicu Pojate - Preljina, za izgradnju auto-puta Beograd - Sarajevo, za izgradnju deonice Ruma - Šabac - Loznica, zatim za deonicu Obrenovac - LJig, Surčin - Obrenovac, Novi Beograd - Surčin, za beogradsku obilaznicu, odnosno završetak deonice od Ostružnice do Bubanj potoka, brzu saobraćajnicu Novi Sad - Ruma i dalje velike investicije u železnice - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, planiran je održiv deficit opšte države u 2020. godini od 0,5 odsto BDP.

- Taj nivo deficita nam obezbeđuje kontinuirano smanjenje učešća javnog duga u našem BDP-u - objasnio je ministar. - Osim toga, dogovorili smo se da idemo na dalje smanjenje poreza na rad sa 62 odsto na 61 odsto, kako bi privreda bila još konkurentnija.

Ministar je podsetio da je u prvih devet meseci ostvaren suficit republičkog budžeta u iznosu od 49,9 milijardi dinara, što je za 63,2 milijarde dinara bolje od planiranog.

- Upravo zbog toga smo i imali rebanals budžeta - napomenuo je Mali. - Taj višak novca smo usmerili ka većim kapitalnim investicijama, ka povećanju plata u javnom sektoru i ka isplati jednokratne pomoći penzionerima.

Srbija je, prema njegovim rečima, na pragu još jedne rekordne godine po visini direktnih stranih investicija. Za prvih sedam meseci one su bile 2,3 milijarde evra, što je za 43 odsto više nego u istom periodu lane.Govoreći o ciljevima aktuelnog aranžmana sa MMF-om, on je podvukao da se oni redom ispunjavaju, a to su uvođenje indeksacije penzija, usvajanje paketa zakona za razvoj tržišta kapitala, reforma Poreske uprave, bolje upravljanje kapitalnim projektima i fiskalnim rizicima.

Šef misije MMF-a Jan Kes Martejn naglašava da su dobri fiskalni rezultati nastavljeni u prva tri kvartala 2019, da je na nivou opšte države zabeležen suficit u periodu od januara do avgusta, i da javni dug nastavlja da pada, dok su prinosi na državne obveznice dostigli rekordno niske nivoe.

Konferenciji je prisustvovala i viceguvernerka Narodne banke Srbije Ana Ivković, koja je istakla da je i tokom ove misije zajednička ocena da je inflacija niska i stabilna, te da se to očekuje i za naredni period.


NOVA ŠANSA ZA "FOLKSVAGEN"

MINISTAR finansija Siniša Mali je, povodom odluke "Folksvagena" da odloži izgradnju fabrike u Turskoj, izjavio da bi za našu zemlju bilo od velikog značaja kada bismo uspeli da privučemo tu investiciju.

Ali ne može ništa više da kaže, jer Srbija treba da pokaže da je pouzdan partner i da ne daje olako informacije o tako velikim investicijama. Mali je istakao da su takve investicije uvek predmet ozbiljnih analiza i pregovora. Upravni odbor nemačkog "Folksvagena AG" odložio je odluku o izgradnji novog pogona u Turskoj zbog vojne akcije Ankare u Siriji.


PONUDE ZA KOMERCIJALNU

- Trenutno se radi detaljna analiza poslovanja Komercijalne banke. Do 2. decembra 2019. godine očekujemo i obavezujuće ponude i tada ćemo znati da li smo pronašli strateškog partnera za Komercijalnu banku - rekao je Mali, dodavši da očekuje da ponudu dostave sva četiri ponuđača koja su već poslala neobavezujuće ponude za ovu banku.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Goran ali ne Bot

16.10.2019. 04:17

Problem je što kroz građevinu peres novac od kriminala danas. Uz blagoslov države naravno.