Mali: Povećanje plata u javnom sektoru 8 do 15 odsto

Tanjug

15. 10. 2019. u 13:55

Мали: Повећање плата у јавном сектору 8 до 15 одсто

Foto: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će plate u javom sektoru biti povećane u decembru između osam i 15 odsto i da će do kraja godine prosek biti iznad 500 evra

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na konferenciji za novinare sa timom MMF-a da će plate u javom sektoru biti povećane u decembru između osam i 15 odsto i da će do kraja godine prosek biti iznad 500 evra, kao što je i obećano.


"Realni rast zarada u prvoj polovini godine je bio 7,3 dosto i prevashodno je vođen rastom zarada u privatnom sektoru. Takođe, reblansom budžeta smo definisali i povećanje plata u javnom sektoru, između 8 i 15 odsto i očekujem će i rast plata u javnom sektoru do kraja godine uticati na to da prosečna plata u Srbiji u decembru dostigne nivo od preko 500 evra", rekao je Mali u Vladi Srbije.


Istakao je da će tako biti ispunjeno obećanje koje je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić o visini prosečne plate.


Ministar je kazao da se od 1. januara potpuno ukida i Zakon o smanjenju zarada u javnim preduzećima i na lokalnom nivou vlasti.


"To im obezbeđuje mogućnost za povećanja plata od najmanje pet odsto", naveo je on.


Mali je rekao da će od 1. januara biti povećana minimalna zarada za 11,1 odsto, odnosno na 30.022 dinara, što će u apsolutnom iznosu biti najveće povećanje minimalca ikada.


Ministar finansija je naveo da je u budžetu za devet meseci ostvaren suficit od 49,9 milijardi dinara, iako je bio planiran deficit od 13,3 milijarde, što je za 63 milijarde bolji rezultat nego što je planirano.


"Zato smo imali rebalans budžeta i usmerili višak novca ka većim kapitalnim investicija i ka povećanju plata u javnom sektoru i isplati jednokratne pomoći penzionerima", rekao je Mali.


On je dodao da je dostignuto i rekordno smanjenje nezaposlenosti, koja je smanjena na 10,3 odsto.


ZA DESETAK DANA PREDLOG BUDžETA ZA 2020.

Vlada Srbije će za desetak dana usvojiti predlog budžeta za narednu godinu, najavio je danas Siniša Mali i istakao da će budžet biti razvojni.

"Već sada imamo spisak projekata koje ćemo nastaviti da radimo", rekao je Mali.

Ministar je naveo da će biti izdvojena sredstva za Moravski koridor, deonicu Pojate - Preljina, za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo, za izgradnju saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica, za deonicu Surčin - Obrenovac, kao i za deonicu Novi Beograd - Surčin.

Zatim za beogradsku obilaznicu, deonicu most preko reke Save kod Ostružnice - Bubanj potok, brzu saobraćajnicu Novi Sad - Ruma, zatim za deonicu Preljina - Požega.

Tu su i projekat mađarsko - srpske železnice, rekonstrukcija železničke pruge Niš - Dimitrovgrad.

"Izdvojili smo i značajna sredstva za rehabilitaciju puteva i unapređenje bezbednosti saobraćaja", rekao je Mali.

Kaže da će se ići na stopu rasta od četiri odsto u 2020. godini, što pokazuje da se privredni rast ubrzava, kao i da će biti planiran budžetski deficit od 0,5 odsto.

Mali je kazao da će se ići na dalje smanjivanje opterećenja na zarade, sa 62 na 61 odsto.

"Idemo sa daljim smanjenjem oprerećanja na zarade", naglasio je ministar finansija.

Najavio je da će od 1. januara početi implementacija švajcarskog modela povećanja penzija, odnosno indeksacije penzija.

"To je fer i pošten model, koji predviđa povećavanje 50 odsto od rasta inflacije, a 50 odsto od prosečnog rasta plata", naveo je Mali.


OBAVEZUJUĆE PONUDE ZA KOMERCIJALNU BANKU DO DRUGOG DECEMBRA


Ministar Siniša Mali rekao je danas da se do 2. decembra očekuju obavezujuće ponude za nalaženje strateškog partnera za privatizaciju Komercijalne banke.


"Očekujemo da sva četiri ponuđača koja su dala neobavezujuće ponude dostave i obavezujuće ponude", kazao je Mali.


On je rekao da bi nakon tog datuma za dva-tri dana obavezujuće ponude trebalo da budu otvorene i tada će se znati da li je pronađen partner za Komercijalnu banku.


"U toku je analiza poslovanja banke", rekao je Mali.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Mića

15.10.2019. 14:13

O povećanju plata Siniša Mali sve reče, a kad dođe na red procenat povećanja penzija, ministar-uteče !!!

Bolna Istina

15.10.2019. 14:19

Neradnicima medju njima kojih je 80% povecavajte, a narodu koji posteno rmbači kod privatnika ( sa najskupljim kolima u Srbiji) neka kicma bude do zemlje za šaku jada. Ova vlast nije raspustila ni one pretprosle, a kamoli neradnike prosle vlasti, a suvereno dovodi svoje nove na samar nama.

Aca

16.10.2019. 13:40

@Bolna Istina - Pa ne moze drzava da odredjuje kolika ce plata biti kod privatniak vec je to stvar dogovora izmedju radnika i poslodavca. Sad je drugo pitanje sto radnik pristaje na tako malu platu?

majstor

15.10.2019. 14:50

sve je to lepo samo sto se evri ne jedu nazalost...sta je sve poskupelo I koliko od 2014.g. od kada ste smanjili penzije I plate ...koliko bi realne plate I penzije trebale da budu na ove cene

logički Zaključak

15.10.2019. 14:52

A povećanje penzija u najavi 5%. Oni koji su sve ovo do sada napravili otišli su na prosjački štap. Sramno.

Aca

16.10.2019. 13:37

@logički Zaključak - Iskreno penzioneri su najvise krivi za stanje u drzavi. Evo na primer u Japanu kad je bila havarija u nuklearnoj centrali, penzioneri su isli da ciste to i da spasavaju sto se moglo spasiti, ne bi li tako zastitili omladinu. Kod nas penzioneru prvi ujutru porane na glasanje i tako upropaste tri generacije. E zato njima i ne treba davati povecanje jer ce tek tada da hrle na glasacka mesta.

zaliv.net

15.10.2019. 15:23

Cemu povecanje plata kad NE RADE NISTA ??? Katastar ne radi ili sve kasni po 5-6meseci, kod lekara ne mozes stici na red, zakazivanje za intervencije po pola godine unapred, policija ne sme da hapsi kocijase koji strajkuju i slicno.....a poreze i namete zelite redovno? Moreeeee

Okvals

15.10.2019. 15:24

Dali Mali zna šta je povećane od 8-15 % i kolika je to razlika? Kako se vrši to povećanje “šac metodom”. Velike su razlike od 8-12-15-18 % .

Патриота

15.10.2019. 16:08

Шта је са запошљавањем за стално??? Колико је људи отишло у пензију за 5 година или и даље хоћете да малтретирате омладину, да не могу кредит да узму да се скуће???

Mija Karton

17.10.2019. 13:16

drzavni monopolisticki sektor gde se radi 2 sata maksimalno pojede svaku novu vrednost i pljuvanje po privatnom realnom sektru od koga svi zive unistice i ovakvu ekonomiju koju je vlast vec gurnula u ruke strancima