UKUPNO 247,4 miliona dinara, što je oko dva miliona evra, vrednost je imovine i obaveza koje je Zdravstveni centar Vranje zaboravio da prikaže u svojim završnim računima za 2017. godinu, utvrdili su u svojoj kontroli državni revizori. Iz tog razloga, ovaj zdravstveni centar od Državne revizorske institucije dobio je negativno mišljenje za finansijske izveštaje, što je najlošija ocena.

- Od 247,4 miliona dinara, Zdravstveni centar "Vranje" je manje iskazao obaveze u iznosu od 208 miliona dinara, jer nije iskazao glavnicu duga, kamatu, troškove sudskih sporova i fakture prema dobavljačima - ističe se, između ostalog, u izveštaju DRI.


PROČITAJTE JOŠ:
Fiskalni savet: Dogodine nema prostora za dodatno povećanje penzija

Centar nije knjižio ni potraživanja od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u iznosu od 10 miliona dinara za iznos ostvarenog prava zaposlenih za vreme bolovanja dužeg od 30 dana. Nije evidentirao ni sedam miliona dinara vrednu opremu iz donacija, a ni mobilne telefone vredne 2,2 miliona dinara.

Revizori su kontrolisali i pravilnost poslovanja ovog zdravstvenog centra, gde je izrečeno mišljenje "sa rezervom". Utvrđeno je da je nepravilno isplatio plate jer je uvodio prekovremeni rad zaposlenima sa skraćenim radnim vremenom i utvrdio pravo na skraćeno radno vreme suprotno propisima, što je nepravilnost "teška" 65,1 milion dinara.

Državna revizorska institucija objavila je juče još pet izveštaja o obavljenoj reviziji, među kojima su i četiri opštine: Koceljeva, Crna Trava, Golubac i Ražanj.

Večita boljka lokalne samouprave - javne nabavke, bile su problematične u svim pomenutim opštinama. Tako je Opština Golubac izvršila 11 nabavki u ukupnoj vrednosti od 8,7 miliona dinara bez sprovedenog odgovarajućeg postupka javne nabavke. Opština Ražanj je nepravilno stvorila obaveze i potrošila novac bez sprovedenog postupka javne nabavke u iznosu od 2,7 miliona dinara i bez poštovanja zakonskih procedura u postupcima javnih nabavki u iznosu od čak 66,6 miliona dinara. Opština Koceljeva je, mimo zakona o javnim nabavkama, potrošila ukupno 44,5 miliona dinara, i to mahom za održavanje puteva. Crna Trava je, bez javnih nabavki, utrošila 1,5 miliona dinara.


MLADENOVAC

Revizori su "češljali" i lanjske završne račune Doma zdravlja "Mladenovac" i utvrdili da je nepotpuno i netačno iskazao podatke o stanju imovine, kapitala, obaveza, rashoda, izdataka i prihoda u vrednosti od 23,7 miliona dinara.


PROČITAJTE JOŠ:
KREDIT EBRD: Opštinama bliža zelena energija

VIŠE ZA PLATE

OPŠTINA Ražanj je, mimo propisa, isplatila 1,26 miliona dinara na ime plata, dodataka, naknada i socijalnih doprinosa za zaposlene kod direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava i "izabrana lica" u Skupštini opštine. Opština Koceljeva je na ime plata i dodataka zaposlenima isplatila mimo propisa 449.000 dinara više od dozvoljenog iznosa.