Medan na čelu Komercijalne banke

D. I. KRASIĆ

26. 01. 2018. u 12:00

Najveća domaća finansijska institucija posle četiri meseca dobila rukovodioca

Медан на челу Комерцијалне банке

KOMERCIJALNA banka konačno dobija novog direktora. Na čelu izvršnog odbora biće dr Vladimir Medan, ekonomista, nekadašnji prvi čovek Erste banke i "Basler osiguranja" u Srbiji, trenutno član odbora direktora Agencije za osiguranje depozita. Ovim se, skoro četiri meseca posle ostavke Austrijanca Aleksandra Pikera, popunjava upražnjena fotelja.

- Po podnetom zahtevu Komercijalne banke, NBS je, nakon što je utvrdila ispunjenje propisanih uslova, dala prethodnu saglasnost na imenovanje dr Vladimira Medana za člana, odnosno predsednika Izvršnog odbora banke - potvrđeno je "Novostima" u centralnoj banci.

Vladimir Medan pak u četvrtak nije želeo da komentariše ovu informaciju. Na sva pitanja "Novosti" odgovarao je rečenicom: "Žao mi je, ne mogu ništa da vam kažem".

Prvog čoveka Komercijalne banke očekuje veliki poslovni izazov. Ova banka, druga u Srbiji po vrednosti bilansne aktive, trebalo bi uskoro da dobije novog vlasnika. Medanu ovo neće biti prvi put da, kao direktor banke, priprema njenu privatizaciju. On je svojevremeno, pre više od decenije, bio na čelu Novosadske banke u periodu kada se ona spremala za prodaju. I uspešno je to okončao potpisivanjem ugovora sa austrijskom bankarskom grupacijom "Erste".

ČEKA SE "NOMURA" JOŠ u avgustu 2015. godine za privatizacionog savetnika Komercijalne banke na tenderu je izabrana investiciona kuća "Nomura internašnal" iz Londona. Od nje se očekuje da da predlog za privatizaciju.

Da li će i Komercijalna banka biti privatizovana ili ne - ostaje da se vidi. Ukoliko država, koja je vlasnik znatnog udela od 41,7 odsto akcija, odluči da je zadrži, moraće Evropskoj banci za obnovu i razvoj IFC pri Svetskoj banci da isplati 252 miliona evra, koliko je dogovoreno još 2006. godine. Tada je EBRD dokapitalizovao Komercijalnu banku sa 70 miliona evra. Potom su, kada se počela svetska ekonomska kriza, akcije banke kupili i IFC, kao deo Svetske banke (40 miliona evra), nemački DEG fond (20 miliona evra) i švedski "Svedfond" (10 miliona evra), dok je EBRD Komercijalnu banku dokapitalizovao sa još 50 miliona evra. Privatizacija je stavljena "na čekanje" do nekih boljih tržišnih uslova.

Nezvanično je poznato, kao što su "Novosti" već pisale, da je za kupovinu Komercijalne banke zainteresovana mađarska OTP banka, jedna turska banka i biznismen Miodrag Kostić, koji je u Srbiji već kupio dve banke, nedavno ih spojivši u jednu...


VLASNIŠTVO

AKCIONARI Komercijalne banke su: Republika Srbija sa udelom od 41,74 odsto, potom EBRD sa 24,43 odsto akcija. Sledi IFC sa 10,15 odsto, DEG 4,6 odsto, "Svedfond" sa 2,3 odsto akcija, dok ostali akcionari poseduju manje od dva odsto akcija.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Милош

26.01.2018. 12:29

Немој да продајеш једину државну банку која нешто вреди! Не понављај лоше дело Млађана Динкића! Некада си му доносио затворске одоре, а сада говориш да је то једини прави пут. СТОП продаји банака странцима!

Rolex

27.01.2018. 15:09

@Ceca - A sto da ostane nase? Znas li ti koliko su para oni izgubili? Samo Bor je veci gubitnik i tako je bilo i kod zutih i danas.

q-q-le-le

26.01.2018. 12:47

На чели банке Монтенегрини а за приватизацију заинтересовани Мађари и Турци?! Остаће нас за под шљиву, без да се гурамо.

Kruj

26.01.2018. 21:49

Sramota šta su uradili od Komercijalne banke. Agencija za osiguranje je puna nestručnih kadrova koje je Dr. Medan zaposlio a Basler osiguranje je propalo dok je on bio direktor. Ne treba da se proda Komercijalna banka a još manje ovakvo novo rukovodstvo.

Penzioner KB

28.01.2018. 20:37

Nadam se da će agonija ove banke prestati zahvaljujući znanju i iskustvu gdina Medana. Činjenica da je skoro 10 Godina uspešno vodio švajcarsko osiguranje dovoljno svedoči o kakvom se ekspertu radi.

Osiguravač

28.01.2018. 23:51

Medan je izvanredan profesionalac i izuzetan finansijski stručnjak sa značajnim iskustvom. Odlična je vest da će cenjeni domaći ekspert voditi najveću srpsku banku. Smatram i da ne treba žuriti sa prodajom banke.

ziki

03.04.2018. 13:52

Krajnje vreme da na celo banke dodje covek koji bi trebao da sprecikriminal i kradju novca gradjana.