SVE VIŠE GRADOVA U SRBIJI TRAŽI RADNIKE: Gde i kako do posla bez muke i čekanja

Ekipa "Novosti"

01. 04. 2018. u 20:01

U sve više opština u Srbiji u poslednje vreme pojavljuje se novi, veliki problem - u novootvorenim proizvodnim pogonima nema ko da radi

СВЕ ВИШЕ ГРАДОВА У СРБИЈИ ТРАЖИ РАДНИКЕ: Где и како до посла без муке и чекања

Finski PKC uspešno radi u Smederevu / Foto N. Živanović

PRE samo nekoliko godina nedostatak radne snage je u svakoj opštini u Srbiji bio u domenu naučne fantastike. Ove godine takvim "problemom" mogu da se pohvale Ruma, Inđija, Smederevo i Stara Pazova. U ovim gradovima spiskovi nezaposlenih sve su kraći, a potraga za pojedinim profesijama proširuje se na čitavu Srbiju.

Od 2014. godine širom Srbije, a najviše na liniji Koridora 10, sve je više otvorenih fabrika, oko 60, uglavnom stranih investitora. Investicije počinju i u zapadnoj Srbiji i Pomoravlju, na liniji Koridora 11, koji su izvor nove radne snage, a gde do sada, zbog nepostojanja putne infrastrukture, nije bilo mogućnosti za veća ulaganja.

Pokrenuo se i jug zemlje. Najviše se radi na otvaranju novih preduzeća u Nišu, ali investitori dolaze i u Krupanj, Lebane, Žitorađu, Belu Palanku, tamo gde 50 godina niko nije otvorio ništa novo.

U RUMI je, znaju Sremci, najlakše doći do posla u nekom proizvodnom pogonu, jer je stalno otvoren konkurs. U desetak stranih i domaćih kompanija koje već nekoliko godina posluju na području ovog grada, do stalnog zaposlenja može da se dođe odmah posle sedmodnevne obuke. I dok u većem delu Srbije radnici ne biraju poslove na kojima će raditi, kompanije u Rumi muku muče u potražnji za radnom snagom.

- Mi trenutno zapošljavamo oko 450 radnika, kojih ima i iz ostalih okolnih mesta - kaže Dragan Todić u ime “Adiane teks” u Rumi, koja šije kupaće kostime. - Kod nas posao uvek može da se nađe, neki radnici odlaze, drugi dolaze, ali i mi se susrećemo sa istim problemom kao i većina kompanija.

Samo u ovoj godini tri kompanije su najavile ili započele proširenje svojih proizvodnih pogona, u kojima treba dodatno da se zaposli 700 radnika. Broj od 300 radnika ne može da dostigne kinesko-danski Health Care Europe, koji više od godinu dana traži krojače za proizvodnju memorijskih jastuka i dušeka. Kako smatraju u ovoj kompaniji, najveći problem predstavlja to što i ostale firme pretenduju da zaposle istu radnu snagu, a to je najmanja srednja stručna sprema i sposobnost učenja i usvajanja novih veština.

NEDOSTAJU SEZONCI SMEDEREVU najviše radne snage nedostaje tokom sezone branja voća. Kao poznatom voćarskom kraju, koji izveze čak dvadesetak miliona kilograma voća u sezoni, a isto toliko plasira na domaće tržište, Smederevu svake godine fale “sezonci”. Godinama za ove poslove voćari su čak i “uvozili” radnu snagu, a potraga za nadničarima je bukvalno na teritoriji čitave Srbije.

Da bi se prevazišao ovaj problem, pomoć opštine i te kako je neophodna, smatraju investitori. Zato se rado na njihov zahtev odazvala lokalna samouprava koja je već preduzela određene korake.

- Već naredne školske godine uvodi se novi smer, tehničar za polimere, jer nam kompanije “Hačiston” i “Albon” traže ovaj profil - naglašava Dušan LJubišić, načelnik opštinske uprave u Rumi. - Mi smo pre dve godine vratili smer obućar-modelar, ali deca neće da se školuju za ovaj posao.

I U SMEDEREVU je u poslednjih pet godina otvoreno nekoliko hiljada novih radnih mesta, a za svako od njih bilo je bar tri puta više kandidata. Najznačajniji novi poslodavac u proteklih nekoliko godina u Smederevu je finska fabrika kablova za auto--industriju PKC. Ovde je zaposleno 1.500 novih radnika. To je dovelo do toga da stopa nezaposlenosti u Smederevu bude nešto manja od prosečne u Srbiji.

