Kineski premijer: Saradnja unutar inicijative ima ključni zanačaj; Plenković: Hrvatska je top destinacija

Tanjug

12. 04. 2019. u 09:52

Кинески премијер:  Сарадња унутар иницијативе има кључни заначај; Пленковић: Хрватска је топ дестинација

Foto Tanjug

Na početku Samita učesnicim se obratio domaćin, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković. Glavna tema Samita je izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo

U Dubrovniku jeu petak jutro počeo 8. Samit premijera Kine i 16 zemalja Centralne i istočne Evrope, na kojem Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Na početku Samita učesnicim se obratio domaćin, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Glavna tema Samita je izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo.

Biće otvorena i izložba kooperacije na temu obrazovanja zemalja inicijative 16+1.

Danas će biti održan i 9. Ekonomsko-trgovinski forum, na čijem će otvaranju,pored Plenkovića, govoriti i kineski premijer Li Kećang.


Pročitajte još - Brnabić na 8. samitu Kine i 16 država istočne i centralne Evrope u Dubrovniku

Na marginama Samita planirani su sastanci premijerke Srbije i predstavnika više značajnih kineskih kompanija, koje posluju u Srbiji.

U delegaciji sa predsednicom vlade su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja će tokom dana potpisati više dokumenata sa kineskim partnerima u oblasti infrastrukture, i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Inicijativa 16+1 uspostavljena je 2012. godine s ciljem da se promovišu poslovna i investiciona saradnja između Kine i 16 zemalja Centralne i Istoče Evrope - Srbije, Bugarske, Albanije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

Ova inicijativa se smatra integralnim delom megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u istoriji.

PLENKOVIĆ: HRVATSKA TOP DESTINACIJA

U Dubrovniku je jutros počeo 8. Samit premijera Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope (16+1), na kojem Srbiju predstavlja premijerka Ana Brnabić.

Na početku Samita učesnicima se obratio domaćin, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, koji je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo da pozdravi tako veliki broj državnih čelnika, poslovnih ljudi i predstavnika medija.

"Hrvatska je jedna od 25 top destinacija u svetu. Oko 20 miliona turista posećuje je svake godine. Kako bismo dodatno ojačali turizam i privredni razvoj, ulažemo u najveći infrastrukturni projekt, a to je izgradnja Pelješkog mosta", rekao je Plenković.

KEĆIJANG: SARADNjA IMA KLjUČNU ULOGU

Kineski premijer Li Kećijang pozdravio je domaćina i sve čelnike država koji prisustvuju samitu, ocenjujući da ovaj događaj pokazuje da saradnja unutar ove inicijative ima ključnu ulogu.

On je, osvrnuvši se na veliki broj učesnika, rekao da se nada da se neće samo diskutovati ili raspravljati, već i međusobno konsultovati i sarađivati.

"Siguran sam da ćete na taj način doći do rezultata koji će biti zadovoljavajući za sve strane", poručio je Li.

On je kazao i da je "Pelješki most svetli primer koji sve može inspirisati za dalju saradnju".

"Most je projekt Hrvatske, finansiran iz fondova Evropske unije, a gradi ga kineska firma. To je dokaz otvorenog i transparentnog partnerstva", dodao je premijer Kine.

Glavna tema Samita je izgradnja novih mostova kroz otvorenost, inovacije i partnerstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije