Nova šansa za Srbiju? Folksvagen odustao od izgradnje fabrike u Turskoj

Tanjug

utorak, 15. 10. 2019. u 10:56

Нова шанса за Србију? Фолксваген одустао од изградње фабрике у Турској

Foto: Tanjug

Nemački proizvođač automobila obustavio je odluku o izgradnji nove fabrike zbog vojne akcije Ankare u Siriji. Mali: Dolazak Folksvagena bi puno značio za Srbiju

BERLIN - Upravni odbor nemačkog Folksvagen AG (VW)odložio je odluku o izgradnji novog pogona u Turskoj zbog vojne akcije Ankare u Siriji, rečeno je Tanjuguu ovom nemačkom koncernu.


"Upravni odbor koncerna je odložio odluku o novom pogonu. Pratimo aktuelnu situaciju veoma obazrivo i sa velikom zabrinutošću gledamo na aktuelni razvoj", rečeno je u VW, u odgovoru na pitanje šta znači odluka u vezi sa izgradnjom pogona i da li postoji mogućnost da se promeni odluka o zemlji u kojoj će se graditi novi pogon.


Nemački mediji su prethodno preneli da je proizvođač automobila VWobustavio odluku o izgradnji nove fabrike u Turskoj zbog vojne akcije Ankare u Siriji.


Novi pogon, koji bi trebalo da zaposli do 4.000 ljudi, je prema planu trebalo da bude izgraden u blizini Izmira, a investicija bi bila između 1,2 do 1,5 milijardi evra.


VW je mesecima analizirao gde će u jugoistočnoj Evropi graditi novi pogon, te je odluka u korist Turske bila gotovo sigurna.


Na to je ukazivalo i to što je koncern već u trgovinski registar uneo sestra firmu u toj zemlji.


I Srbija, kao i više drugih zemalja regiona, borile su se da dovedu ovog velikog investitora.


MALI: DOLAZAK FOLKSVAGENA BI PUNO ZNAČIO ZA SRBIJU


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, povodom odluke Folksvagena da odloži izgradnju fabrike u Turskoj, da bi za našu zemlju bilo od velikog značaja kada bi mi uspeli da privučemo tu investiciju, ali i da ne može ništa više da kaže jer Srbija treba da pokaže da je pouzdan partner i da ne daje olako informacije o tako velikim investicijama.


"Ne bih da komentarišem, to je najmudiji odgovor koji mogu da vam dam, prosto jer se takve stvari ni ne rade. Sa druge strane, razgovori koji bi vodili sa njima su mnogo ozbilljniji i treba da pokažete da ste pouzdan partner koji olako ne daje informacije i ne bavi se politikom na takav način, već ozbiljno pristupa razgovorima o svakoj novoj investiciji, a pogotovo o investiciji u vezi sa dovođenjem Folksavagena u Srbiju", rekao je Mali.


Ističe da su takve investicije uvek predmet ozbiljnih analizai pregovora.


"Za nas bi bilo od najvećeg mogućeg značaja da privučemo i tu fabriku", kazao je ministar i napomenuo da je važno to što Srbija ima sve bolji kreditni rejting i što ulaže u infastrukturu, ali i to što je faktor stabilnosti u regionu.


Mali kaže da država razgovara sa velikim brojem investitora svaki dan, kako bi došli u Srbiju i zaposlili građane.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)