PKC je imao, doduše, i olakšice u zapošljavanju. Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je PKC-u državnu pomoć i obavezala Vladu da isplati 7,5 miliona evra za 1.500 radnika na neodređeno vreme. Osim ovoga, lokalna samouprava je za ovu fabriku izgradila pogone koji su je koštali 628 miliona dinara, te je PKC danas zakupac u gradskim halama.

Finski PKC je drugi po veličini poslodavac nakon Železare Smederevo. Nakon što je kao strateški partner čeličanu preuzela kineska kompanija “Hbis”, poslodavci su ispunili obećano i zadržali svih 5.200 radnika na svojim radnim mestima.

Nova radna mesta u tekstilnoj industriji ponudila je pre tri godine i turska kompanija “Kajzen” gde radi nekoliko stotina radnica. Oni su najavili širenje pogona do čak 2.000 zaposlenih. Lokalna samuprava poslednje tri godine podstiče poslodavce na prijem mladih lekara sa evidencije NSZ.

Turski konfekcionar "DŽinsi Srbija" zaposlio je veliki broj radnika


U SUBOTICI, na evidenciji NSZ, trenutno je oko šest hiljada građana, što je za hiljadu manje nego u istom periodu prošle godine. Polovina njih ima završenu osnovnu školu, 40 odsto srednju, dok deset odsto ima visoko obrazovanje. Po godinama, najviše je starijih od 50 godina, 37 odsto, dok je petina mladih.

Gotovo da nema preduzeća, zdravstvene ustanove ili ugostiteljskog objekta koji se ne žali na nedostatak radne snage. Najveći razlog za ovu naizgled paradoksalnu situaciju je veliki odliv stanovništva, naročito mladih, koji su dobili mađarsko državljanstvo i tako krenuli “trbuhom za kruhom”.

Na drastično smanjenje broja nezaposlenih, koji je do pre nekoliko godina bio i duplo veći, uticalo je i otvaranje pogona velikih inostranih kompanija u Privrednoj zoni “Mali Bajmok”, gde trenutno radi više od šest hiljada ljudi. Pored Subotičana, organizovanim prevozom svakodnevno dolaze radnici iz Bačke Topole, Sombora i okolnih mesta.

Kako bi bar malo ublažili posledice velikog problema, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam najavio je subvencionisanje radnih mesta za deficitarna zanimanja u oblasti zdravstva i informacionih tehnologija

LESKOVAC je problem sa napuštenim i devastiranim proizvodnim halama počeo da rešava tako što ih je otkupio tokom stečaja propalih društvenih preduzeća. Lokalna samouprava je pre nekoliko godina, izdvojivši oko 45 miliona dinara, postala vlasnik “Sintetike” i “Jugekspresa”. Hale i zemljište potom su ustupljeni zainteresovanim investitorima, što je bio preduslov da otvore dodatna radna mesta.

Za poslednje četiri godine broj nezaposlenih je smanjen za oko 5.600 ljudi. Tome doprinose i izdvajanja iz gradskog budžeta namenjena samozapošljavanju.

"DŽINSI" I "JURA" ZAPOSLILI LESKOVČANE

ZA potrebe turskog konfekcionara “DŽinsi Srbija”, uz pomoć države u ukupnom iznosu od oko 195 miliona dinara, u Leskovcu je renovirana “Sintetika”, pa se očekuje da ova firma tokom leta, nakon preseljenja u novi i mnogo uslovniji prostor, zaposli još najmanje 300 ljudi.

Zemljište “Jugekspresa” dobila je južnokorejska korporacija “Jura”, koja je sagradila magacinski prostor, dok je postojeće magacine iskoristila za proširenje proizvodnje i zapošljavanje još oko 1.000 radnika.

Trenutno na dodatnih 3,7 hektara “Jugekspresovog” zemljišta grade novu fabriku za proizvodnju matičnih ploča za električne motore. Tu će posao naći još najmanje 500 Leskovčana. Ove dve fabrike, koje trenutno zapošljavaju oko 3.800 Leskovčana, bitno su uticale na smanjenje ukupnog broja nezaposlenih u gradu na Veternici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (36)

marko

01.04.2018. 20:22

dajte kinezi da otwore fabriku turbina u lipovici da moze ceo Ripanj,Barajevo,Rušanj i bliza sela da se zaposle steta je to ne uraditi znacilo bi nam MNOGO

NeverniToma

01.04.2018. 20:25

Povećajte plate , odnosite se prema radnicima kao ljudima i živim bićima a kao prema robovima i imaćete radnike sa uživanjem da rade...

Običan radnik

01.04.2018. 20:27

Dajte pare pa ću i da radim, a ne ko do sada - biće biće pa nikad !! Sad radite sami !

ivan grozni

01.04.2018. 20:28

Da se covek pita sto onda desetine hiljada mladih godisnje odlazi kad tece med i mleko....

