GRAĐANI koji su lane zaradili više od 2.470.644 dinara, imaju rok do sutra, 15. maja da prijave godišnji porez na dohodak. Obveznik ovog poreza "za bogate" je svako ko je lane zaradio više od tri prosečne godišnje plate. Ako lanjski "bogataši" nastave da prihoduju kao godinu pre, mogli bismo da očekujemo da do sutra, 15. maja poreznicima pristignu bar 23.234 ovakve prijave. Broj milionera je lane porastao za gotovo 1.800, u odnosu na godinu pre, a porasli su i njihovi prihodi. Najveća oporezovana zarada u 2018. iznosila je 340 miliona dinara, a u 2017. - 220 miliona dinara. Razlika "skromnih" milion evra.

Na listi najbogatijih žitelja Srbije najčešće su menadžeri, direktori i inženjeri, pokazuju podaci Poreske uprave Srbije. Primanja najbogatijih znatno premašuju prag od 2,5 miliona dinara. Prema lanjskim podacima, prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od 40 do čak 340 miliona dinara, odnosno do gotovo tri miliona evra zarađenih u samo jednoj godini!

Najviše prijava do sada je stizalo sa područja Beograda. Prošle godine je na ime prihoda u 2017. iz glavnog grada poreznicima stiglo čak 70 odsto od ukupnih prijava, odnosno ukupno 16.199. Regionalno odeljenje Novi Sad primilo je ukupno 4.341 prijavu, Kragujevac - 1.423 prijave, Niš - 1.265 prijava, a Priština - 10 prijava.

Pročitajte još - Prijave poreza na dohodak podnelo 23.238 građana

- Od sto najvećih prijavljenih prihoda, 73 odsto pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Regionalno odeljenje Poreske uprave Beograd - pokazuju podaci Poreske uprave Srbije.

Godinu dana pre, u 2017. godini, ovaj porez prijavilo je manje građana - ukupno 21.448. I opet ih je bilo najviše u Beogradu. Među stotinu "najbogatijih", bilo je gotovo podjednako stranaca i domaćih državljana, a maksimalno prijavljeni prihod išao je do 220 miliona dinara, što je tada bilo nepuna dva miliona evra.

Poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana može se podneti u papirnom i elektronskom obliku na obrascu PPDG-2R. Lane su poreznici elektronskim putem, preko portala Poreske uprave, primili 35 odsto prijava. To znači da je tek svaki treći obveznik svoju obavezu prijavljivao elektronski, a ostali - u pisanoj formi.

MALO ŽENA

Iako su i stranci koji rade u Srbiji obveznici ovog poreza, među prijavama prednjače domaći državljani. Lanjski podaci pokazuju da je među stotinu građana koji su lane prijavili najviše prihode, 69 domaćih državljana, dok je 31 stranac.

Rodna struktura je u korist muškaraca. Među sto najbogatijih, svega deset su - žene.