U rudnik bakra i zlata 600 miliona dolara

Lj. TRIFUNOVIĆ

04. 06. 2018. u 15:28

U Boru danas i zvanično počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa na lokalitetu Čukaru peki

У рудник бакра и злата 600 милиона долара

Foto: D.Milovanović / INVESTICIJA Premijerka Brnabić, ministar Antić i Piter Kukleski na obeležavanju početka radova

U Boru su danas zvanično počeli radovi na izgradnji istražnog niskopa, što predstavlja prvi korak ka otvaranju novog rudnika bakra i zlata u Srbiji. Investitor je kanadska kompanija "Nevsun", koja će, do 2022. godine, u taj posao investirati gotovo 600 miliona dolara.

- Kao predsednik Vlade, presrećna sam što u ovom kraju, nakon godina istraživanja, prisustvujem otvaranju niskopa, u koji će biti uloženo gotovo 600 miliona dolara - kazala je premijerka Ana Brnabić. - Ovde će posao dobiti oko 1.150 radnika, a naš je plan da u narednom periodu učešće rudarstva u ukupnom BDP bude veće od pet procenata.

Po rečima premijerke, na taj način će se doći do neophodnih sredstava za razvoj poljoprivrede, informacionih tehnologija, digitalizacije... S druge strane, Aleksandar Antić, ministar rudarstva, istakao je da očekuje da će u narednim godinama u Srbiji biti otvoreno mnogo novih rudnika.

- Samo u ovom trenutku, imamo 127 lokaliteta u Srbiji, gde se obavljaju istražni radovi - podvukao je Antić. - Prošle godine, u te poslove investirano je oko 60 miliona evra. A otvaranje istražnog niskopa "Nevsuna", pored toga što predstavlja završnu fazu geoloških istraživanja, bez sumnje, predstavlja i prvi korak ka otvaranju novog rudnika bakra i zlata, za koji se smatra da je jedan od najatraktivnijih na svetu.

Piter Kukleski, predsednik kanadskog "Nevsuna", dodao je da očekuje da će investicije te kompanije biti veće od 1,5 milijardi dolara.


- Istražna prava na lokalitetu Čukaru peki platili smo oko pola milijardi dolara, a onda smo u nastavak istraživanja investirali dodatnih 100 miliona dolara - kazao je Kukleski. - Sada pristupamo početku izgradnje niskopa, vrednog 590 miliona dolara.

Po rečima predsednika "Nevsuna", očekuje se da će do sredine godine biti okončana studija izvodljivosti, koja bi definitivno trebalo da potvrdi fascinantne rezultate na lokalitetu nedaleko od Bora.


- Nakon završetka izgradnje niskopa, što se očekuje 2022. godine, planiramo da uložimo još oko pola milijardi dolara u nastavak projekta - podvukao je Kukleski. - Prema tome, ukupne investicije u ovaj posao biće veće od 1,5 milijardi dolara.

TENDER U JUNU

Po rečima premijerke, tender za izbor strateškog partnera za RTB biće raspisan u junu, a očekuje se da će ceo posao biti okončan do kraja godine.

- RTB sada u BDP učestvuje sa 0,8 odsto, a naš je plan da, nakon uvođenja strateškog partnera, poraste za jedan odsto - precizirala je Brnabićeva. - Nakon izbora strateškog partnera, očekujem da ćemo dobiti mnogo jači rudarski kompleks, kao i da će u RTB nastaviti da radi svih 5.000 radnika.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

zaliv.net

04.06.2018. 23:34

Ceg se pametan stidi time se budala ponosi, bese narodna posolovica.... dali strancima sve to za 2-3% umesto da drzava to eksploatise ili bar udje partnerski sa minimum 51%.

Chukaru Djoka

05.06.2018. 11:25

Onome ko privatizuje RTB BOR pripasce radnici, dugovanja i akumulirani ekoloski problemi