Zapad

01.04.2018. 20:29

Neka plate bar cetvrtinu Nemacke plate pa cete nas vratiti iz Nemacke , Austrije, Engleske... Ideja da nas covek radi kao bioloski robot za manje nego cena struje pravog robota je racun bez krcmara. Mnogo je skolovanih i to nisu Kinezi i tajlandjani i busmani. Pronalaze Srbi sami placen posao. Ovde se fabrike otvaraju u Srbiji jer je predpostavka da ce narod pohrliti da radi za dzeparac, da nece nikad da se zene, zivece kod roditelja,bez porodice i stana, pa ce preziveti nekako od te plate.

Žare

01.04.2018. 20:44

Da vi placate pošteno i dobro,nebi vi imali problema sa radnom snagom imate mnogo zelja a plate male.

Rade

01.04.2018. 20:50

U Nemačkoj prosečna plata 2.100 eura.Kazna za pojas 70 eura.Može za platu da se ne veže 30 puta.Svaki dan.A kod nas plata prosečna 30,40 hiljada,a kazna za pojas 10.000!Mi možemo tri puta da se ne vežemo...

Djekna

01.04.2018. 21:01

@Rade - Pa poenta i jeste da te nateraju da vezes pojas i spases zivot sebi i svojoj deci. Jer ako ti pogines, tvoja ce cela porodica na grbacu drzavi. Gledaj malo siru sliku, a ne samo kako te steze taj pojas i ti bas neces da ga vezes.

izracunao

01.04.2018. 21:07

@Rade - Cestitam na matematici. Pamet u glavu i vezi pojas ili hoces da kazes da ti je novac cilj kako bi se mogao ponasati kao bahati saljacina.

hahah

01.04.2018. 22:50

@Rade - Dobar si.... Jos niko nije ovako ekonomiju predstavio. Poenta je u Policiskoj drzavi i otimacini. Da je Drzavi stalo do zdravlje ljudi kazne bi bile 1000 eura za umrlog pacijenta doktoru. Ili 200 eura za kasnjenje na specijalisticki pregled. Jer glavu mozes da izgubis ako rak napreduje. Drugim recima briga drzave pada u vodu sa ovim kaznama, lako da se dokaze da uzimaju gde stignu. Ovce cute pa im se moze. Probaj u Grckoj da ih jases

Marko

01.04.2018. 23:15

@Rade - A koliko u toj Nemačkoj košta recimo stan , osiguranje, vrtić za dete, stomatolog, hrana, pivo u restoranu, večera itd. itd, ajd malo i to nam kaži pa da možemo da steknemo realniju sliku, a ne prosečna plata 2100 eura. Nije tih 2100 eura u Nemačkoj vredno kao u Srbiji, nadam se da ti je to jasno ?

Djekna

01.04.2018. 21:08

Pogle’ samo komentare i izgovore ovih lencuga i neradnika! Sve sami paraziti sto sede po kaficima ceo dan, a sve na racun babine penzije. Mislite da pare padaju s neba u Americi i Nemackoj? Navikli ste da malo radite, a da imate? E pa ne moze...Za pocetak cete morati da radite sa malom platom, da se mucite i crncite, da placate porez na prihod i tako drzavi pomognete da ojaca, a kad ojaca bice jos radnih mesta s boljim primanjima. Ne moze sve preko noci i iz kafane.

mi

01.04.2018. 21:23

a gde je ovde Istocna Srbija.....ni posao ni putevi a autoput samo u masti, citava sela se prazne, ljudi odvode familije u Austriju, Svajcarsku, Italiju....za nas se samo sete kad su glasanja !

Sasa

01.04.2018. 21:45

M bez 500e nepada mi napamet da radim u Srbiji. Radje cu ici po 3 meseca (6 godisnje) u inostranstvo i tamo raditi. Dodje mi na isto kao plata od 500e ali radim samo 6 meseci a 6 meseci ladim. Nema ovde srece za postenog coveka.

Marko

01.04.2018. 23:12

@Sasa - Pa zato što oćeš "6 meseci da ladiš", nema tu nikakvog napretka. Većina našeg sveta bi leba bez motike, žalosno ali je tako.

ivan grozni

02.04.2018. 13:07

@Sasa - Tako je! Zato vam preporucujem da pod hitno zauzmete njegovo mesto u nekoj od domacih fabrika sa platom od 200 Evra i svima nama pokazete kako se to radi. Imate moju punu podrsku!

Ja bre

01.04.2018. 21:45

@Rade Kazne u Nemackoj mogu da budu niske zato sto se tamo i onako ne seda u auto bez vezivanja pojasa.

