Digitalizacija je uslov za opstanak

V. N.

30. 05. 2018. u 23:07

Centar za digitalnu transformaciju PKS jedan je od osnovnih instrumenata za podizanje konkurentnosti naše ekonomije. Podrška privredi u edukaciji, razmeni znanja, iskustava, informacija, predlaže nove mere za podsticanje razvoja industrija koje inovativno ko

Дигитализација је услов за опстанак

Shutterstock

DIGITALIZACIJA nije samo proces transformacije društva i privrede u celini, već i uslov opstanka kompanija na domaćem i globalnom tržištu. Prema rečima Predraga Nikolića, savetnika predsednika Privredne komore Srbije, primena savremenih i inovativnih tehnoloških rešenja, zasnovanih na informaciono-komunikacionim tehnologijama, danas je jedan od osnovnih instrumenata za podizanje konkurentnosti, produktivnosti i efikasnosti ekonomije u celini. A, proces digitalizacije prepoznat je kao ključni globalni trend u svetskoj ekonomiji.

- Kao odgovor na izazove globalnog trenda digitalizacije, Privredna komora Srbije donela je odluku da osnuje Centar za digitalnu transformaciju - navodi Predrag Nikolić. - Jedan od glavnih zadataka svakako je unapređenje primene informacionih tehnologija i modernizacije poslovanja, kao i podrška privredi u tom pravcu, edukacija, razmena znanja, iskustava, informacija, predlaganje novih mera za podsticanje razvoja industrija koje inovativno koriste nove tehnologije.

Primena savremenih i inovativnih tehnoloških rešenja, što digitalizacija i podrazumeva, danas je jedan od osnovnih instrumenata za podizanje konkurentnosti, produktivnosti i efikasnosti ekonomije u celini.

- Kako bi se proces digitalizacije dodatno olakšao, zadatak Centra će biti, između ostalog i da našim privrednicima pruži podršku kroz pronalaženje adekvatnih modela finansiranja i subvencionisanja za sprovođenje digitalizacije - ističe savetnik predsednika PKS. - Jednom rečenicom, osnovni cilj rada ovog društva je da u funkciju digitalizacije privrede u celini poveže sve one koji poseduju znanje, tehnologiju i instrumente u cilju što brže i efikasnije digitalne transformacije poslovanja.

RAZVOJ DIGITALNE STRATEGIJE KOMPANIJE Od svih sertifikovanih konsultanata očekuje se da do kraja 2018. godine u okviru pilot-projekta, realizuju najmanje jednu dvodnevnu radionicu sa zainteresovanom kompanijom, čiji je rezultat standardizovana Digitalna mapa puta privrednog društva. Nakon toga, očekuje se da konsultant, na osnovu Digitalne mape puta, sa kompanijom definiše konkretnu strategiju digitalizacije poslovanja u jednoj od dve oblasti. Naknada za angažovanje konsultanata u radu sa kompanijama je obezbeđena kroz model finansiranja u okviru pilot-projekta.

Projekat osnivanja i razvoja Centra za digitalnu transformaciju je podržan od strane GIZ - Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, kao i Privredne komore Austrije - WKO. Jedan od prvih koraka ka uspostavljanju modela podrške digitalnoj transformaciji, pre svega malih i srednjih privrednih društava, jeste stvaranje mreže konsultanata sa znanjem i iskustvom u procesima u vezi sa digitalizacijom celokupnog poslovanja.

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije (PKS), u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i austrijskom Privrednom komorom (WKO), raspisao je javni poziv za obuku sertifikovanih konsultanata za digitalizaciju. Kandidati i poslovni konsultanti koji žele da doprinesu uspehu transformacije poslovanja kompanija, mogu da se prijave na obuku do 4. juna 2018. godine.

Obuka će se odvijati u Privrednoj komori Srbije u Beogradu i traje četiri dana (od 22. juna do 26. juna 2018. godine). Sertifikacija kandidata biće organizovana u Beogradu nakon dve do tri nedelje po završetku obuke. Sertifikacija se odnosi na građane, razvijena je u skladu sa ISO 17024 standardom, usklađena je i priznata na međunarodnom nivou, a obaviće je austrijski eksperti INCITE.

Učešće na obuci i sertifikacija, u okviru pilot-projekta, besplatna je za sve polaznike koji ispune tražene kriterijume. Obuka i sertifikacija odvijaće se na engleskom jeziku, pa je jedan od preduslova visok nivo znanja engleskog jezika. n


POMOĆ MALIM I SREDNJIM FIRMAMA

Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije do kraja godine obezbediće digitalnu strategiju za 40 kompanija, prvenstveno malih i srednjih preduzeća, kao i fondove i modele finansiranja, a planira se i početak primene tehnoloških rešenja.

Inače, prva radionica za obuku konsultanata za digitalnu transformaciju privrede, održana je 8. i 9. maja u Privrednoj komori Srbije.UČEŠĆE U PRIPREMNIM OBUKAMA

Obuka obuhvata dva modula - osnovni modul je opšti i namenjen je svim polaznicima kao obuka za izradu Digitalne mape puta, dok je drugi modul specifični i odnosi se na dva podmodula -

Fokus modul A: Digitalna transformacija (modeli i procesi poslovanja),

Fokus modul B: E-trgovina/E-marketing i društvene mreže

Polaznici se pri apliciranju opredeljuju za jedan od dva ponuđena podmodula i stiču uslove za sertifikaciju u skladu sa izborom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

SMOKI

31.05.2018. 09:03

Digitalizacija? Ma dzaba ti digitalizacija ako ostajemo bez drzave,omladine i celog normalnog naroda. Drzavu nam osvajaju sa svih strana fizicki bez digitalizacije a mi se zanosimo nekom pamecu. Poljuprivreda na kolenima,privreda mrtva odavno.O industri da ne govorimo.NIKO nece odgovarati za besomucnu rasprodaju bivse nam drzave.Cak i vrlo uspesnih firmi.NIJE jednostavno moguce da predhodne generacije decenijama stvaraju nesto i to odjednom ne valja i ne funkcionise. To je cista LAZ.