Смрт €U/NATO окупацији, слобода народу Србије!

01.04.2018. 21:49

Да уместо робовласничког и понижавајућег џепарца (којег у већини случајева плаћамо ми сами из буџета субевенцијама, а не ви за које ти радници раде и зарађују), дате људима бар минималне плате, које сте дужни да исплаћујете у матичним земљама из којих сте дошли, радници би се "тукли" да раде за вас... Али онда ми не бисмо били ваша окупирана колонија и прћија, већ нормална земља.

Srdjan

01.04.2018. 21:59

Jeste, ko hoce da radi za 300 evra u Indjiji moze, ali niko nece vec svi odose u inostranstvo. Vuk sit, ovce na broju, naslovi bombasticni. Cesto pricam sa ljudima iz istocne Srbije, oni misle u Indjiji je ko u Svajcarskoj.

Ivan

01.04.2018. 22:24

Prodaju nas za 250 evra...Nikad necemo imati vecu platu jer je tim investitorima vlast dozvolila da nas placaju toliko,zato su i dosli kod nas bicemo nova Kina...Bolje 3 meseca u inostranstvu raditi nego celu godinu u Srbiji....A tek sto su im dali zemljiste i veliki novac po radniku to je tek druga prica....Ovo je gore od one privatizacije koju su zuti uradili....

gothan ..

01.04.2018. 22:54

Plata u niškoj j Juri 32 hiljade, tzv. Benetonu 25 , Leoni 35 itd. a potrošačka korpa 67 hiljada pa ti vidi....

Marko

01.04.2018. 23:10

@gothan .. - Pa dve plate jos malo pa pokriju korpu, korpa se racuna na cetvoroclanu porodicu.Bice bolje gledaj pozitivno, bitno je da se radi a plate ce vremenom da budu vece.

Деки

02.04.2018. 11:29

@gothan .. - Марко, ја још нисам чуо да неко при здравој памети добровољно прелази са коња на магарца. Који ће то газда, који послује са одређеном ценом рада, да се одрекне дела профита, како би му држали слику одмах до мајке Терезе?

Србислав

01.04.2018. 23:04

Радим као физикалац у Србији за 2 евра бруто у грађ. фирми. Недавно добио ЕУ пасош и идем на бауштелу у Немачку. Са овом платом деца су ми гладна и тешко за памперс и друго.

Gofi

01.04.2018. 23:08

Stvarno ne shvatam našu tržišnu ekonomiju - talambasi odjekuju kako se planski radi - investitori se polomise da ovde otvaraju radna mesta, a nas pedesetogodisnjake teraju i sa nasih radnih mesta na kojima provedosmo i po trideset godina da bi uhlebili partokratiju. A s druge strane onima koji rade još duže od nas, produžuju rok za penzionisanje dok mladi gube strpljenje i sele van zemlje. Slično je i u susjedstvu gde čitave porodice odlaze a odjeljenja u školama su se prepolovila.

Smederevac

01.04.2018. 23:22

Što bih ja voleo da živim u Smederevu iz vašeg teksta , ali nažalost moram da živim u realnosti. Što se tiče PKC koga hvalite, grad je sagradio halu od 5 milona EUR-a. Država dala subvrncije 15 miliona EUR-a ( 10000 po radniku ), Plata u PKC-u između 200 i 250 EUR-a, zavisi od prekovremenog, pa vi izračunajte sami kada će država Srbija da vrati uložena sredstva.

Влада СМ

01.04.2018. 23:23

Ех, тако је то, када раднике запошљавају домаће агенције, које узимају ПОЛОВИНУ зараде домаћим радницима, па им плата изађе НЕТО 25-29.000 ... Како би се другачије уградили мањи и већи моћници по градовима и општинама. Преко својих људи оснују агенцију, који су тампон зона фабрикама, јер кад престане потреба за радницима, да не би исплаћивали отпремнине и споразумно раскидали уговоре о раду, домаће агенције их шутну, јер им продужавају уговоре 3+3+3 месеца и тако у бесконачност...

Деки

02.04.2018. 11:17

Па то је та "врхунска" филозофија, свуда радна места и дефицит у радној снази (незапослених "нема"), вук сит и овце на броју. Због понижавајућих услова рада, гладни људи ће се прихватати посла, онолико колико могу да издрже. Кад им дозлогрди да буду робови, одлазе даље и траже бољи посао (којег нема) све док поново не огладне. А онда, ништа лакше, поново беру памук до следећег пецкања савести. И тако се попуњава програмска шема другог дневника, а страни инвеститори "обрћу" радну снагу и капитал.